Za pravdu v ČT

Od odcizené ČT ke skutečně České televizi


Vážení přátelé,

obracíme se na vás v nepříliš dlouhém časovém období znovu. Rádi konstatujeme, že I v současnosti se můžeme setkat s mnohými aktivitami, které upozorňují na dezinformační a manipulativní charakter vysílání ČT. Jistě některé z nich ušly naší pozornosti. Důležité však je, že proud protestů proti ČT, které mají různou formu, pokračuje. Vězme však, že tak a podobně se již děje více než 20 let! A výsledek tohoto mnohačetného a neustávajícího snažení je žalostný. ČT, jak jsme přesvědčeni, si v současnosti počíná ještě hůře, než kdykoliv v minulosti. Proto musíme hledat účinnější řešení předmětného problému.


Z tohoto faktu vycházíme, když se zamýšlíme nad tím, co dál? Jistě je žádoucí, aby každý, kdo je přesvědčen že činnost ČT je v rozporu s příslušnými ustanovením Listiny základních práv a svobod i dalšími právními normami, se zájmy republiky i našeho národa a ohrožuje i náš demokratický systém, pokračoval ve svém úsilí jako dosud. Kromě toho bychom se měli snažit o společný postup, který by, za určitých podmínek, mohl být alespoň z větší části korunován úspěchem.


Jedna možnost se jaksi sama nabízí. Navrhujeme vypracování společné petice, tradiční i elektronické stejného obsahu, která by byla adresována předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předsedovi Senátu ČR. V první řadě bychom navrhovali vytvoření pěti až devítičlenného petičního výboru, v němž by byli zastoupení známí představitelé různých demokratických politických směrů, příp. i poslanec nebo senátor. Jeden z nich by byl pověřen jednáním za petiční výbor. Text petice by měli vypracovat odborníci společně s aktivisty.. Po jeho schválení a případném dopracování petičním výborem by petice byla šířena co možná nejširším způsobem. Předpokládáme, že sama petiční akce by měla trvat 2-3 měsíce. Petiční výbor by zasedal podle vlastního uvážení a podle potřeby, případně společně s odborníky a petičními aktivisty. Dále by petiční výbor mohl v souladu s obsahem petice jednat s příslušnými ústavními činiteli a hledat potřebná východiska a řešení.


Nedomníváme se, že bychom ústřední úlohu v uvedeném procesu měli sehrát my. Myslíme, že našim úkolem je pouze dát příslušné podněty a proces nastartovat. Můžeme případně jednat i s některými politickými činiteli a požádat je o účast v petičním výboru, který by pak převzal řídící funkci petičního procesu, což rádi uděláme. I další činnosti se můžeme zúčastnit, pokud bude o naše služby zájem.


Do té doby bychom rádi soustředili nějaké podněty, návrhy, které by měly tvořit obsah petice. Rozhodnutí o tom, co v petici bude a naopak nebude, by však již patřilo petičnímu výboru.


Uvedený postup zajistí, aby akce „Za pravdu v ČT“ se stala přijatelnou pro co nejširší okruh našich spoluobčanů, což je jeden z předpokladů dosažení pozitivních výsledků jak ve vysílání ČT, tak i v jejím personálním složení.


Více než 20 let zápasů o ČT, mnozí z jejich  aktérů již nejsou mezi námi, nás poučilo, že jednotlivě či v malých omezených skupinách, nedosáhneme nic, společně však můžeme dospět až k tomu, že pravda i v ČT se bude domovem.

Spolupracujme v zájmu věci! Děkujeme za vaše podněty a návrhy.


V Praze dne 27.12.2014


Ing. Pavel Rejf, CSc. JUDr. Ogňan Tuleškov

prejf@seznam.cz

www.ceskenarodnilisty.cz

https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/490810227709170

http://www.conematevedet.net/Index.htm



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz