Výzva předsedy Slovanského výboru Ukrajiny a Mezinárodní slovanské rady

18. ledna 2015


Drazí naši bratři - Slované!


Dnes – 18. ledna roku 2015 ukrajinské Ozbrojené síly ostřelují z uraganů, tanků a děl předměstí Doněcka. Granáty vybuchují v obytných čtvrtích. Boří se domy, hynou pokojní civilní obyvatelé, a to i děti. Večer mi telefonovali z Doněcka příbuzní, asi hodinu jsem po telefonu slyšel lkaní žen. Mluvili o tom, že obyvatelé města jsou v panice. Kryty jsou přeplněny. Sem schovávají především děti a staré lidi. Obyvatelé se snaží ochránit před zabitím nevinné lidi i doma.


Ukrajinská vládnoucí místa použila příměří na to, aby sem přisunula vojenské posily. Plně je podporují hlavy vlád – zemí Evropské unie a USA. Mise OBSE je nečinná a licoměrná. Lidé, žijící v Doněcku, se mne ptají, proč na podporu Charlie manifestovalo v Paříži 1,5 milionu lidí, a za tisíce zabitých v Donbasu a Lugansku není pobouření ani ve Francii, ani v bratrských slovanských zemích. Na jihovýchodě Ukrajiny už zahynulo kolem deseti tisíc lidí. Ale tyto oběti, smrt dětí, žen a starých lidí nikoho v Evropě, zdá se, nevzrušují. Zato bohatství – zásoby břidličného plynu lákají sem mnohé.


Slovanský výbor Ukrajiny vždy odpovídal na výzvu svých bratrů-Slovanů, když proti nim byly rozpoutávány krvavé plány amerických jestřábů. My jsme demonstrovali u velvyslanectví USA a zemí, které jsou členy NATO. Nyní my, Slované žijící na jihovýchodě Ukrajiny, potřebujeme neodkladnou podporu z vaší strany. Je třeba přimět vedení Evropské unie a USA, aby žádali od vedení Ukrajiny okamžité zastavení války proti vlastnímu národu, aby ukončilo ostřelování města a osad v Doněcké a Luganské oblasti. Zde si lidé přejí mír.


Věříme, že u velvyslanectví USA, Německa, Francie, Velké Británie a dalších vlivných zemí můžete zorganizovat nelhostejné občany a uspořádat demonstrace, mítinky za ukončení války na jihovýchodě Ukrajiny – v oblastech Donbasu a Lugansku. Tím dokážete pomoci zastavit nechtěnou válku a oběti.


Velmi prosím o projev solidarity k porušení míru takovýmto způsobem. Také prosím o zasílání kolektivních žádostí, aby Ukrajinská vláda zastavila válku proti svým občanům, na Radu bezpečnosti OSN a velvyslanectví zmíněných zemí, včetně Ukrajiny.


S úctou

Předseda Slovanského výboru Ukrajiny

Předseda Mezinárodní slovanské rady Nikolaj Lavriněnko


Překlad: P. Rejf, Nezávislá skupina Věrni zůstaneme

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz