TV premiéra filmu „7 dní hříchu"


Od konce 2.světové války uplynulo 69let. Poslední pamětníci té doby odcházejí. Žijících válečných hrdinů, kteří prošli frontou, jsou již jen hrstky. Kdo z mladé generace dnes něco ví, či dokonce má objektivní informace o Mnichovu, o zabrání českého pohraničí, o Terezínu, nebo o československé zahraniční armádě, o jednání na Jaltě, v Postupimi, atd.

Film do značné míry zkreslil konec války. Nebyl vyvážený, objektivní. Češi jsou v něm vykresleni jako ti, kteří vyvolali na konci války násilí proti pokojnému německému obyvatelstvu. Neříkám, že se takové věci nestávaly, ale byly to činy, které byly i tehdy nelegitimní a byly i trestné. Byl konec války, lidé si vyřizovali mnohdy své účty. Tak to bývá na vždy konci válek. Německá armáda ustupovala a za ní zůstala zpustošená země, ale i hořící Praha, v lesích se pohybovaly zbytky německých vojsk a tak hořely i samoty v Beskydech.

Film byl veden jednostranným pohledem. Lidé neznalí historie tomu uvěří, asi to bylo cílem tohoto filmu uvedeného na ČT. Poslední titulek dokonce hovoří o " vyhnání německého obyvatelstva....". Správný historický výraz zní "odsun německého obyvatelstva". Slovo vyhnání používají sudetoněmecké organizace. ČT jim slovem "vyhnání" přihrála.... Jak asi víte, odsun byl proveden na základě dohody vítězných mocností. Tedy USA, Británie a SSSR. Byl to i důsledek Mnichova a Protektorátu. Přibližně 250.000 občanů Československa bylo za okupace popraveno, umučeno, či padlo při osvobození naší vlasti. To nezaznělo. Ani připomenutí vyvraždění Lidic, Ležáků, Javo říčka... Dnes vlastenectví se nenosí. Hrdinové stojí v koutě. Není mi lhostejné, jak je vytvářena novodobá česká historie. Film 7 dní hříchu takovým činem je.

Přemysl Votava

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz