Vítězný doutník Fidela Castra


Ve středu prezident USA Barack Obama oznámil obnovení diplomatických styků s Kubou. Můžeme tedy říci, že na americké straně zvítězil realismus, rozum. USA to trvalo dlouhých 51 let. V Bílém domě se v té době střídali prezidenti USA od D. Eisenhowera, J. F. Kennedyho, …..až po dnešního Baracka Obamu, nenávist ke Kubě však zůstávala, sankce se zpřísňovaly, vojenské hrozby se stupňovaly. Kuba přežila, jak americké sankce, tak přežila diplomatickou a hospodářskou izolaci. Kuba neustoupila, šla za svým snem, stala se světovým symbolem boje za svobodu. Latinská Amerika byla Kubou nakažena.


Je třeba připomenout, že od samého vzniku, tedy od 1.1.1959, kdy vstoupili kubánští revolucionáři na čele s Fidelem Castrem a Ernesto „Che“ Guevarou do Havany, čelila Kuba nátlaku USA. Není zapomenuto vylodění kubánské exilové armády pod patronací USA, v Zátoce sviní v dubnu v roce 1961. Vítězstvím nad agresorem, prestiž Kuby ve světě vzrostla. Nátlak USA na Kubu, přerostl v říjnu 1962 v krizi světovou, v „kubánskou krizí“, která hrozila válečným konfliktem mezi USA a SSSR.


Přínos Kuby je v tom, že zcela změnila Latinskou Ameriku, stala se pro ní vzorem. Latinská Amerika je dnes zcela jinou, než byla v roce 1959, tedy v době vítězství kubánské revoluce. Cestu ke svému snu postupně nastoupily další státy, jako Venezuela, Bolivie, Brazílie, Nicaragua, Argentina….A to je největší vklad Kuby a jejího boje za svou pravdu.


Dnes se tedy vrací vztahy mezi USA a Kubou do reality. Sankce přesto trvají, jejich zrušení je otázkou dalšího vývoje v USA. Americká veřejnost tyto změny vnímá, podle posledního průzkumu, je ve své velké většině pro zrušení sankcí. Pouhých 20% je pro jejich zachování. Sankce jsou cestou do minulosti. I poslední americké tažení proti Rusku, tedy vyvolávání protiruských nálad a zavádění sankcí, je odsouzeno k nezdaru. Tak, jako v případě Kuby, tak i lid Ruska se vzepře tomuto nátlaku. Sjednotí se, tak jako v minulosti. Budování nových zdí, stavění hospodářských bariér, či zavádění sankcí, nakonec dopadne na jejich původce.


Manipulace s demokracií podle not USA, není v oblibě. Není v oblibě ani v samotných USA. Střelba policie, hořící ulice, umírající lidé, demonstrace Afroameričanů bojujících za svá práva i to je dnešní realita USA.

Ta statečná Kuba zvítězila. Stala se vzorem pro ostatní. Těší nás to.

Fidel Castro dnes kouří svůj vítězný doutník.


Přemysl Votava

České národní sdružení


Paul Craig Roberts : Krok směrem ke Kubě - šance pro USA

svrhnout vládu ostrova


Proces jednání mezi Kubou a USA má výsledky, prezident Obama oznámil normalizaci vztahů s Ostrovem svobody. Došlo k výměně špionů, odpykávajících si trest, bylo oznámeno obnovení diplomatických vztahů. Komentovat situaci v rozhovoru s Pravda.Ru souhlasil americký ekonom, politický a ekonomický komentátor, bývalý asistent pro hospodářskou politiku ministra financí USA v administrativě Ronalda Reagana Paul Craig Roberts.



"Žádný americký prezident nedělá nic z čistých pohnutek. Existují dvě možná vysvětlení pro Obamovy návrhy Kubě. První z nich - zlepšit svou image, aby bylo kompenzováno jeho agresivní chování v jiných oblastech. Druhá možnost normalizace vztahů - aby na Kubě vzniklo velvyslanectví, které může být použito k podvratné činnosti proti kubánské vládě a může podporovat vznik nevládních organizací, financovaných USA a které Washingtonu pomohou dostat lidi do ulic, jako vyšli na Majdan v Kyjevě," řekl Paul Roberts.

Ekonom zdůraznil, že bez velvyslanectví na Kubě Washington nemůže organizovat síly, které by působily proti kubánské vládě. A když vztahy nebudou normalizovány, finanční instituce USA nebudou moci šířit na Kubě svou nadvládu. Podle něj také rozhodnutí o zrušení sankcí na Kubu a jejich uvalení na Rusko je způsob, jak je možné zdůraznit "ruskou hrozbu".


Dopisovatel Pravda.Ru poznamenal, že Obama neřekl, že Kubu vyřazuje ze seznamu teroristických zemí (a to závisí na administrativě), a je zřejmé, že republikánský Kongres nezruší embargo, a dokonce může zablokovat otevření velvyslanectví v Havaně tím, že neposkytne finanční prostředky. V této souvislosti vyvstává otázka, zda se vůbec reálné změny uskuteční? Paul Roberts v odpovědi vyjádřil obavy, že Kuba udělá vážnou chybu, když bude souhlasit s normalizací vztahů, protože to otevře cestu ke zničení Kuby.


Dopisovatel Pravda.Ru poznamenal, že nepřímo Obama přiznal, že mechanismus sankcí nefunguje, tak proč ve vztahu k Rusku opakuje stejnou chybu? Paul Roberts zdůraznil, že z pohledu Washingtonu sankce nejsou chybou, neboť jejich cílem je ukázat nevoli impéria. Washington útočí Rusko, dokud není jeho spojenectví s Čínou pevné. USA se nyní zaměřuje na silné země, které mohou stát Washingtonu v cestě .


Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz