Velkoalbánská vlajka v předvečer Putinovy návštěvy

Mirko Raduševič


Kopaná je na světě nejpopulárnějším sportem a vzbuzuje vášně i politické. Stalo se tak za zlepšujících se albánsko–srbských vztahů, kdy za týden (22. října) má na oficiální návštěvu do Srbska přicestovat albánský premiér Edi Rama. Jedná se po šedesáti osmi letech o vůbec první návštěvu albánského premiéra v Srbsku. Může se stát, že k této návštěvě nedojde?


Včera večer (14. října) obletěla svět zpráva, že několik minut před koncem prvního poločasu kvalifikačního fotbalového utkání v Bělehradě mezi Srbskem a Albánií někdo z diváků vypustil nad hrací plochu dron s albánskou vlajkou. Některý ze srbských hráčů vlajku strhnul a hráči obou týmů se do sebe pustili. Utkání bylo přerušeno a bude mít dohru u orgánů UEFA- viz zpráva ČTK.


Dron však nenesl oficiální albánskou vlajku, ale prapor tzv. Velké Albánie (v Albánii se toto teritorium nazývaná Etnická Albánie - Shqipëria Etnike - viz vpravo mapa), což je území nejen jižního Srbska, Kosova, ale také skoroEthnic Albania poloviny Černé Hory, severozápadní části Řecka a poloviny Makedonie. Myšlenka Velké Albánie se zrodila v polovině devatenáctého století a během druhé světové války okupační Itálie do Albánie začlenila některá ze jmenovaných území. Navíc na vlajce, která se vznášela s dronem nad fotbalisty se nacházely portréty albánského vojevůdce Isy Boletiny (bojoval proti Srbům a je vůdcem albánské revolty v Kosovu na počátku dvacátého století v rámci Osmanské říše, stal se prvním albánským ministrem obrany) a politika Ismaila Kemaliho (hrál významnou roli v boji za albánskou nezávislost – 28. 11. 1912, byl prvním albánským premiérem). Před dvěma lety u příležitosti stoletého výročí Albánie tehdejší premiér Sali Beriša prohlásil : „Geografické hranice mezi Albánci se musí stát bezvýznamnými. Pro Albánce neexistuje jiná priorita než sjednocení národa. (viz)“ Tento politik dnes reagoval na svém Facebooku a nazval Srby barbary (Barbaret u munden! - „Zvítězili jsme nad barbary“ viz).


Po incidentu se objevily informace, že za vším stojí bratr současného premiéra Olsi Rama. Přestože na utkání z bezpečnostních důvodů nebyl povolen vstup albánským fanouškům, několik prominentů, například bratr albánského premiéra, se na stadion dostalo. Olsi Rama dnes ráno po příletu do Tirany prohlásil: „Když k incidentu došlo, nastala chaotická situace a policie vše prohledala. Předal jsem jí svůj americký pas a kameru, a to trvalo jen několik minut. Nebyl jsem zatčen ani vyslýchán.“


Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić po utkání uvedl, že diplomaté EU na Srbsko vykonávali před utkáním nátlak, aby na stadión byli vpuštění albánští fanoušci i přesto, že neměli ani lístky. Celou záležitost označil za předem plánovanou politickou provokaci: „K takové události zatím nikdy na fotbalovém utkání nedošlo a jedná se o předem plánovanou akci. Z mého hlediska je důležité, jak na tento incident budou reagovat EU a UEFA. Kdyby se to přihodilo opačně a náš fanoušek se objevil s velkosrbskou vlajkou v Tiraně nebo Prištině, jednala by o tom přinejmenším Rada bezpečnosti.“


Incident dospěl až tak daleko, že zareagoval i švédský ministr zahraničí Carl Bildt: „Nezodpovědná provokace… doufám, že premiéři obou zemí pocítí potřebu vylepšit vztahy obou zemí - viz . Mimo jiné Carl Bildt se velmi angažoval ve vztazích mezi zeměmi bývalé Jugoslávie (zejména v Bosně a Hercegovině, byl místopředsedou Daytonské mírové konference) a naposledy byl v letech 1999 až 2001 zvláštním velvyslancem OSN pro Balkán.


Utkání se svým nedohraným koncem mělo odezvu také ve Vídni, kde albánští přistěhovalci napadli některé srbské restaurace.


Cíl narušit srbskou integritu


Srbští politologové v médiích fotbalový incident hodnotí velice dramaticky. Tvrdí, že se nejedná o drobný incident, ale je to událost s velkým dosahem. Jsou názoru, že se jedná o dalekosáhle plánovanou zahraniční akci se záměrem narušit zítřejší oficiální návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Bělehradě. Politický analytik Dragomir Andjeković v dnešním ranním vysílání srbské státní televize uvedl, že se jedná o naplánovanou provokaci kruhů, které si nepřejí stabilizaci Srbska. „Jedná se o pokus polarizace srbské společnosti a podnícení konfliktu uvnitř země za pomocí urážky národní hrdosti,“ řekl Andjeković. Další analytik Branko Radun uvádí: „Jedná se o vzkaz bělehradské vládě, že zítra při Putinově návštěvě a vojenské přehlídce může v ulicích hlavního města nastat chaos. Jde o útok na Srbsko.“


Oba analytici se shodli, že za provokací nestojí jen Albánie, ale západní mocnosti, které si přejí vyvolat před Putinovým příjezdem do Bělehradu chaos. „Jedná se o neslýchanou provokaci s cílem destabilizovat situaci v Srbsku,“ uvedli analytici. „Někomu vadí, že Srbsko nezavedlo sankce vůči Rusku a že se v Bělehradě bude za Putinovy přítomnosti konat vojenská přehlídka. Zdá se, že někdo míří na srbského premiéra Vučiće a jeho rodinu,“ říká Branko Radun a dodal, že Putinovou návštěvou a odjezdem srbského premiéra do Berlína získává Srbsko na mezinárodním poli body.


Srbsko bude zítra a v dalších dnech za přítomnosti ruského prezidenta a jiných významných světových státníků oslavovat 70 let osvobození.


Politické reakce


První ze srbských politiků, který se ztotožnil se závěry uvedených politologů, je ministr práce Aleksandar Vulin a ministr sportu Vanja Udovičić.


Americké velvyslanectví v Bělehradě na urgence médií, že do incidentu byly zapleteny čtyři osoby s americkými pasy a že velvyslanectví vytvářelo nátlak na srbskou stranu, aby umožnila albánským fanouškům vstup na mezistátní utkání, reagovalo písemnou odpovědí: „Velvyslanectví USA nehrálo žádnou roli v událostech během fotbalového zápasu… Litujeme, že se sportovní akce proměnila v tribunu pro vyjádření nacionalismu a násilí.“


Albánské velvyslanectví se k incidentu nevyjádřilo. Zato přišlo vyjádření z Kosova od starosty Prištiny Špenda Ahmetiho, který zve albánského premiéra na návštěvu hlavního kosovského města a doporučuje, aby Edi Rama do Bělehradu nejezdil!


Některá srbská média uvedla jako jednoho z iniciátorů nátlaku na umožnění přístupu albánských fanoušků na stadion vedoucího delegace EU v Srbsku, britského diplomata Michaela Davenporta (viz). Médiím odepsal na twitteru: „Nebudu komentovat výmysly médií. Vláda Srbska včera vysvětlila přístup k albánským fanouškům. Nevytvářel jsem žádný nátlak: Odsuzuji násilí a politické provokace. Nyní zůstává na zdejší a albánské vládě, aby předvedly svoji odvahu a připravenost neuhnout z evropské cesty - Viz .“

Literární noviny

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz