Ze zápasů proti pomníkům Marie Terezie a Žofie Chotkové na Praze 6


Vážená paní

ing. Marie Kousalíková,

starostka Městské části Praha 6



Vážená paní starostko,


v časopise Šestka pod nadpisem Parky ozdobí nové pomníky, připomenou osobnosti i události zveřejnila Praha 6 zprávu o záměru postavit pomníky významným osobnostem. Na prvním místě byla uvedena Žofie Chotková, na druhém místě Marie Terezie, „jediná panovnice vládnoucí na českém trůnu“, jejíž pomník by měl být umístěn v předpolí bastionů na Prašném mostě a stát se dominantou vznikajících parků podél opevnění („...na Prašném mostě vznikne park … park s vodním prvkem a uměleckým dílem“). Vedle Prahy 6 podporuje tento záměr údajně i hlavní město. Podobu výtvarného díla vybere porota. Na Prašný most se vrátí také pomník štábního kapitána Václava Morávka (pochybujeme o tom, že by hrdina druhého odboje byl proponovaným sousedstvím nadšen). I z dalšího textu o výzdobě Prahy 6 se zdá, že se této městské části zmocňuje pomníkománie.


A co na to my, Pražané?

Snad bychom se měli k pomníku Marie Terezie v předpolí Pražského hradu také vyjádřit. Domníváme se, že tento prostor náleží nejen Praze 6, ale všem Pražanům, kteří z tohoto místa vidí střechu a špičky věží chrámu svatého Víta jako část panoramatu Pražského hradu, jež se při chůzi vzhůru postupně vynořuje.

Naše jediná panovnice“, jak je v novinách Prahy 6 nazývána, vládla v habsburské monarchii v letech 1740–1780. Toto období se v odborné literatuře označuje jako přechod od barokní doby k osvícenství. Za vlády Marie Terezie došlo k válkám o rakouské dědictví, v nichž ztratila císařovna významná území Českého království, Slezsko a Kladsko, ve prospěch Pruska, a část Šumavy, obrácenou k jihu, jež připadla Bavorsku. Posléze císařovna docenila význam českých zemí a dala se roku 1743 korunovat českou královnou. Údajně v duchu osvícenských myšlenek uskutečnila mnohé reformy, jež konsekventně přispěly ke germanizaci říše. Roku 1749 byla centralizována správa monarchie, jež spočívala ve zrušení královských kanceláří v Čechách i Uhrách, provedena měnová reforma, sčítání lidu, zavedeno označení domů a zřízen tereziánský katastr. Byla zavedena zemská koruna, zrušen jesuitský řád, vydán školní řád. K upevnění centralizované absolutistické monarchie, rozvoji průmyslu a obchodu byly provedeny reformy správní, hospodářské a sociální.

V téže době se však zvyšovalo daňové zatížení obyvatelstva ze strany státu, vrcholilo druhé nevolnictví (robotovalo se 3–6 dnů v týdnu), záborem půdy byl posilován feudální velkostatek (toto pozemkové vlastnictví pak čs. stát likvidoval pozemkovou reformou, kterou vytvořil venkovskou střední vrstvu podporující demokracii).

A nejen to: císařovna Marie Terezie vydala v roce 1752 nařízení antisemitského charakteru (tzv. Juden-Ordnung), které zostřovalo podmínky familiantského zákona z roku 1727, vyhlášeného otcem Marie Terezie císařem Karlem VI. a povolujícího sňatek pouze jednomu synovi v rodině: podle něj směl v místě povoleného pobytu zůstat pouze nejstarší syn, zatímco další museli po dosažení dospělosti opustit zemi. Ještě nepříznivější důsledky mělo pro židovské obyvatelstvo rozhodnutí Marie Terezie z roku 1744 o vypovězení židů, jež bylo sice po necelých čtyřech letech odvoláno, avšak útrapy spojené s ním nepřežilo mnoho lidí – jen v zimě 1746/47 zahynulo skoro 1500 vypovězených židů. (Tato informace pochází z Židovského muzea v Praze.)

Pražský hrad je vnímán větší částí českého obyvatelstva jako symbol suverénního českého království a zemí Koruny české a našeho novodobého samostatného státu, Československé a České republiky. Císařovna Marie Terezie je symbolem jiného státu a jiných tradic, proto má pomník ve Vídni. Vzhledem k tomu se Masarykova společnost na svém valném shromáždění 22. března 2014 usnesla vyjádřit svůj nesouhlas s umístěním jejího pomníku v předpolí Pražského hradu.

Předpokládáme, že uvedené informace, zejména o protižidovských opatřeních, Vám nebyly známy a že k nim i k dalším uvedeným skutečnostem při svém dalším rozhodování přihlédnete.


V úctě


Doc. Eva Broklová, DrSc.,

předsedkyně Masarykovy společnosti

Na Florenci 3

Praha 1


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz