Urgence odpovědi na stížnost na ČT ze dne 12.2.15


Radě České televize

Kavčí hory

140 70 Praha 4

V Praze dne 24. března 2015


Věc: Urgence odpovědi na stížnost na ČT ze dne 12. 2. 2015 pro neplnění jejích povinností daných zákonem č. 483/1991 Sb., o České televizi, v platném znění, jíž jsme vám postoupili přímo do podatelny dne února 2015


Na nedávném zasedání Rady ČT jeden z vás, členů Rady, prohlásil, že odpovědi na stížnosti vyřizujete do jednoho měsíce. V našem případě však i vámi stanovená doba uplynula, aniž bychom od vás dostali jakékoliv sebemenší sdělení.


Proto důrazně naléháme, abyste naši stížnost co nejdříve vyřídili. Jde zejména o následující tematické celky:

1. Neobjektivnost a neúplnost zpráv o dění na Ukrajině, zejména v její jihovýchodní části, a o širších návazných vztazích, do nichž vstupují Spojené státy, NATO, EU a Rusko.

2. Absence zpráv, které by se týkaly průběhu vyšetřování „pietní“ akce ze dne 17.11.2014 na Albertově, přičemž jeho průběhu i dalším následným protiprezidentským demonstracím ČT dala mimořádně velký rozsah.

3. Dlouhodobě deformační zpravodajství především o činnosti sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL), jeho programových cílech, přejímaní termínů a částečně i vidění minulosti a současnosti SL, jež v souhrnu se již značně blíží k přepisování našich dějin.

4. Nedostatek objektivních, pravdivých, včasných a plných informací, jež by nám měla podávat ČT má značný dopad na reálné postavení občana ve veřejném životě, ve stranicko-politické rovině. Čím více potřebné zprávy ČT utlumí, tím více se dotýká fungování našeho demokratického systému, reprezentativní i přímé demokracie.

5. Navrhujeme, vzhledem již k více než 20 letům sporů s ČT zvláště o její zpravodajství, které nejen že nikam pozitivně nepokročily, ale, jak jsme přesvědčeni, je zvláště od určité doby ještě horší, aby ČT svůj program zakódovala a aby ti, kteří ji chtějí sledovat, dostali dekódovací kartu, již by drželi, pokud by řádně platili stanovené poplatky.


Tato léčba šokem povede k masivnímu úbytku diváků ČT, zmenší se podstatně její příjmy, o důsledcích je zbytečné dál mluvit. Pokud ČT nezlepší zvláště své zpravodajství, bude pomalu hynout. Zlepší-li se, dojde k přílivu diváků.

Podle našeho názoru ČT nemá fakticky charakter veřejnoprávního média. Je nezávislá, ale především na koncesionářích, kteří ji svými poplatky nuceně financují. Platíme si tedy i programy, a je jich celá řada, které jsou z hlediska obyčejného koncesionáře nesledovatelné a našim státně-národním zájmům cizí.


6. Pokud je pravda, že ČT má stanovený pohled na současné dění Evropskou unií, jak se údajně vyjádřil jeden člen Rady ČT, a jak se v médiích již nejednou psalo, pak je samozřejmé nutné, aby EU v úplném rozsahu ČT financovala, a to samozřejmě bez jakýchkoliv koncesionářských poplatků. Děkujeme za bližší informace i v této záležitosti.


Ing. Pavel Rejf, CSc. JUDr. Ogňan Tuleškov, v. r.


www.ceskenarodnilisty.cz , http://www.conematevedet.cz/Index.htm ,


https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/490810227709170



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz