Terminologický idiotismus = pracovní nástroj novináře?


Toto otázku jsem si položil po přečtení Mladé fronty dnes ze 16.října 2013. Mladá redaktorka v článku "Už je to tady, rebelové ze SPOZ vytáhli do boje“, označila skupinu nespokojenců strany zemanovců za "rebely". Korunu tomuto nesmyslu nasadila ještě popiska fotografie místa schůzky nespokojenců - Schwarzenberský hostinec /nikoli "Schwarzenbergský" jak má podnik v Kutné Hoře nesprávně napsáno na své fasádě! Můj prapředek Dačický z Heslova by nad tím nezaplakal - šel by, a nápis by opravil na místě/. Mám za to, že mladá madam redaktorka, jinak vtipná dáma, tragicky nechápe význam slova "rebel". Ono papouškovat toto módní slovo, zhusta používané západní publicistikou, se někdy nevyplatí.

Nespokojence ze SPOZ v žádném případě nelze označit za rebely. Rebelové jsou povstalci, obvykle ve vojenském slova smyslu, nikoli straničtí nespokojenci. pro ty odpovídá daleko přesněji název "frakcionáři", nebo slavný termín soudruha VISSARIONOVIČE - "RENEGÁTI". COŽ JE LATINSKÝ NÁZEV NAŠEHO STAROČESKÉHO ODPADLÍKA.

Zemanovští odpadlíci či frakcionáři se zatím nezmohli na to, aby se ozbrojili a udělali vojenský převrat ve straně nebo snad i na Hradě (??) Nejsou to ani bojovníci vražedné kosovské UCK, ani syrští militantní muslimové, Al -Kajdovci.

Zkrátka a dobře termín "rebel" pro zemanovské frakcionáře ( o nichž se ani snad neví, dospěli-li k nějakému renegátství ??) je terminologický idiotismus par excellence. A považovat tyto frakcionáře za jakési "odbojáře" a volat "Zdar rebeliii?" jak se píše v popisce místa schůzky, to snad nikdo nemůže brát vážně - cha cha cha! Ti frakcionáři ze SPOZ mají do Robinů Hoodů nebo Janošíků moc a moc daleko. Nikdo na ně nemusí posílat pandury. Celé toto šaškodrama, popisované Mladou frontou s chutí věru gargantuovskou, podle mne nemá jiný účel, nežli nasadit korunu stranickým rozmíškám SPOZ. Jestliže název "rebelové" měl plnit funkci jakési slovní hyperboly, pak jde - dáma promine - o blbost. Věru, je to jen jakási další odrůda koření předvolebního guláše.

Za skutečné odbojáře Jiří Jaroš Nickelli, ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz