Václava Havla? Ne!!

Ing. Mojmír Maršák, CSc.


Ve vašem deníku Metro (č. 46 z 5.3.) jste věnovali celou stranu 08 článku Ladislava Špačka („hradního ceremoniáře“) „Havel rovnal židle“. Všude se dnes proklamuje „Havel“ počínaje letištěm Ruzyně, přejmenovávání mostů, ulic, náměstí, škol atd. Říká se „o mrtvých jen dobré“, ale přesto mi nedá poukázat na jeho opravdickou politickou vyzrálost „jakožto svobodomyslnost a demokratičnost“ prvního českého prezidenta.


Dostaly se mi do rukou projevy Václava Havla:

Prosinec 1989: „…Já si představuji, že sociální jistoty by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem…“.

Novoroční projev 1.1.1990: „…Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, nemocných … žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují…

Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy…“.

V dubnu 1990 ve veřejném projevu: „…jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor!“

Tisková konference po přijetí zákona o volbách: „… Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, že jejím úsilím je, aby přechod … byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí… Žádní gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost…“.


Pan Špaček má „štěstí“, že si vybral jen 10 let svého působení na hradu. Ještě žijí lidé, kteří „to“ pamatují.

Takže?? „Václav Havel se zasloužil“, že jsme dnes tam, kde jsme, v politice i ekonomii. Ve skutečnosti byl jen střelcem na šachovnici, ovládané novodobým světovým kapitalismem.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz