Unicatum ne tak docela

EurIng Dr Bohumil Kobliha


Autorka Irena Kopecká se v úvodním článku "Unicatum" (Svědomí 1/2014) vzpamatovává ze šoku uděleného přídavkem k její státní penzi. Je známým faktem moderních bankéřských států, že má-Ii se šetřit, je to vždy a především na penzistech. V logice bankéřů už nic přece nepotřebují a nic nedělají! Bankéři rádi zapomínají, že penzisté celoživotní prací tvořili hodnoty a na odpočinku by si tedy měli zasloužit slušnou odměnu za to, co vykonali a pomocí státních daní nastřádali. Že na penzijních fondech se kořistí, je zločin.


Mohlo by se tedy zdát, že vše dobré je jen za tím pohádkovým "móřem píva", kde "ceny jsou stálé" a kde "lidi se maj", jak humorně zvěčnili V+W v součinnosti s Ježkem. Nevycestoval jsem po invazi spřátelených armád za sny. Šel jsem za pravdou a svobodou pro naše Československo. Proto moje překvapení při poznávání, jak se věci skutečně mají, rostlo každým rokem těch čtyřiceti let exilu v "zemích svobody". Byl jsem samozřejmě z počátku oslněn, když z mého výdělku konstruktéra devadesát liber měsíčně jsem kupoval vajíčka za šestipenci šest (jedno za penci!). To bylo pro mne království blahobytu. Ovšem zeměkoule se otáčí a vše se mění. Co bylo včera bílé a jiskřivé, už bílé dávno, natož jiskřivé, není. Vše je čím dál tím více jinak...


Dopracoval jsem se, jako autorka Kopecká, do penze, která upadá vzhledem k stoupajícím cenám, týden od týdne. Nebudu rozebírat proč, jen naznačím.

Podle letošního výnosu britského The Pension Service z 22/02/2014 jsem dostal oznámení o zvýšení penze. Podobně jako paní Irena Kopecká. Za léta ve Velké Britanii jsem už obrněn proti všem ukazatelům rostoucí ekonomie a proto jsem jen zaznamenal:

Základní Státní penze mně byla fakticky zvýšena o jednu libru devadesát dva pencí (f:1.92) týdně. Aby to nebolelo, dodatková penze mi byla zvýšena o dvě libry čtyřicet pencí (f: 2.40) týdně. Chcete porovnání? Tedy při tomto "namazání kapsy" musím uvést, že těch šest vajíček v krabičce jako dříve, dnes stojí libru šedesát až dvě libry (přibližně jedno vejce za 27 pencí!). Čtvrtka másla stojí libru šedesát. A tak bychom mohli srovnávat a ukazovat "rostoucí blahobyt" dále.

Ještě štěstí, že my sami si umíme udělat všechny práce. Úklidem počínaje a údržbou domu se vším všudy konče. Zvedám třicetikilový řebř, lezu po okapech a čistím je od listí a nánosů každoročně, a natírám jako letos). Okny ve střeše, které jsem si sám navrhl a nainstaloval, prolézám a šplhám se po střeše. Vymetám komín. Koukám Pánu Bohu do šedivých mraků a do zahrad okolních okázalých domů, které nejsou o nic víc pěstěné než ta naše.

Ústřední topení, které jsem vyprojektoval a sám rukama udělal, včetně celého rozvodu horké vody a radiátorů, a servisuji ho po třicet let, pracuje bezvadně. Natírám, lakuji a maluji vše. Údržba, jak víte, nikdy nekončí. Práce řemeslníků z celé Evropy jsou čím dál tím dražší a často hrubě nekvalifikované. Je mi tedy líto lidí, kteří si nemohou udělat ani základní údržbu sami, a ani si nemohou či neumí uvařit doma jako my. Jak ti musí trpět "přídavky" k penzi.


Sleduji jak s "EU roky" prostrkanými světem trilionářských bankéřů už málokdo souhlasí (viz nejposlednější volební úspěchy pravicové Národní fronty ve Francii a úspěchy UKIP v UK). Zásadní změny musí přijít. Jinak se lidé zbytečně utrápí a nikdo se nebude mít...

Londýn, 20.března 2014

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz