Zemřela Anděla Dvořáková, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu


Bez národní hrdosti, ztrácí každý národ svoji identitu “, to byla její závěrečná slova z loňského vystoupení k 28.říjnu 1918 v Pantheonu Národního muzea.

Zásadovost a statečnost jí vždy zdobily. Láska k vlasti, znalost dějin a její životní zkušenosti, to bylo její čisté vlastenectví. Jako předsedkyně ČSBS nešla cestou pouhého pokladače věnců, nebyla jen kulisou pro slavnostní akty politiků. Šla by i dnes, pro zájmy své milované vlasti, na „barikády“. Pověstná byla její pravidelná vystoupení k 28. říjnu v Pantheonu Národního muzea. Její projevy byly nejen kritikou nešvarů polistopadové politiky, byly ale také varováním nad znevažováním historických zkušeností našeho národa. Vystupovala vždy nekompromisně proti všem, kteří zpochybňují existenci Československé republiky. Odsuzovala sebemrskačství, poklonkování, mnichovanství a nekritické vidění světa. Připomínala nám oběti, které náš národ pro svoji svobodu musel přinést, připomínala hrdiny, kteří samostatnost vlasti vybojovali. Proto apelovala na české politiky, aby se postavili proti těm, kteří znevažují tyto historické skutečnosti. Byla k nim kritická, zejména pro jejich neznalost a znevažování české historie.


Patřila k důsledným obhájcům, jak prvního prezidenta TGM, tak i prezidenta Dr.Edvarda Beneše. Zdůrazňovala ve svých projevech, že novodobé útoky zejména na prezidenta Beneše, jsou útokem na samotnou existenci našeho státu.

Anděla Dvořáková byla takto naší veřejností ctěna a chápána. Je třeba ale také připomenout, že měla řadu nepřátel, zejména pro svoje vlastenectví a zásadovost. Bohužel i dnes budou tito naši novodobí vykladači dějin snižovat její význam a odkaz.


Český svaz bojovníků za svobodu za jejího vedení získal vážnost, stal se politickou autoritou při obraně a ochraně české státnosti. Anděla Dvořáková byla od roku 2007 také čestnou předsedkyní České strany národně socialistické. Stalo se tak zejména pro její národní a sociální cítění.


Přemysl Votava,

místopředseda České strany národně socialistické

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz