Tisk - Ultrapravicoví historici přednášeli v sudetoněmeckém centru za peníze vlády


V sudetoněmeckém vzdělávacím centru Heiligenhof vystupovali s finanční podporou německé vlády pravicově nacionalističtí historici.


Informoval o tom web SpiegelOnline s odvoláním na kontrolní zprávu Spolkové centrály pro politické vzdělávání (bpb).

Centrála bpb byla totiž upozorněna, že k neutrálně prezentovaným tématům mnohokrát přednášeli referenti, jež bezpečnostní úřady Spolkové republiky označily za pravicově nacionalistické.

Nejméně jeden z těchto seminářů proběhl pod vedením jednatele Heiligenhofu a politika bavorské vládní strany Křesťanských sociálů (CSU) Steffena Hörtlera.


Domov konzervativců obrácených do minulosti


Centrum je podle webu domovem konzervativců obrácených do minulosti a bpb, jež působí z pověření spolkového ministerstva vnitra, se ani příliš nezajímalo o obsah seminářů.

Částkou 3700 eur tak například podpořila letos v červnu seminář Poznámky k německo-českým vztahům na obou stranách hranice; který vedl právě Hörtler, jenž sám se považuje za znalce pravicového extremismu.

Jenže podle SpiegluOnline pěstuje léta vztahy s americkým historikem Rudolfem Pueschelem, šéfem pravicově nacionalistické organizace IWWK, která se považuje za pravé „sudetoněmecké hledače pravdy a je už delší dobu v hledáčku německého Úřadu na ochranu ústavy, neboli kontrarozvědky.

Pueschel rád vystupuje s obdobně smýšlejícím chorvatským nacionalistou Tomislavem Suničem a sporným vykladačem dějin Andreasem Wesserlem. IWWK mnohokrát oficiálně zval na semináře a bpb v letech 2008-9 přispíval na jejich přednášky vždy částkou 3500 eur.

Počátkem října bpb přezkoumala publikace Puechela, Wesserleho a Suniče a konstatovala jejich silně pravicový charakter, sdělil šéf bpb Thomas Krüger. Ten upozornil, že i ostatní řečníci v Heiligenhofu vystupovali ve stejném duchu.

Proto se bpb rozhodla finanční podporu semináře z letošního června nakonec zrušit a trvá na tom, aby se Heiligenhof distancoval od IWWK a našel jiné přednášející s tím, že jinak program finanční podpory ukončí.

KOV

Právo, 8. listopadu 2011, str.9

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz