Vypukla v Novorusku znovu válka nebo jde pouze o přestřelky?


Podle zpráv z Novoruska boje v posledních dvou dnech propukly na široké frontě. Bojovníci umírají, raněných je velký počat, údajně téměř 2000 jen na ukrajinské straně. Teče krev i civilního obyvatelstva, včetně dětí. Frontová linie se pohnula. Domobrana díly výkonům svého dělostřelectva, především však neohroženému nasazení celých jednotek, též kozáckých, zaznamenala postup v některých oblastech.


Ano, někteří novoruští politici a polní velitelé mluví o nutnosti vybojovat celé Novorusko. Jejich přání vyvěrá z nutnosti vyhnat ukrajinské dělostřelectvo ze současných pozic, které jim, navzdory různým dohodám, umožňují ostřelování městské zástavby a infrastruktury Doněcka i Luganska. Pod palbou umírá ve značném počtu civilní obyvatelstvo. Dalším důvodem pro posun fronty v ukrajinském směru je snaha osvobodit i zbytek Novoruska, který je dosud okupován karately. Jejich bezpečnostní složky, zvláště pak některé dobrovolnické prapory, zatýkají místní obyvatele, kteří jsou v podezření, že sympatizují s opolčenci. Nato je odvážejí neznámo kam. Zvláště dobrovolnické prapory si na území Novoruska, které okupují, počínají jak praví dobyvatelé.


Přes uvedené politické a vojenské snahy nelze v Novorusku zaznamenat žádné výrazné masové úsilí o obsazení větší části Ukrajiny, které by vytvořilo bezpečné hranice pro Novorusko. Na straně ukrajinských představitelů se naproti tomu donedávna otevřeně mluvilo o dobytí nejen celého Novoruska, ale také Krymu a postupu na Kubáň a dále do Ruska. Ukrajinští fantastové vykřikovali bojové heslo „Na Moskvu!“ Faktem je, že Ukrajina letos hodlá zmobilizovat dalších 100.000 a více vojáků. Její armáda dostává ve větším měřítku i novou techniku. Další její jednotky jsou přesouvány do Novoruska, Uvedené skutečnosti nemluví o mírových cílech ukrajinských vládců, ale naopak svědčí pro ty předpovědi, které mluví o obnovení války v plném rozsahu.


Útočnou politiku by Ukrajina nemohla uskutečňovat bez všestranné pomoci USA, NATO a Evropské unie. Krachující stát přece nemůže udržovat v bojovém nasazení statisíce vojáků. Když rukou teroristů, v Paříži je zavražděno 17 lidí, je Francie na nohou. Evropští politici zahrají malé divadélko. Jsou filmováni jakoby v čele velkého protestního průvodu, ač ve skutečnosti vše bylo natočeno v bezpečné ulici za dohledu desítek členů bezpečnostních jednotek. Toto ochotnické představení nesvědčí o charakteru evropských lídrů, ani o evropských hodnotách, o nichž neustále mluví.


V posledních dvou dnech na frontě i v přilehlém zázemí umřelo nebo bylo raněno, podle údajů z Novoruska, hodně přes 2000 lidí. Média o tom téměř mlčí, demonstrace se nekonají, „zásadoví“ evropští politici se tváří, že o ničem neví, a samozřejmě za vše bude potrestáno Rusko, ještě více a důrazněji. To, co nám „Evropa“ předvádí, nemá zhola nic s jejími hodnotami, které verbálně vystrkuje na odiv, ale naopak s oním příslovečným dvojím metrem.


Boje v Novorusku EU nebolí. Společně s NATO a USA bude třeba i bojovat proti Rusům až do toho posledního Ukrajince. Že by se zabývala Evropa možností jaderné války a jejími důsledky, to v jejím počínání není ani trochu znát. Bohužel! Evropská unie zklamala, totálně. A z politiků, kteří na tom mají největší zásluhu, je slyšet a vidět velmi často A. Merkelová. Její slovník nám připomíná mluvu studené války. Vrací nám její atmosféru i morálku, nepřátelství, blokové dělení a zabydlování armád kolem nové „železné opony“. Tentokrát i na evropském bojišti mluví zbraně. A to je nebezpečné, velmi nebezpečné!


My si můžeme jen přát, aby druhá studená válka nepřerostla v plnohodnotnou horkou a skončila alespoň tak jako ta prvá.

J. Skalský


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz