Z ČR unikají ročně stovky miliard


Na jedné straně chybí finanční prostředky na důchody, na zdravotnictví, na podporu domácí výroby atd. Prostě na všechno. Andrej Babiš se chlubí, jak tu a tam již ušetřil pár milionů korun. A na druhé straně nám unikají stovky miliard. A nejsou to pouze nevybrané daně a rozšířená korupce…


Jsou to i stovky miliard korun ročně, které si převádějí zahraniční firmy (vlastnící podniky v ČR) ze svých zisků do zahraničí. Je to velký a zcela legální problém. Analýza evropské sekce české vlády uvádí, že v minulém roce to dělalo 300 miliard korun. Je to dvakrát tolik, než před 10 lety. Zejména v důsledku toho chybí prostředky pro vytváření nových pracovních míst i pro zvýšení mezd zaměstnanců. Průměrné mzdy se u nás podle některých analytiků za dvacet let přiblížily průměru západních evropských zemí pouze o desetinu procenta.


Uvedená částka za minulý rok odpovídá zhruba osmi procentům hrubého národního produktu. Nejde tedy o žádnou maličkost. Je to výsledek zběsilé privatizace českého národního majetku, jeho prodeje zejména zahraničním investorům, doslova za babku a za zcela nesmyslných a nevýhodných podmínek. Levně podniky prodáváme, poskytujeme podporu investic, daňové prázdniny, dotace za jedno pracovní místo, atd. Dokonce byl schválen i zákon, že daně z příjmů platí podnik ve státu, kde má hlášeno sídlo podniku. Nedivme se, že jich stovky má oficiálně sídlo, například v Monaku, kde se daně neplatí.


Odliv financí z ČR je jeden z nejvyšších v Evropě. Podle informací ČNB, OECD a dalších institucí v minulém roce odteklo do zahraničí ze zisku, v přepočtu na jednoho obyvatele, následující množství peněz (v tisících Kč): z ČR 29,4, Polska 11, Maďarska 10,8, Slovenska 7,6.


Příliv zisku do ekonomiky má jediná země v sousedství. Je to Německo a představuje to na jednoho obyvatele 20 300 Kč. Je to celkově 1647 miliard Kč a zvyšuje to hrubý domácí produkt Německa o 2,4 procenta.


Takový je výsledek českých vlád za posledních 25 let. Je čas situaci začít měnit. Vypracovat podrobnou analýzu v této oblasti a navrhnout postupné kroky k řešení. Bude to těžké, ale možné to je.


Václav VĚRTELÁŘ, Haló noviny


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz