V Praze se musíme spojit proti straně vůdcovského typu a loupežnického charakteru, prohlašuje první místopředseda TOP09, Miroslav Kalousek


Většina Pražáků má již dost dlouhé vlády ODS a krátkodobého nevycválaného až arogantního panování TOPky. Mnoho z nás si po vyhlášení výsledků voleb do magistrátu oddychlo. Velké nebezpečí z nadvlády uvedených stran pominulo. Mnohé po nich však zůstalo. Nebudeme mluvit o všežravé korupci, o stíhání některých radních, včetně bývalých primátorů, o vstupování pražských hlav i do zahraniční politiky, v nichž si zvláště ten poslední počínal jako slon v porcelánu. Odpudivá byla i jeho rusofobie v praxi, jež nám způsobila značné škody.


Ale alespoň jeden příklad za všechny. Za panování Hudečka Prvního v Praze dostali Ukrajinci – Majdanisté souhlas ke vztýčení stanů, propagandistickým akcím poblíž sochy M. Jana Husa na Staroměstském náměstí, což již samo o sobě jsme cítili jako hluboce urážlivé. Banderovská symboly, prapory byly trpěny. Majdanisté zde pořádali různé akce, prováděli nájezdy do okolí, které vyvrcholily názornou agitací dvou mužů svlečených po pás na tiskové konferenci vlády. Přítomný premiér a ministři jen zírali. Pokud tiskovka byla jen mlácením prázdné slámy, pak samozřejmě čas účastníků tiskovky nic neznamenal. Byla-li však skutečně pracovní akcí, vláda měla co říci přítomným novinářům, pak její jednostranné přerušení mělo být nějakým způsobem sankcionováno. A pokud vím, nebylo, alespoň dosud. A to je chyba. Je vždy záležitostí represivních složek, aby nedopustily uvedené jednání a pokud by k němu přesto došlo, ihned jej přerušily. Tiskovky vlády nikdy nesmějí sloužit k majdanistickým nebo podobným akcím.


K povolení topistické Prahy majdanistům agitovat na Staroměstském náměstí lze říci, že již samo o sobě bylo vyjádřením podpory fašizujícím živlům a možná že i něčím dalším. Majdanisté, pokud by dokázaly rozvinout svou činnost šířeji, mohli být i vzpruhou, podporou pro naše většinou ještě dřímající fašizující jednotlivce i skupiny. Řekněme to však jasněji. Může-li pan Kalousek osočovat ANO 2011, že jde o stranu vůdcovského typu a loupežnického charakteru, pak jistě je připraven snést i nějaké nelichotivé označení TOP09. Mnozí lidé ji považují též za stran vůdcovskou, v čele s K. Schwarzenbergem, za stranu sudetomilní a rusofóbní, která přezírá české národní zájmy, pokud vůbec o nich něco ví, klerikální, jež nese spoluodpovědnost mimo jiné za tzv. církevní restituce, tedy také loupeživou a ne nakonec i za stranu fašizující. To byly důvody, proč TOPka dostala v komunálních volbách vejprask. Sama slibovala očištění radnic, včetně té pražské, a měla pravdu. K očistě došlo, ale jinak než si představovala. Voliči vymetli její kandidáty. Proti tomuto lidovému verdiktu není odvolání. Nepomohla v tom, ani „naše“ média, kde každou chvíli, snad na všechna témata, mluvil Kalousek a Schwarzenberg. Jen zastydlí Piráti mohou Topku považovat za partnera v jednání i partnera koaličního. Jejich „vinou“ je jen nezkušené mládí. Ale jak víme, nevědomost hříchu nečiní.


Lze vyloučit, že TOPka se dostane do „pražské vlády“? Zatím nikoliv. Těžko víme, co vše probíhá v zákulisí bojů o pražskou radnici. A dokonce ani nevíme, jak bude vypadat vláda v Praze vítězného ANO a co přinese Pražanům. Ovšem to nejhorší, co by nás mohlo potkat, je účast TOPky na vládnoucí koalici v Praze, již však nás snad nečeká, díky Bohu, její samovláda zcela jistě nebude pokračovat.. Jen si vzpomeňme, co by nám mohlo hrozit! Obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, pomníku maršála Radeckého na Smíchově a další podobné zvrácenosti. Snad by nás dokázali i obšťastnit sochou Franty Procházky, případně Marie Terezie, jak některé kruhy na Praze 6 usilovaly. Ve hře byla i pamětní deska či jiná vzpomínka na hraběnku Chotkovou.


Krajně pravicová až nahnědlá sudetomilská TOPka dokázala silně negativně ovlivnit dění v celém našem politickém systému. Proto je, v současné podobě, velkou překážkou jeho ozdravění.

J. Skalský








Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz