Zakarpatí - Detonátor i rozbuška Evropy

Ljubov Ljulko


Už v roce 2008 vyhlásilo Zakarpatí Republiku Podkarpatská Rus. Politik Viktor Baloga je připraven nastartovat zde boj o oddělení od Ukrajiny. Pro Pravdu o tom pohovořil premiér republiky, která se prohlásila samostatnou, Petr Gecko. Ocenil navázání kontaktů s maďarskou komunitou v Zakarpatí i s diasporami Rusínů v Rumunsku, Maďarsku, ČR a na Slovensku. Výsledky práce v Maďarsku a Rumunsku označil za detonátor dalšího rozvoje. Maďarská vláda, její premiér i strana Jobbik vystoupili s podporou referenda a militantní politiku Ukrajiny odsoudili. Na podporu Rusínů se vyslovil český prezident i slovenský ministerský předseda.


Petr Gecko tvrdí, že jsou i negativa. Ukrajinská bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) je ve střehu. Na jaře mě obžalovali ze separatismu, že prý rusínské hnutí plánuje odtrhnout Zakarpatí od Ukrajiny. Později to pokračovalo. Mírové iniciativy v zemích Střední Evropy, v nichž žijí Rusíni, byly označeny div ne za jakýsi teroristický Hamas. Byly zablokovány všechny naše požadavky pokojně předkládané státu i regionu. To nás přimělo k užití jiné cesty, která se nepojí k Ukrajině, a tou je legitimizace referenda prostřednictvím sousedních zemí. Dařilo se to natolik, že jsem byl SBU obviněn ze separatismu a organizování státního převratu.


Od prosince 1991, kdy proběhlo referendum, na kterém Zakarpaťané odhlasovali samostatné území Zakarpatí jako subjekt Ukrajiny, jsme neorganizovali jedinou nátlakovou akci.


Velmi nebezpečné je to, že v Zakarpatí je 5 tisíc lidí, kteří již bojovali proti Novorusku. Jsou to teroristé z Pravého sektoru. Ti jsou nebezpeční možnými provokacemi. Oni o tom veřejně hovoří, ale SBU nařkla nás. Za teroristy označili tři penzisty. Udělali prohlídku a zabavili techniku a dokumenty. Přitom pěti tisíc lidí s nelegálními zbraněmi, kteří nepatří k žádným legálním útvarům, si nevšímají. SBU je ta, která destabilizuje situaci. Je to hlavní zdroj nenávisti, který rozpoutává národnostní třenice. Čekáme pomoc od mezinárodních organizací. Plánuje se příjezd zástupců Evropského parlamentu pro lidská práva z Maďarska, Rumunska, ČR a Slovenska.


Republika Podkarpatská Rus se začala objevovat už za Rakouska-Uherska. Když se říše rozpadla, dostalo Zakarpatí autonomii s názvem Ruská Okrajina. Novější historie začíná v roce 1991. Tehdy zejména Kyjev a tři oblasti Galicie hlasovaly při všesvazovém referendu proti zachování Sovětského svazu. Na oblastním referendu dne 1. prosince 1991 odhlasovalo 78 % Zakarpaťanů speciální samostatné území jakožto subjekt, který se nezařazuje do žádného jiného územně-administrativního útvaru.


Duchovní vůdce Zakarpaťanů Dmitrij Sidor přečetl usnesení a to bylo důvodem, že proti němu zahájili trestní řízení. Během čtyř let všelijakých expertíz, kupy závěrů, atd. se ukázalo, že jej mohou obvinit jen na podkladě lingvistické expertízy, kdy vytrhli slova z kontextu. Přitom celá procedura uznání nezávislosti byla splněna. Pod vyhlášením byly podpisy všech delegátů druhého evropského Kongresu, na kterém deklarace Rusínů v roce 2008 byla přijata. Později byly i další konference.


Existuje ještě hnutí pod vedením bývalého gubernátora, nyní zastupitele v Nejvyšší radě Viktora Balogy. Tady jde o oddělení. On mi není osobně ani celkově sympatický. Jenomže dnes je Zakarpatí na pokraji války, hrozby jsou především od banderovců, takže je i toto hnutí potřeba. Rusínské hnutí v čele s Balogou je reálná síla, která může ovlivnit řešení situace mírovou cestou.


Baloga se nejprve prezentoval jako Rusín. Asi od roku 2004 se připojil k Juščenkovi. Dnes je jednou Ukrajinec, jindy zase někdo jiný. Rusínské hnutí je mohutně finančně podpořeno. Pomáhá byznys.


Podle ukrajinských medií je rusínské hnutí legální a zakarpatské nelegální. Odtržení je v tuto dobu vyloučené. Politické rusínské hnutí je založené na realizaci výsledků zakarpatského oblastního referenda. Rusko stojí za jednotnou federativní Ukrajinou, Maďarsko za zakarpatskou autonomií v rámci celé Ukrajiny. Ukrajina o nás vytváří obraz, že jsme téměř hromádka marginálů. Ale hráli si s ohněm, dnes už to nepůjde. Oni sami nás odřízli. My říkáme, že chceme být součástí Ukrajiny, ale oni tvrdí, že jsme separatisté. V tom případě odejdeme, ale odejdeme s půdou. Dnes je to reálné, máme vztahy s diasporami. Můžeme zapojit další země, zatím pracujeme jen s nejbližšími sousedy.


Podchycujeme naše sousedy, máme u nich své lidi, kteří tam pracují. Rusínská elita nejsou žádní marginálové, jak by je ráda označila ukrajinská vláda. Výmluvné je, že bez skutečného jednání a koordinace pozic s rusínským hnutím Světové rady u nás nic ukrajinská vláda nepořídí. Baloga a rusínské hnutí jsou dvě regionální síly, které mohou něco dokázat.


Myslím, že s Balogou najdeme společný jazyk. Hlavně nedopustit to, co se děje v Novorosiji. Dnes jsme na hraně. Především po posledních vyhlášeních Pravého sektoru a SBU. Všechny naše akce v Evropě a v Evropském parlamentu jsou směřovány ke snížení až znemožnění jakékoliv snahy rozpoutat válku. Ani na Ukrajině, ale ani ve Střední Evropě. Chceme všechno udělat pokojně za pomoci Evropy. Máme výborné vazby do Evropského parlamentu. Potom Ukrajina nic nezmůže a bude postavena před nutnost změny ústavy. Věřím, že se válce vyhneme, že vše proběhne pokojně.


Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz