Světlo za Lidice a Ležáky v Boskovicích



27.června 2012, 10 hodin, pomník odbojářů světoznámé boskovické továrny šicích strojů MINERVA. Členové okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu spolu s předsedou ZV odborů a.s. MINERVA panem Jiřím Bartošem, a se zástupce Matice Čech, Moravy a Slezska z Brna, panem Ing.Františkem Reichelem, kladou věnec k pomníku dvanácti padlých boskovických odbojářů z továrny.

Poté předseda OV ČSBS dr.Jiří Jaroš Nickelli zapaluje dvě velké lucerny na paměť vyvražděných a zlikvidovaných Lidic a Ležáků. Dále zapaluje dvanáct malých svěc za každého padlého odbojáře MINERVY.


Je to počátek nové tradice, zahájené již loňského roku, kdy se odbojáři Boskovic setkávají u pomníku MINERVY, aby uctili Lidické, Ležácké, a také všechny další oběti vypálených obcí u nás. Odbojáři ukazují album vypálených obcí - Lidice, Ležáky, Javoříčko, Lejčkov, Leskovice, Ploštinu, Prlov, Životice. Ukazují fotografii zničeného Krásenska na Drahanské vysočině, odkud Velkoněmci násilím vyhnali Čechy, stejně jako z dalších 33 obcí Vysočiny a Krasu. Připomínají vyhnání 250.000 Čechů z pohraničí a téměř 100.000 Čechů z vnitrozemí ( Neveklovsko, Benešovsko,Drahanská vysočina a Vyškovsko). Setkání ze zúčastnila i přímá pamětnice vyhnání Čechů, rodačka z Jedovnic, členka OV ČSBS, sestra Olga Kakáčová. Předseda OV zdůrazňuje barbarství Velkoněmců, kteří likvidaci Lidic a Ležák prováděli s hrůznou průmyslovou dokonalostí, pokud se dá termín "dokonalost" použít pro velezločin.


Čte z knihy Stanislava Motla "Ozvěny lidické noci". Ukazuje fotografie z Lidic a z Ležák. Upozorňuje například na fakt, že po vraždění Ležáky přežily jen dvě ženy - a to jen díky násilné germanizaci ! Teprve po osvobození se mohly navrátit a staly se opět Češkami. Připomíná též sudetský zločin v kraji - masovou vraždu dvaceti českých vlastenců v Letovicích, kterou spáchal sudetský esesák Kuka, rodák od Krnova, se svými sudetoněmeckými společníky. Uvádí, že TV nazývaná Česká odmítla zveřejnit fotografie zavražděných Čechů z května 1945 v Letovicích. Ukazuje knihu autorů Jiřího Vacka a Jiřího Krutiny "Vraždění po německu", která mu letovické vraždění roku 1945 zveřejnila.


Boskovičtí odbojáři děkují a.s.MINERVA jako závodu vlastenců, kteří se vzorně starají o pomník boskovických odbojářů společně s ČSBS. Po pietním aktu odbojáři živě rozprávějí se zástupcem odborů MINERVY panem Jiřím Bartošem o dnešní situaci ve společnosti, o postavení závodu v dnešní době i o tradici našich odbojářů. To vše je podnětem i pro redaktorku časopisu Týdeník 5+2 dny z Blanska,která přijela na pietní akt,aby jej zaznamenala pro regionální tisk. Před boskovickou sokolovnou, kde je náš malý Literární památník odbojářů, otevřený každou středu pro veřejnost, pak naši členové ukazují transparent s hesly "Ani metr české země sudeťákům ! Dodržovat Postupim ! Hájit dekrety !" V Boskovicích na Lidice, Ležáky, vypálené obce, vyhnání Čechů, ani na oběti nacismu a holokaustu nezapomínáme.

Okresní výbor ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz