Válka v Libyi a nepokoje v Sýrii


Okupace jako druh humanitární pomoci

Tajný plán koalice EU na pozemní vpád do Libye zveřejnil německý list Bild-Zeitung. Obsah článku stačí, abychom pochopili, že rezoluce RB OSN, povolující operaci Čisté nebe s cílem ochrany libyjských civilistů, je pro Západ pouhým papírkem. Přesněji řečeno, fíkovým listem, jenž má skrýt faktickou účast ve válce na straně jedné z konfrontačních stran. Skutečným cílem je svržení nevítaného režimu.


Libyjská operace byla zahájena z moře a ze vzduchu. Nyní se plánuje intervence ze souše a okupace celé země. Není však celkem jasné, proč je vpád zamyšlen jako akce EU. Evropská unie totiž armádu zatím nemá. Kdežto NATO je příliš odiózní organizace, míní viceprezident Akademie geopolitických problémů Leonid Ivašov:


Humanitární operace NATO byla uskutečněna proti Jugoslávii a stát přestal existovat. Operace NATO v Iráku – a tento stát rovněž není. Ano, EU nemá vlastní armádu, jednat bude NATO, avšak jakoby v rámci humanitární operace pod záštitou EU. Evropané, především Francie a Itálie, sami přitlačili sebe ke zdi. Jsou v krizové situaci s uhlovodíky. Kaddáfí přímo prohlásil, že po jeho vítězství nedostanou Evropané ani barel ropy. A proto nyní přemýšlejí, jak Kaddáfího svrhnout.


NATO by dnes dala hodně za legitimní záminku pro vpád do Libye. Její stratégové si lámou hlavu při hledání vhodných argumentů. Nejvynalézavější byli Francouzi. Bombardování má být prý řízeno ze země, aby náhodou nezasáhli „svoje“. A proto se nedá obejít bez intervence. Přitom zamlčují skutečnost, že v Libyi již dávno působí francouzští, britští, italští, američtí a další oddíly. A to právě za účelem navádění raket a bomb.


Jenže ze vzduchu se válka vyhrát nedá. A rozšíření operace Rusko, jako stálý člen RB OSN, nepovolí, o čemž v těchto dnech pověděl ministr zahraničí Sergej Lavrov. Právě zásah západních zemí do vnitřního konfliktu brání navázání dialogu mezi libyjskou vládou a opozicí, je přesvědčen hlava ruského MZV.

Hlas Ruska


Konfiskace libyjských státních investičních fondů

Manlio Dinucci

26.4.2011


Cílem války proti Libyi nejsou jen její zásoby ropy (nyní odhadované na 60 miliard barelů), které jsou největší v Africe, a jejichž náklady těžby patří mezi nejnižší na světě, ani zásoby zemního plynu odhadovány na 1 500 miliard metrů krychlových. V hledáčku „ochotných“ z provozu „Unifikovaného ochránce“ jsou fondy svrchovaného majetku, kapitálu, který libyjský stát investoval do zahraničí.


Libyjská Investment Authority (LIA) spravuje fondy svrchovaného majetku, jejichž výše se odhaduje asi na 70 miliard dolarů, připočtete-li zahraniční investice centrální banky a dalších subjektů, narostou na více než 150 miliard dolarů. Ale možná je částka ještě vyšší. I když je hodnota libyjských státních fondů nižší než fondy Saúdské Arábie nebo Kuvajtu, byl pro ně charakteristický jejich rychlý růst. Při založení LIA v roce 2006 měly fondy k dispozici 40 miliard dolarů. Během pouhých pěti let investovala LIA ve více než sto společnostech v severní Africe, Asii, Evropě, USA a Jižní Americe: v hospodářství, v bankovnictví, v nemovitostech, do průmyslových odvětví, do ropných společností a dalších. Zvědavec


Rusko varovalo před zasahováním do vnitřních záležitostí Sýrie

Náměstek stálého zástupce RF při OSN Alexandr Pankin na zasedání BR OSN prohlásil, že situace v Sýrii neohrožuje mezinárodní mír, a varoval před zasahováním do vnitřních záležitostí této země. „Reálnou hrozbou pro regionální bezpečnost by mohlo být podle našeho názoru zasahování vnějších sil do vnitropolitické situace v Sýrii´“, zdůraznil Pankin. Podotkl, že „leckdo mezi protestujícími v Sýrii a v jiných zemích“ počítá s podobným zasahováním. „Podobné přístupy provokují nekonečný řetěz násilí“, soudí diplomat.


Další návrh na příměří byl opět zamítnut. Tentokrát byl holubicí míru vyslanec Muammara Kaddáfího, který si jako zprostředkovatele vybral řeckou vládu. Nakolik vážná je tato a vlastně i předcházející iniciativy stran, na tuto otázku libyjský politický ping pong odpověď nedává. Aby se dala usmažit omeleta, musíme rozbít vajíčko. Abychom se přesvědčili o záměrech stran, jsou nebytná jednání. A ta jak režim, tak i povstalci pokaždé odmítají. A na miliony Libyjců, kteří nepatří ani do jednoho z táborů, připadá jen úloha obětí natovského bombardování nebo ostřelování raketami. O legitimnosti vojenských akcí koalice uvažuje expert – viceprezident Ruského sdružení mezinárodního práva Oleg Chlestov.


-Z hlediska mezinárodního práva jsou akce skupin zemí NATO nezákonné. Ochrana lidských práv, práv obyvatelstva v případě jeho hromadné likvidace, je ze strany Rady bezpečnosti OSN právoplatná. Rada bezpečnosti přijala známé usnesení 17. března a přiznala v něm: nepřipustit použití letectva Kaddáfího proti povstalcům. To, co nyní podnikají země NATO, značně přesahuje rámec toho, co obsahovala rezoluce Rady bezpečnosti. Je to zkreslení té myšlenky, kvůli níž se tato rezoluce přijímala.


V podstatě je to, co se odehrává v Libyi, hrubým porušením mezinárodního práva. Přichází stále víc informací o tajných dodávkách západních zbraní povstalcům. Ani námořní blokádu aliance nikdo neschválil. A pokud je známo, nedostali Libyjci, kteří začínají pociťovat nedostatek potravin, ani z USA, ani z Evropy ani jediný balíček.

Hlas Ruska, 28.4.2011


Příští týden začnou padat bomby na Damašek?

Ptá se pondělní titulek německého týdeníku Die Zeit. A proč by ne? Syrský prezident Bašár Asad už dávno není pro Američany třískou, ale celou kládou v oku. A jelikož se práh zakazující používání násilí ve světě de facto neustále snižuje, je docela dobře možná ještě jedna typicky „humanitární“ akce NATO – tentokrát už na Blízkém východě. Rezoluce týkající se Libye se dá klidně využít jako precedentu, udělat z ní neomezenou plnou moc pro akce proti Sýrii. Nebo třeba Jemenu. Nebo Saúdské Arábii. Záminka - protivládní demonstrace, ozbrojená vystoupení povstalců – ta se najde vždycky.

Hlas Ruska, 4.4.2011


Zajímavé svědectví z nepokojů v Sýrii

Na internetu jsem narazil na očitou výpověď Češky (žijící nyní v Sýrii), která stojí za to dále zveřejnit. Spousta lidí ví nebo tuší, že je s námi ohledně nynějších událostí v Libyi manipulováno, ale je to asi mnohem horší. Vysvětlovalo by to mnohé, vč. válečného bubnování V. Havla a jeho soukmenovců.

 

Dobrý den přeji,

právě si píši s kamarády ze Sýrie a možná by Vás ve zkratce zajímalo, co se tam teď děje:
V Lattakii, je prý naverbováno několik tisíc lidí z Jordánska, Libanonu a Saúdské Arábie...  Je to celé organizované ve "jménu" Islámu, ale financuje to Jordánsko a Saúdská Arábie, s podporou USA. Chtějí rozbít osu Sýrie - Írán (Odzbrojen Egypt, Libye, Tunis, Jemen .... paralyzovaná Sýrie...)

V Lattakii chytli asi 300 ozbrojenců... (Jedná se o stejnou skupinu ozbrojenců, která útočila na civilisty v Sheikh Saad.) A bylo zabito cca. 12 lidí... Zraněno přes 200... Ozbrojenci střílejí náhodně do civilistů ze střech a z aut...

Cílem je vyvolat občanskou válku a destabilizovat Sýrii, před útokem na Írán...
Syrská armáda je beze zbraní, má zakázáno zasahovat, aby se to neotočilo proti vládě.

Pro ilustraci dopis českým novinářům od jedné z Češek, které tam žijí:

Vyslechla jsem si Vaše rozhovory a reportáž k situaci v Sýrii ze dne 23.3. 2011
Dnes máme o 4 dny více a nepokoje se přenesly do města Lattakie, konkrétně i pod naše okna, kde bydlíme a tak se domnívám, ze mohu situaci posoudit snad lepe, než pozorovatele BBC či jiných stanic včetně Vás.

V době, kdy jste Vaše informace představoval jsme ani my zde v Lattakii nevěděli přesně, o co jde a situace byla velmi nepřehledná, zahraniční stanice ukazovaly staré snímky, nic nového nebylo, místní stanice také málo informovaly a proto byl obecně zmatek.

Dnes už přesně víme, o co jde.

Ano, jsou zde nasazeni živly, jak jste vzpomenul, na oblast Lattakie, je jich okolo 1500. Ti mají střelné zbraně a našly se u nich i ty zásoby peněz. Dokonce jsou jako odstřelovači na střechách a střílí do nevinných lidi. To jsou ty nevinné oběti!!!! V pátek bylo do místní nemocnice dovezeno 71 zraněných vojáků, kteří nesmi používat zbraně.

Demonstrace jsou opravdu velké, ale všechny jsou na podporu presidenta Bashara!!! A velmi mě znechucuje obraz, jak vidím tyto snímky a u nich nadpis: Střet syrských demonstrantů s policií... Je to velká a nepravdivá propaganda matoucí českou veřejnost.

Přeji Vám, ať se Vám podaří získat pravdivý pohled na situaci a nezkreslovat obraz podle toho, jak si někdo v ČR přeje.


Pravdivost uvedeného svědectví není nejspíš možné ověřit, ale celkem přesně zapadá např. k informacím, uvedeným v článku Pravda o tom, proč by měly naše Gripeny humanitárně zabíjet ?

Svědectví převzato od : Aktuálně se Sýrie, Tomáš Koubek, blog iDNES

Pravda o tom, proč by měly naše Gripeny humanitárně zabíjet ?

Tak nám Cyril Svoboda (bývalý předseda KDU-ČSL) ve spravedlivém hněvu podpořil nejnovější testovací střelnici zbrojařů zvanou Libye. A nejen to, rád by poslal "české" Gripeny do válečné vřavy (naštěstí marně), aby taky trochu přispěly k "humanitárnímu" bombardování, za které se již dříve modlil V. Havel - tohoto času volající na premiéře svého filmu ono známé klišé : "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí". Zatímco film se Havlovi asi moc nepovedl, v Libyi se humanitárně bombarduje ostošet.

Cyril Svoboda na svém blogu jednou trochu záhadně uvedl : "Bůh ví zcela jistě, o co mi jde". Aniž bych se chtěl nějak dotknout víry pana Svobody, nedá mi to, abych o ní trochu nezapochyboval. Nejsem si osobně vůbec jistý, jestli Bůh něco takového ví, protože kdyby to věděl, nevěřím, že by Svobodovi dovolil ještě někdy navštívit kostel. Cyril Svoboda z bezpečí své kanceláře ukazuje na svém blogu na Kadaffího svaly, protože tyran zaslouží do zubů (prostě hrdina nad hrdiny). Je totiž "přesvědčen", že po konečné porážce vzbouřenců dojde k jejich vyvraždění a ty další Kadáffí požene z Libye jako zvěř. 

Kde se bere ve Svobodovi takové přesvědčení ? Tam, kde jej bral ohledně zbraní v Iráku ? Tehdy usiloval o silnější českou podporu útočné válce v Iráku a tvrdil, že Irák má chemické a biologické zbraně, i když je tam zbrojní inspektoři nenašli a že se sakra snažili, aby zlegalizovali útok USA na Irák. I tehdy byl Svoboda ve shodě s Havlem, který také hnal Američany a západní svět do útoku proti Iráku. Ohledně Iráku dostal nejspíš stejné božské vnuknutí jako Bush a Palinová, kteří tvrdili, že Bůh armádu USA útokem na Irák zaúkoloval. Bush později litoval, že zaútočil na Irák na základě mylných informací. Ne, že bych mu tu lítost nějak věřil, ale udělal to (možná ze strachu z božích mlýnů). U Cyrila Svobody jsem se něčeho takového nedočkal. Věřící Svoboda se božích mlýnů nebojí ?  

Kaddáfí vládl v Libyi dlouhá léta pevnou rukou a jeho autoritářský režim určitě měl do demokracie hodně daleko, ale dnes je nám účelově předkládán černobílý a silně pokřivený obraz, tam je zlo a naše bomby jsou pro jejich dobro. Pokrytectví "západního světa" ale nezná mezí. Autoritářský režim a jeho ropné dolary nikomu nevadili a s Kaddáfím si družně padali kolem krku i Spojené státy. Dnes je vše jinak, ale jen v Libyi. V ostatních zemích okolo se dokonce toleruje i opakovaná smrtící střelba do demonstrantů. Lze tak dnes ještě vůbec brát vážně Nobelovu cenu míru pro Baracka Obamu ?

Pokud si ovšem vzpomenu např. na některé výroky Havlovy kamarádky a jeho dřívější favoritky na nástupkyni ve funkci prezidenky ČR Madeleine Albright ....

.... vždy si uvědomím, že mezinárodní politika je jen o moci, vlivu, penězích a nerostném bohatství. O žádné právo, svobodu ani pravdu v ní nikdy nejde. Ne nadarmo řekla v diskuzi o brdském radaru další Havlova kamarádka J. Šiklová, že se bude raději mýlit s Bushem než mít pravdu s Putinem. 

Rád bych pokrytci a válečnému štváči Cyrilu Svobodovi touto formou něco vzkázal :

Celé toto krvavé a dopředu naplánované divadlo stojí na obrovských zásobách černého tekutého zlata, údajně největších v Africe, ale tentokrát prý o ropu vůbec nejde, jde jen o klepnutí diktátora přes prsty !  Je proto úsměvné, že (zatím stále) prohrávající opozice ve východolibyjském Benghází nečeká ani na konec války a oznámila, že zakládá vlastní ropnou společnost, která nahradí státní firmu LNO.

No, co k tomu po zkušenostech za posledních 20 let dění ve světě dodat. Taková oběť velmocí, to se holt musí ocenit. Jen škoda, že to už např. neocení takřka milion povražděných Rwanďanů (podle OSN je v Libyi zatím celkem cca 1000 civilních obětí střetů), kteří před 16 lety potřebovali také pomoc, ale svět se díval jinam. A co taková občanská válka v Kongu ? Čím to asi bude, že jsou velmoci jako např. USA, Británie či Francie atd. k dění v některých zemích extrémě citliví a jindy pro změnu hluší a slepí ? 

Víte, že Madeleine Albright (na Balkáně též zvaná jako "krvavá Madla" za paktování s krutými albánskými UCK) byla velvyslankyní USA v Radě bezpečnosti OSN v letech 1993–1997, tedy v době, kdy OSN nedokázala nijak bezprostředně zasáhnout ve Rwandě, v níž probíhala genocida ? 

Proč jste i s Havlem nevyvolával humanitární bombardování např. kvůli zvěrstvům Izraelské armády, když umírali a trpěli Palestinci při útoku v Gaze před více než 2 roky (více např. zde, zde a zde) ? Co je dovoleno příteli, není dovoleno nepříteli a lze tak v mezinárodní diplomacii udělat z útoku "obrannou akci" ?

Proč jsem od Vás nikdy neslyšel kritiku vůči režimu v Saúdské Arábii, který popravuje vlastní lidi hlava nehlava ? Možná jste nechtěl kritizovat významného zákazníka amerických zbrojařských korporací, že ? 

Vám nevadí, že přes OSN byla protlačena rezoluce o bezletové zóně nad Libyí a skutečnost je taková, že si armády USA, Francie a spol. udělaly z Libye jednu velkou střelnici na pozemní cíle, které s ochranou bezletové zóny nijak nesouvisejí ?

Víte, že rwandská vláda před několika lety obvinila Francii z podílu na genocidě ve Rwandě, kdy měli francouzští vojáci milice cvičit a přímo se účastnit zabíjení, znásilňování a mučení obyvatelstva?

Víte, že Sajf Kaddáfí (druhý ze 7 synů libyjského vůdce) se přátelí s princem Edwardem, bratrem následníka trůnu Charlese a byl mnohokrát hostem v Buckinghamském paláci a pravidelně přednáší v britském Královském institutu mezinárodních vztahů ? A tento mladý Kaddáfí upozorňoval svět na napojení vzbouřenců na Al Kajdu !

Víte, že s vědomím USA již několik týdnů egyptská armáda dodává zbraně (z USA) povstalcům v Libyi ? (zveřejněno v sobotním tisku) To znamená de facto od začátku občanské války ! 

Víte, že speciální jednotky SAS operují v Libyi již několik týdnů a vytipovávají možné cíle pro bombardování ? To znamená, že jsou tam od první chvíle, kdy vzbouřenci začali s Kaddáfího armádou válku. Jak je to možné, Cyrile Svobodo ?

Není tedy náhodou tamní válka vyvolána uměle a podporována zvenčí s tím, že kdyby to nevyšlo a Kaddáfí dal vzbouřencům tzv. na prdel, tak mají spojenci "ze západu" v záloze připravenou pohádku o záchraně vzbouřenců pomocí humanitárním bombardování - stejnou jakou nám předkládáte Vy, Cyrile Svobodo ? A stejnou, jakou jste nám předkládal při útoku USA na Irák ? Je to náhoda ?

A to, že má socialista Zaorálek dojemnou starost o osud prohrávajících islámských ozbrojenců, kteří rozpoutali občanskou válku v Libyi ? To už mě od něj ale vůbec nepřekvapuje. 

Kaddáfí má, ač není opravdu žádný svatoušek, pravdu v tom, že válku rozhoduje i propaganda a ví to obě strany a jistě to víte i Vy. Zaprodáváte tak svou duši propagandě u zbytečné války, kterou zcela určitě nezajímá utrpení obyčejných lidí, ale něco úplně jiného. Měl by jste se stydět !

Tomáš Koubek

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz