Útok na Sýrii a Irán vyvolá třetí světovou válku

Lawrence Freeman


Pro více informací o tom, co se děje v Sýrii, jsme mluvili s Lawrence Freemanem, který píše do magazínu Executive Intelligence Review (EIR). Byl s námi živě ve Spojených státech.


RT: Rusko oznámilo, že zpráva Rady pro lidská práva při OSN nereflektuje skutečnost, co se v Sýrii děje. Co je to, co znepokojuje Rusko a Čínu nad stanovisky, za kterými si stojí OSN?


LF: Rusko i Čína jsou oprávněně znepokojené tím, co stojí za politickými rozhodnutími učiněnými vůči Sýrií a také Íránu. Bohužel prezident Obama prosazuje britský geo-politický plán, prosadit konfrontaci s Ruskem a Čínou, vojenskou konfrontaci. Kde Sýrie a Írán by měly být roznětkou, ale hlavní cíl je vyvolat válku, aby se Rusku a Číně omezil technologický rozmach. A samozřejmě válkou by se jejich rozmach zbrzdil. A Rusové s Číňany jsou si toho velmi dobře vědomi. Výsledek by byla eskalace do 3. světové války. Je to velmi nebezpečné a měly by být učiněny kroky k zastavení tohoto scénáře. Ukončit vynášení rozhodnutí prezidentem Obamou a Velkou Británií.


RT: Někdo by řekl, že na to máte velmi dalekosáhlý výhled. Ale podívejme se na situaci, kterou máme nyní. Kde většina zemí v Radě pro lidská práva podporuje argumenty o ohrožení lidských práv, jak jsme už o tom mluvili. Co si tedy myslíte, že se stane dál. Jaký bude další krok Rady bezpečnosti OSN?


LF: Myslím si, že to je úplně jasné. Podívejme se jaký scénář proběhl v Libyi. Probíhal stejně. Nejdřív probíhaly různé výhrůžky ohledně nedodržování lidských práv režimem v Libyi.


Takže pod taktovkou doktríny Tonyho Blaira, "odpovědnost za ochranu civilistů", Obama požehnal bombardování Libye. A bylo to nelegálně. Protože to nedovoluje ústava USA. Pod záštitou chránit lidi. Pod záštitou obhajovat lidská práva. Všichni věděli, že to bylo s mandátem za změnu režimu. A tohle je stejný scénář, který sledujeme zde. Myslím, že všichni vidíme, že stejné důvody jsou vyzdvihovány znovu, na půdě Mezinárodního trestního soudu, což je agenda tlačená plně přes George Sorose.


Tento soud je zneužíván, k prosazování změn režimů po celé Africe, a tohle je nebezpečí, které lidé vidí v Sýrii. Proč máme politiku sankcí a vojenských akcí, na místo diplomatické cesty? Je třeba podporovat řešení problému v zemi. Myslím si, že Rusko a Čína si uvědomují, že tento způsob je vhodnější.


RT: Mluvil jste o změně režimu v Sýrii, změna režimu byla určitě ovlivněna tím, co udělalo NATO během konfliktu v Libyi. Šéf Rady bezpečnosti OSN oznámil, že chce bezodkladnou akci k ochraně civilistů. To je přesně to, co připomíná starou rétoriku, co bylo řečeno v Líbyii, kde byla prosazena bezletová zóna.


LF: Ano, to jsou klíčová magická slova, když začnou mluvit o humanitárních zájmech, ale v důsledku jim o to vůbec nejde a lidé jsou jim vlastně úplně jedno. Stejná politika jaká byla prosazována proti prezidentu Bashirovi v Súdanu.

Použíjí magické slova „humanitární zájmy" a doktrínu Tonyho Blaira o odpovědnosti ochraňovat civilisty. A s touto rétorikou pak argumentují, že teď můžeme jít do této země. My rozhodneme, s naší vojenskou silou pomocí NATO, za podpory USA a Velká Británie tahá za nitky za oponou. My vnikneme do cizí země a budeme rozhodovat, co je dobré pro tuto zemi.


Toto je úplný opak, skutečných zájmů USA. A Rusko a Čína vidí, že tenhle scénář je tu znovu a začínají reagovat. Rusko reagovalo tedy vojensky tím, že vyslalo letadlové lodě do pobřežních vod Sýrie. Je to riskantní hra, ale Rusko si uvědomuje vážnost toho, kdyby to neudělali.


RT: To jsou hlavní důsledky o kterých mluvíte, je to velmi zajímavé co jsme od Vás slyšeli.


Moc děkujeme za vaše poznatky.


zdroj:http://www.vlastnihlavou.cz/utok-na-syrii-iran-vyvola-3-svetovou-valku-rt-lawerence-freeman-eir-usa-cz-tit/, Czech free press



Evropský pochod na Kavkaz

Andrej Arešev


Evropská unie na pozadí svých zostřujících se vnitřních ekonomických problémů neustává v pokusech rozšířit sféru svého vlivu na post-sovětském prostoru, včetně jižního Kavkazu. 29-30. září se ve Varšavě koná summit „Východního partnerství“, na jehož program je mimo Ukrajiny, Běloruska a Moldávie zařazena také Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán. 6.-7. října navštíví Jerevan, Baku a Tbilisi Nicolas Sarkozy, kolem jehož cesty se již objevují problémy.


Formálně byly iniciátory přijetí programu „Východní partnerství“ ve své době Polsko a Švédsko, za podpory USA. Při zahajování tohoto projektu se rozdávaly štědré sliby, z nichž mnohé zůstaly jen sliby. Již během „příprav“ návštěvy polského prezidenta V. Komorovského na jižní Kavkaz v červenci 2011 byla široce posuzována připravenost vůdců jihokavkazských zemí důstojně ohodnotit snahu Varšavy, která se snaží, při veškeré své slabosti ekonomické pozice v regionu, hrát strategickou roli v geopolitickém oblouku od Baltu po Kaspik. Mnohomluvnými a mlhavý sliby nešetří ani švédsky ministr zahraničí Karl Bildt. Podle jeho slov představuje „Východní partnerství“, jako prvek evropské integrace, výrazný projev solidarity a přijetí dlouhodobých závazků Evropské unie ve vztahu k zemím jižního Kavkazu. Tento program, podle Bildta, staví „východní partnery“ na první místo v evropském pořadníku.


Nárůst zahraničně-politické aktivity Sarkozyho, který si v libyjských událostech získal pověst pro-amerického politika, ukazuje, že USA a jejich spojenci si to se vší vážností namířili na post-sovětský prostor bezprostředně za Blízkým východem. Je zcela evidentní, že USA se nezřekly svého plánu na rozšíření své přítomnosti ve vnitřních oblastech Euroasie a ignorují zájmy Ruska prakticky ve všech směrech. Úkoly, které bude řešit Sarkozy při své cestě na Zakavkazí, jsou převážně interpretovány jako proti-ruské…


Příprava na varšavský summit „Východního partnerství“ se překrývá s aktivizací evropských struktur v oblasti řízení regionálních konfliktů, konkrétně konfliktu v Náhorním Karabachu. Výsledkem kuloárových bojů v evropských politických kruzích bylo jmenování za nového zvláštního vyslance Evropské unie pro jižní Kavkaz a gruzínskou krizi Francouze Philipa Lefora (z počátku nebylo jmenování Francouze tak jisté). V letech 2004-2007 působil Lefor jako francouzský velvyslanec v Gruzii, pak zastával post ředitele sekce na francouzském ministerstvu zahraničí pro kontinentální Evropu. Nový zvláštní vyslanec obeznámený se situací (včetně nejdelikátnějších věcí regionální politiky) se s nadšením úkolu zhostil a postupně navštívil Baku, Jerevan, Tbilisi a Moskvu. Evropská unie, podle slov Lefora, se snaží „zvýšit své zapojení do procesů na jižním Kavkazu, obzvláště pak pomoct zemím v konfliktu“, kdy tam, prý, pomohou evropské zkušenosti. Hlavním bodem pozornosti Philipa Lefora je mimo otázky Náhorního Karabachu také situace na územích u gruzínských hranic, v Jižní Osetii a Abcházii.


V poslední době se začaly šířit informace o tom, že funkce hlavního zprostředkovatele v rámci Minské skupiny OSCE může být převedena z D. Medveděva na N. Sarkozyho. Jako záminku používají nedosažení výsledků na setkání v Kazani (1). A na počátku září informovala francouzská společnost Total o objevu velkých zásob zemního plynu a kondenzátu na ložisku „Abšeron“ v ázerbájdžánském sektoru Kaspického moře, což, v případě, že se tyto informace potvrdí, silně zvýší šance projektu „Nabucco“. A proto se snaha Paříže stát se vlivným hráčem na Kavkaze stupňuje jak na diplomatickém kolbišti, tak v oblasti energetiky.


Zatím však evropští diplomaté pracují na zahřátí situace. Například v Arménii jsou šířeny informace o urychleném podepsání dohody o přidružení, která předpokládá zmírnění vízového režimu a perspektivní vytvoření zóny volného obchodu mezi Jerevanem a Bruselem. Prohloubení partnerství s EU bude pro Arménii představovat požadavek na zvýšení „ekonomické a vojenské suverenity“ ve vztahu k Rusku. Karl Bildt vyzdvihuje zvýšený zájem Bruselu o vztahy s Arménií a Ázerbájdžánem a informoval o úmyslu „podněcovat“ obě strany k „hledání mírového řešení“ a podpoře snah Minské skupiny OSCE. Podle jeho slov se strany musí vyvarovat agresivní rétoriky a EU musí „obyvatelstvu v tomto regionu předvést, že mírovou cestou lze dosáhnout mnohých výhod“.


Jak vidíme, tyto výroky evropských diplomatů konkrétností nevynikají, a je jasné, že v nejbližší době bude mít Evropa stěží nějaké nové možnosti řešení tohoto nejvýbušnějšího ze zakavkazských konfliktů. Aktivizace západu u Karabachu je doplňována tlačením k dialogu mezi vládou a opozicí v Arménii. Podle názoru expertů se musí tento „dialog“, za vnímavosti obou stran k argumentům evropských a amerických partnerů, stát nástrojem oslabení vlivu Ruska v Arménii. A pokud se rusko-arménskou vojensko-politickou alianci přece jen podaří zpochybnit, budou následky velmi vážné. A žádné „Východní partnerství“, jehož ideologii při styku s Baku a Jerevanem demonstruje pokrytecká „politická korektnost“, v případě zostření situace kolem Náhorního Karabachu nepomůže…


Představitelé ázerbájdžánských NGO již přišli s návrhem rozvoje občanské společnosti, adresovaným summitu „Východního partnerství“. Doufat v pomoc „civilizovaného světa“ s dialogem s vládami budou zcela jistě také jejich gruzínští a arménští kolegové. Nicméně očekávat, že západní političtí projektanti se budou na Kavkaze angažovat proto, aby tamní národy vyvedli „z temnoty na světlo“, by bylo při nejmenším naivní. Neboť posledních 20 let bouřlivé kolonizace post-sovětského prostoru západem bylo doprovázeno procesy sociálně-ekonomické degradace, kdy z toho měly značný prospěch jen nevelké elitní skupiny.


Americké a evropské iniciativy jsou tvrdě orientovány na dosažení zcela konkrétních výhod a prostředky vyčleněné na jednotlivé programy musí přinést zisk především zdroje poskytujícím sponzorům. Ředitel Centra evropských studií Jerevanské státní univerzity Artur Kaziňan upozorňuje na to, že jen v květnu navštívili vysoce postavení představitelé EU Arménii nejméně pětkrát: „Bylo to podmíněno především tím, že Evropská unie oficiálně vypracovala a do svých aktivit začlenila program „Jižní koridor“ – projekt, kterým má být vytvořeno suchozemské spojení mezi východem a západem. To souvisí s tím, že v důsledku ukrajinského plynového konfliktu se ruský tranzit stal nespolehlivým, stejně jako ukrajinský, a Evropská unie tak byla nucena uvažovat o diverzifikaci energetiky. A z tohoto pohledu se optimální stala trasa přes jižní Kavkaz.“ (2)


Zájmy Evropanů v tomto regionu vždy souvisely s tak zvanou „energetickou bezpečností“ – stačí si vzpomenout na události let 1917-1918 na Kavkaze (3). A stejně tak i dnes, na počátku 21. století, se „alternativní“ produktovody a „koridory“ posuzují jako prostředek zabránění integrace post-sovětských států. Západ chce nejen rozšířit svůj politický vliv na post-sovětském prostoru, ale také převzít kontrolu nad všemi významnými ekonomickými projekty v zemích bývalého SSSR. Expanze probíhá zároveň v několika směrech: politické projekty USA a jejich spojenců jsou podporovány vojenskou mašinérií NATO a neústupní, či jednoduše včas se neorientující vůdci jsou vyzýváni se zamyslet nad osudem Slobodana Miloševiče, Saddama Husseina, Hosni Mubaraka a Muammara Kaddáfího… V důsledku toho se za nevelkých nákladů dosahují nové pozice ve strategicky důležitých regionech, které se tak zároveň stávají opěrnými body pro další expanzi. „Dalšími na řadě“ jsou Rusko, ale především Irán, který bude nevyhnutelně na řadě jako další po Libyi a Sýrii. Vysychání jezera Urmia na rozmezí východního Iránu a západního Ázerbájdžánu se již využívá jako záminka pro masové protesty Ázerbájdžánců, a těmto protestům se dává charakter národního hnutí požadujícího změnu režimu v Iránu…


Zároveň však, jak je známo, každá akce plodí reakci. Při svých snahách dostat pod kontrolu oblasti Euroasie narazí euroatlantický západ nevyhnutelně na odpor nejen Ruska, ale i dalších mocností, které své zájmy na světové aréně dávají najevo stále tvrději.


1) Viz např. Arešev A., Karabach: Co čekat od setkání v Kazani? http://ria.ru/analytics/20110624/392577411.html


2) Musíme Rusko donutit respektovat naše zájmy. http://www.1in.am/rus/armenia_interview_9639.html


3) Viz např. Volchonskij M., Muchanov V., V patách Ázerbajdžánské demokratické republiky. M. 2007

Европейский марш-бросок на Кавказ vyšel 21. září. Překlad Zvědavec.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz