Válka NATO, pod vedením USA, s lidstvem

Stephen LENDMAN

Překlad Vladimír SEDLÁČEK


Spojenými státy americkými vedené NATO ohrožuje lidstvo. Je to imperiální nástroj. Globální stroj na zabíjení. Dává přednost válce. Neschvaluje mír. Přežití lidstva visí na vlásku.

NATO plánuje exponenciální expanzi. Chce nové členy a partnery. Na všech kontinentech. Chce je prakticky všude. Chce globální vojenskou mašinérii. Nenapadnutelnou kontrolu. Chce mít všechny, kteří jsou jinde, odstraněny z cesty. Chce, aby je nahradili prozápadní vazalové. Jeho strategie dává přednost válce s lidstvem. Pustoší a ničí jednu zemi za druhou.

Ukrajina je v srdci bouře. V pátek 23. května ruský prezident Vladimir Putin řekl, že se možná přidá k NATO. Washington může získat plný prospěch. Může umístit rakety s jadernými hlavicemi na hranicích Ruska. Může zasáhnout jeho srdce.


»Na Ukrajině došlo k puči,« řekl Putin. »Nechtějí se s námi bavit. Plní rozkazy z Washingtonu. A nepovedou s námi dialog. Žádný dialog, říkají. Není to vaše věc a netýká se vás to.« Pokud by došlo k přijetí Ukrajiny do NATO, ohrozí to Rusko. Vztah spolupráce s Moskvou skončil. Pokračují jen jednotlivé minimální kontakty. Putin řekl, že kyjevské pučisty dostaly k moci západní země. Ti nemají žádnou legitimitu. »Došlo k puči, podporovanému americkými a evropskými partnery,« vysvětlil. »Potom nastal chaos a teď jsme svědky občanské války.«


Tři scénáře sankcí

Washington uvalil na Rusko sankce, aby získal ekonomickou výhodu, řekl Putin. Ty jsou kontraproduktivní. Nefungují. Na jedné straně čínští investoři nahradí firmy z EU, budou-li tyto vyčerpané. Stejně tak další globální podniky. Na druhé straně ruský ekonom Putinův poradce Andrej Bělousov řekl, že Moskva připravila odvetná opatření coby odpověď. Na různých úrovních, vysvětlil. Závisí to na další politice USA. Moskva zareaguje stejně. Po svém. Včas. »Víme přesně, jak zareagovat,« řekl Bělousov.

V předposledním květnovém týdnu agentura Reuters citovala dvoustránkový americký dokument o sankcích. Ten vysvětluje tři scénáře - sankce s nízkou, střední a vysokou intenzitou. Nízká zasahuje ruské diamanty, vzácné kovy, kožešiny, vodku, kaviár a další luxusní zboží. Střední míří na hnojiva, chemikálie, pneumatiky, lodě do Ruska, a také na dovoz i vývoz zbraní. Vysoká zasahuje investice, kapitálové trhy, další finanční operace a dováženou ropu a plyn.

Zároveň, uvedla Reuters, »neexistuje jednomyslná podpora (od EU) tomuto kroku.« Zájmy německého i dalšího evropského podnikání jsou ostře proti. Nechtějí žádná omezení. Nechtějí nic, co by sebeméně narušilo hranici zájmů.

»Pokud nebude jednotná podpora pro přísnější sankce, EU se nepohne kupředu - překážka je rozčarováním pro USA, které horlivě chtějí, aby se Evropa pohnula kupředu v uvalení omezení na Moskvu,« uvedla Reuters.

Prezident si platí pučisty

Hlasování o ukrajinském prezidentovi proběhlo 25. května. S jistotou zvítězil miliardářský loupežník Petro Porošenko. Už jsem to vysvětloval. Peníze získal postaru. Ukradl je. Podporoval pučisty z Majdanu. Jejich násilí přehlížel. Pomáhal je financovat. Chce Ukrajinu, vydrancovanou pro zisk. Vrací se ke svým starým trikům. Platí 1000 hřiven denně (asi 84 dolarů) pučistickým dobrovolným bojovníkům za svobodu. Veřejně to přiznal. Ukrajinské pravidelné síly přitom dostávají 600 hřiven měsíčně. Tak operují fašistické režimy. Ukrajina je na tom nejhůř z Evropy. Pučisté ohrožují bezpečnost a stabilitu v oblasti.

Hlas Ruska přinesl rozhovor s Ukrajincem Dennisem Šedrivym. Ten se účastnil protestů na Majdanu. Podporoval je. Už ne. »Kyjevem vyvolané násilí pokračuje,« řekl. Očekává další. Nazval převratem dosazené kyjevské činovníky vládnoucí juntou. »Nezdá se mi, že by prezidentské volby k něčemu byly. Celá záležitost s revolucí na Majdanu je neúspěšná,« řekl. »Podle zákona, který přijali, by byly volby považovány za úspěšné i kdyby hlasovala samojediná malá vesnice. Jsem si jistý, že alespoň část duševně zdravého světa tyto volby nepřijme,« dodal. »Oni bombardují civilisty. To je fraška. Budou se snažit celý ten cirkus legitimizovat.«


Slibně nevypadá nic

Víc a víc tisíc Ukrajinců vyjadřuje podobné názory. Do budoucna nevypadá slibně nic. Válka zuří bez lítosti. Ukrajinské síly zasahují civilisty. Chladnokrevně je zabíjejí. Svoboda je špalek na dřevo. Fašisté ji chtějí úplně odstranit. Chtějí ji nahradit bezproblémovou vládou tvrdé ruky. Chtějí si ji vynutit. Chtějí moc junty institucionalizovat. V plánu je gangsterství. Demokracie je zakázaná. Chtějí to, co většina Ukrajinců odmítá. Zbývá vidět, jak budou reagovat. Zuří občanská válka. Možná bude následovat národní povstání.


Do budoucna nevypadá slibně nic. Jaká že to vláda si usurpuje moc? Kdo se sám ustavuje silou? Kdo vládne mimo soudní moc? Kdo ponižováním? Jaký druh legitimity mají ultranacionalisté, xenofobové, neonacisté, antisemité? Kdo nahrazuje neomezený nátlak na dodržování principů zákona? Kdo to zakazuje opačné názory? Kdo nařizuje, aby se jeho poselství samo dostalo ven? Ten, kdo nahrazuje demokracii despotismem! Bitva o duši Ukrajiny neskončila tím, že si pučisté uzurpovali moc. To byl jen začátek. Bitva pokračuje. Budoucnost Ukrajiny je k mání. Určí ji sami prostí lidé. Mají k tomu veškerá práva. Doufejme, že je plně využijí. Jestli ne, budou muset obvinit sami sebe.


Policejní stát

Den před volbami oznámila RT International: »Ruští novináři mají zakázán vstup na Ukrajinu ke komentování prezidentských voleb.« Jsou k tomu akreditováni. Což je jedno. Odmítli je vpustit. Není to poprvé. Ani naposledy. Tak operují fašistické režimy. Nadále očekávejte totéž. Čekejte bezohledně prosazovaný policejní stát. Kyjev chce vydávat zprávy sám. Chce potlačovat pravdu. Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists; CPJ) sídlící v New Yorku, pod titulkem »Ruským novinářům je bráněno vstoupit na Ukrajinu« uvedl, že CPJ tento krok odsuzuje. Vyzval ukrajinské úřady, aby dovolily všem novinářům dělat své řemeslo bez šikanování. Programový badatel CPJ pro Evropu a Střední Asii Muzaffar Suleymanov dodal: »Kdyby se ukrajinské úřady snažily budovat demokratický stát, musely by přestat zakazovat tisku sledovat veřejné události v zemi, zvlášť prezidentské volby. Otevřenost a transparentnost jsou pro demokracii životně důležité. Vyzýváme Ukrajinu, aby zaručila vstup všem novinářům bez ohledu na jejich národnost či sdružení nebo redakční linii jejich studia zpráv. Legitimní konflikt staví na úroveň terorizmu.«

CPJ odsoudila to, co mediální gauneři ignorují. Ti ztotožňují pučistickou vládu s demokracií. Jejím potvrzením staví pravdu na hlavu. Nečekejte, že to budou vysvětlovat.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz