Tragedie afrických uprchlíků ve Středozemí - viníci kontra oběti


Tisk plní stránky statěmi a fotografiemi tragických příhod afrických uprchlíků převážně z Libye. Ti na chatrných lodích pod vedením různých přepravců a pašeráků se vydávají na osudné plavby přes Středozemní moře do Itálie. Vzhledem k absurdním podmínkám přepravy - nevhodných nebo dokonce zcela nebezpečným plavidlům všeho druhu, dále k ilegálním praktikám přepravců, kteří vydírají zhusta své pasažéry a nestarají se vůbec o jejich přepravu ani o jejich životy v případě havárie - je rozhodnutí uprchlíků cestovat takovým způsobem již předem odsouzeno k nebezpečí života.


Nikdo však není schopen tento fenomén jakýmkoli způsobem ošetřit tak,aby exodus uprchlíků nabyl alespoň trochu přijatelné formy. Navíc, aby uprchlíci nezatížili první hostitelskou zemi natolik, že je není schopna zvládat. Mám samozřejmě na mysli Itálii.


Itálie velmi oprávněně volá k odpovědnosti Evropskou unii a správně ji žádá,aby napomohla tento proces nějakým odpovídajícím způsobem zvládat. Doposud se však nic podstatného v tomto směru nezlepšuje. Naopak, situace hrozí chaosem a poškozováním zájmů Italské republiky.


Zatímco tisk barvitě líčí tragedie uprchlíků jakožto následky libyjského chaosu, nikdo z publicistů se nezajímá o pravé příčiny tohoto stavu. Nikdo z mainstreamového tisku se totiž neodvažuje označit skutečného a pravého vinníka této tragedie - zásah NATO a U.S.A v Libyi. Jen a jen tento zásah přivedl Libyi do katastrofálního stavu a způsobil občanských chaos, jehož výsledkem jsou ilegální plavby uprchlíků do Itálie a zemí Evropské Unie. Je nabíledni, že Italie sama nemůže donekonečna zvládat takový nápor uprchlíků, aby to nenarušilo vlastní infrastrukturu a sociální poměry, zvláště na jihu země.


A jsme u kořene věci. Jestliže země Evropské unie schválily a pomocí NATO iniciovaly vojenský zásah v Libyi, jsou přinejmenším morálně povinny na nápravě vzniklé katastrofy libyjského státu participovat, a to mnohostranně. Ty země, které bombardovaly Libyi, by se měly podělit o africké uprchlíky a postarat se o jejich existenci přinejmenším do doby, kdy oni sami budou schopni si země pobytu, včetně U.S.A., které by jako iniciátor této věci, by měly nést náklady a asimilaci uprchlíků, ze země,kterou rozvrátily svým vojenským zásahem. Bůh ovšem suď, jak toto vše dopadne v praxi. Ničit a rozvrátit země je ovšem snadnější, než napravovat následky vyvolaných válek a občanského chaosu.


Jří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz