Vyvinit rájeckého knížete z kolaborace s Němci znamená popřít vyšetřování státu

1945-46!


Nekonečný soudní spor rodiny restituentů z Rájce-Jestřebí v Moravském Krasu se státem, trvající přes dvacet let, má jediný cíl - dovést potomky rájeckého knížete k mnohomiliardové restituci. Teprve ve druhé řadě s tím souvisí snaha tzv. očistit dobré jméno dávno zesnulého knížete několika osobnostním spory. Ty ovšem mohou rovněž vytvářet jakési precedenty k otvírání restitučních nároků.


V současnosti advokátka rájeckých restituentů madam K. neustále šíří v tisku nepravdy o profilu rájeckého knížete za protektorátu. Tím se má vyvolat ve veřejnosti dojem jakéhosi očišťění knížete z kolaborace s Němci a s nacistickými spolky. Vzhledem k historicky prokázaným skutečnostem při vyšetřování rájeckého knížete po osvobození ČSR roku 1945 však toto vyvinění lze provést jen dvojím způsobem - buďto naprostým drzým popřením státem doložených skutečností - anebo obyčejným podvodem.


V minulosti již i dokonce řada českých novodobých soudů několikrát prokázala, že rájecký kníže nejen podepsal přihlášku k němectví a tím i k III. Říši, platnou mj. podle norimberských rasových zákonů! - ale byl nejen registrován v německých organizacích, ale platil jim (nikoli jeho úředníci) členské příspěvky, byl fotografován v albu fašistické organizace válečných veteránů III. reichu, držel prapor této organizace na svém zámku (obojí ukradeno v Rájci!) a dokonce dal na zimní pomoc wehrmachtu, zvanou Winterhilfe obnos 40.000 protektorátních korun! Tak to potvrdilo pět vyšetřujících komisařů bezpečnostní komise MNV Rájec roku 1945. Závěry této komise i přes dobové intriky obhájců Salma - objevilo se dokonce nepravdivé tvrzení, že za Salma platili příspěvky nacispolkům jeho úředníci! - jsou stále platné. Podle našeho právního řádu nelze zpochybňovat závěry vyšetřování orgánů státní správy a státu kolaborantů let okupace ! Přesto právnička restituentů madam K. neustále šíři nepravdy o těchto skutečnostech, jež mohou zviklat snad pouze mylně informovanou veřejnost.


Advokátka restituentů neustále tvrdí, že má důkazy o tzv. nátlaku na rájeckého knížete při podepsání přihlášky k němectví. Žádný přímý a relevantní důkaz o tomto předpokládaném nátlaku však nikdy a nikde předložen nebyl. Za nátlak nelze pokládat například tvrzení, že kníže byl ohrožen záměry Himmlera obsadit panství a vzít si je. Nikdy k ničemu takovému nedošlo - a kníže by nikdy nebyl s to ochránit panství svou přihláškou k němectví a k III.reichu! Němci se neohlíželi na práva původních majitelů v případě zamýšlených záborů. Proto také Němci, a to wehrmacht, nikdy knížeti právně nesebral pozemky ve vojenském prostoru u Vyškova, což dokládá badatel J. Hříbek.


Dále jsou důležité ty skutečnosti, které právnička restituentů neustále zamlčuje o rodině rájeckého knížete. Přihlášku k němectví a k říši totiž nepodepsal pouze kníže sám! Podepsala je též kněžna a dvě zletilé dcery! Chce právnička restituentů tvrdit, že i na ně byl vykonáván nátlak jako údajně na jejich otce a manžela?? Jestliže tomu tak bylo, jak vysvětlí fakt,že jedna zletilá dcera se posléze provdala za příslušníka wehrmachtu von Schoellera, muže s mnoha vysokými válečnými vyznamenáními III.reichu, nasazeného na východních frontách v jízdní složce zbraní SS ?? A to se souhlasem rodičů roku 1944 v Rájci, za přítomnosti esesmanů a nacistů! Rodina Schoellerů byla nacistická, otec mladého von Schoellera byl nacista doprovázející Hitlera do Itálie k ducemu, a byl po válce odsouzen za nacismus a arizaci dvouletým vězením ve Vídni!

Jak právnička restituentů vysvětlí fakt, že kníže byl ve třech nacispolcích, NSRKB,DAF a BDO, těmto organizacím platil příspěvky, a BDO, si zřídilo v jeho zámku v Blansku paravojenské cvičiště?? Jak vysvětlí fakt, že vyšetřovatel ministerstva vnitra naznal po roce 1946, že kníže nadržoval germanizaci zaměstnáváním nacistických funkcionářů ve své šamotové továrně?? Jak vysvětlí jeho konstatování, že kníže nezůstal věren ČSR protože se přihlásil k německé národnosti a stal se říšským státním příslušníkem?? Co to byla "nevěrnost ČSR" podle vyšetřovatele ministerstva vnitra? To byla ZRADA ČSR! A ta lze pokračovat i dále.


Proto my odbojáři ČSBS Boskovice tvrdíme a budeme tvrdit i nadále: Rájecký kníže kolaboroval s III. reichem, i když se nedopouštěl přímých zločinů. Nacisty zaměstnával na svém panství a ve svých závodech, platil jim vysoké mzdy jako Tugemannovi - 6.500 korun protektorátních. Dával dary wehrmachtu na Winterhilfe - za 40.000 korun protektorátních. bylo tehdy možno koupit malý statek! Podporoval nacispolky členskými příspěvky a držel prapor paravojenského spolku III.reichu - a to jako bývalý důstojník armády ČSR! Nucená správa mu majetek nikdy nezabavila - bylo to válečné opatření reichu,které postihovalo i české podnikatele v protektorátu. Majetek mu zkonfiskoval až čs.stát po osvobození. Za kolaboraci s reichem - a za vypočítavý postoj za okupace, jak naznali komisaři vyšetřovatelé.

Vyvinit knížete z kolaborace lze tedy pouze drzým lhaním - nebo podvodem.


Dr.Jiří jaroš Nickelli, předseda ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz