Za destabilizací systému sociálního zabezpečení stojí nejen J. Drábek, ale i K. Schwarzenberg


Jaromír Drábek, jeden z předních velikánů strany TOP 09, toho nedokázal málo. Kdo jiný se může pochlubit, že vyléčil a dále zdárně léčí, jistě ne však jako Ježíš, tisíce invalidů, kteří ztrácejí své invalidní důchody zčásti či dokonce zcela, ač jejich tělesné či psychické neduhy jim dále zůstávají. Kdo se zajímá o to, jak tito „uzdravení“ žijí. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že postižení mohou se vůči „reformním opatřením“ odvolat. Jak dlouho takovéto odvolání bude trvat? Několik měsíců či dokonce rok? Z čeho budou lidé, kterým každá civilizovaná společnost se snaží maximálně a rychle pomáhat, ne však ta drábkovská, v tu dobu žít? Nebylo by lepší, lidštější a také i křesťanštější drábovské reformy zrušit a navrátit se k původnímu stavu? Pro „reformní“ strany jako je TOP09 jistě ne, ale pro obyčejné lidi ano! Okradeným lidem by měly být vráceny peníze, o které „reformami“ přišli.


Ministr Drábek dovedl upravit i dávky v nezaměstnanosti, které jsou poskytovány, ač nezaměstnanost vzrostla na více než 600.000 lidí, kratší dobu. Když však nezaměstnaný nesehnal ani poté práci, pak Ministerstvo práce a sociální věcí, pod jeho vedením, dalo nezaměstnaným nabídku, která se neodmítá. A tak postupně statisíce lidí pracovalo zcela zdarma na veřejných obecně prospěšných prací. Až nakonec se zjistilo, že takovýto postup ministerstva byl protizákonný. Ale zase se nic autorovi tohoto „progresivně zpátečnického opatření“, novodobé roboty, nestalo. Nebyly takto okradeny statisíce lidí za odměnu za práci, která jim náleží? Velký křesťan J. Drábek, pokud takových křesťanů bude ještě více, pak dovedou křesťanství svou asociální praxi zcela kompromitovat až k nicotnosti, neshledává ve své praxi nic špatného. Copak pan Drábek, ani jeho stranický šéf, Karel Schwarzenberg, jenž se odvolá na svou katolickou výchovu a dává na odiv své křesťanské smýšlení, neví, že Ježíš jasně řekl, že dělník jest hoden mzdy své? Tito lidé, kteří byli nuceni pracovat na tzv. veřejně prospěšných prací zcela zdarma byli okradeni o finanční odměnu, která jim náležela. Bude hlásat pan K. Schwarzenberg i v jejich případech, že to, co bylo ukradeno, musí jim být vráceno? Nebo tato zásada se vztahuje jen na církevní a tzv. šlechtické restituce? Asi těch obyčejných lidí se to netýká, i když, jak někteří schwarzenbergovci nedávno tvrdili, že „kníže má k lidu blíže“. Tak to je ta blízkost lidu v praxi.


Drábkovi se povedl, vedle jeho léčitelských aktivitách, jeden zvlášť významný kousek. Podařilo se mu rozvrátit celý systém sociálního zabezpečení. Zkrácené dávky jsou vypláceny často se zpožděním. Úřady práce zdaleka nefungují tak, jak dříve. Atd., atd.


Filosofii pana Drábka je, že stát by se neměl zabývat systémem sociálního zabezpečení. Jak by to bylo krásné, kdyby sociální dávky, viděno očima drábkovců a schwarzenbergovců, „vyřizovala“ třeba Česká spořitelna, která ostatně je tak českou, jako ostatní „české“ banky. K tomu ostatně Drábek vymyslel i tzv. sKartu. Ale tady konečně Drábek narazil, i když před tím přežil korupční aféru svého náměstka, jemuž za dobré služby, v době, kdy tento byl již vyšetřován, nadělil asi 100.000 Kč. SKarta zřejmě bude zrušena. Kdo však náklady na její vydání ponese? Pan Drábek osobně nebo zase ten přehlížený a mnohými vytrvale dojený stát, potažmo každý občan republiky?

Už konečně by měli politici osobně odpovídat za takovéto „reformy“. Za zbytečně státem vynaložené peníze, za okrádání lidí, za jejich trápení.

Nejde jen o sociální dávky, ale i o naše zdravotnictví, které topovskými reformami pro změnu zase destabilizuje, jak to mnozí z nás chápou, pan ministr Heger O finance se topovsky stará ministr Kalousek.

Kdo za vše nese prvořadou odpovědnost? Jsme přesvědčeni, že je to pan Karel Schwarzenberg, předseda TOP09 a místopředseda vlády. Kdyby s uvedenými velmi málo zdařilými „reformami“, spíše hodně škodlivými, nesouhlasil, ani jeden z ministrů jeho TOPky by si nemohl počínat jako slon v porcelánu.

K. Schwarzenbergovi se v době volební kampaně povedl husarský kousek. Dovedl se jaksi od vlády a z její odpovědnosti za vše asociální a protinárodní, co spáchala, odtáhnout . Ano, on dul tehdy z plných plic: Já nic, já muzikant.


Ale ani to nemůže dlouho pomoci. Platí již dva tisíce let ono křesťanské: Podle skutků poznáte je. Ale jejich skutky ke křesťanství mají hodně a moc daleko. Křesťanství spíše kompromitují a znehodnocují. Takto lidem zprostředkovávané křesťanství vede jen k dalšímu růstu atheismu. Nelze se tomu divit, je to jen přirozené!

J. Skalský

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz