Topka vymetena z radnic


V neuvěřitelně agresivní volební kampani slibovala strana Karla Schwarzenberga, koho všeho vymete z radnic, aby vrátila vládu nad městy občanům. Hlasy jsou sečteny a s překvapením zjišťujeme, že občané z radnic odvolali většinu zastupitelů za TOP 09. Větší procentní ztráty než topka vykázala už jenom ODS.


Běžně se říká, že voliči trestají vládnoucí strany. Tyto volby byly zvláštní tím, že potrestaly strany opoziční. Lidem se asi nelíbí, jak tyto strany svoji opoziční roli sehrávají. Mnoho voličů by jistě mělo problém, pokud by si měli vybavit, kdy Miroslav Kalousek použil naposledy ve svém parlamentním vystoupení slušné slovo.


Pro topku je to hodně nepříjemné. Dýmka Karla Schwarzenberga, která byla hlavní a podle všeho i jedinou myšlenkou celé její kampaně, se ukázala být pro voliče příliš silný tabák. Jsme sice ještě nezralá demokracie, urážkami a pomluvami se však ani u nás už volby ustát nedají.


Pro některé jsou výsledky hodně nepříjemné i z hlediska profesního. Dva týdny před volbami publikoval politolog Jiří Pehe rozbor, ve kterém vysvětloval, proč dojde k zásadnímu odlivu voličské přízně od Babišova hnutí ANO. Kouzlo Babišova ideově nesourodého a organizačně rozbředlého hnutí se podle jeho odborné analýzy pozvolna, ale definitivně vytrácí, a to prý především ve prospěch sociální demokracie (Právo 27. 9.).


Babišovo ANO si dovolilo tuto expertní předpověď Jiřího Pehe nerespektovat a bude za to jistě potrestáno v dalších jeho komentářích. Nic se tím však nezmění na tom, že právě ANO se stalo faktickým vítězem v těch obvodech, kam poslalo své kandidáty, tedy především ve statutárních městech.


Protože lidovci o pár desítek zastupitelů celorepublikově posílili a sociální demokraté o pár stovek zastupitelů zeslábli, Babišova pozice se upevnila. Korigovat to mohou poněkud výsledky druhého kola senátorských voleb, kde si sociální demokracie stojí zatím velice dobře.


Vedení topky, které se tolik těšilo, až bude občanům vracet radnice, tak nezbývá, než téměř vítězoslavně zvolat spolu s předsedou ODS Petrem Fialou: My volby určitě vyhrajeme, jen možná ještě ne tyto.

Prof. Jan Keller

Přišlo e-mailem

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz