Světlo za boskovické odbojáře - 70.výročí skupiny Za svobodu


V těchto červencových dnech (14.7.2014) proběhlo 70.výročí osudných nacistických poprav boskovických odbojářů skupiny Za svobodu. Boskovická skupina Za svobodu seskupila vlastence nejrůznějšího politického i společenského původu, od levicových pracujících, přes zástupce sociálního středu ČSR, až po příslušníky podnikatelských kruhů věrných republice. Všechny spojovala jediná hlavní idea a tužba - osvobodit republiku z hitlerovských spárů. Byli tu kazatelé jako Karel Boháček, zaměstnanci jako František Lepka, nebo Alois Kubín, i továrníci jako rodina Horákových. Skupina uskutečnila řadu akcí od podpory rodin stíhaných nacisty, přes ukrývání zbraní nebo podporu uprchlíků z totálního nasazení v říši. Měla kontakty na další odbojové skupiny, ať to byli brněnští Zbrojováci, skupina A. Krále z Valchova a jiní. Příslušníci skupiny provedli atentát na hnízdo Hitlerjugendů v Lamplotově zabaveném hotelu v Letovicích, a dlouho nebyli gestapem vypátráni. Významným spojencem skupiny byli odbojáři ukrývající se v Drválovicích v lesním bunkru. Teprve zradou konfidentů se zdařilo jednotlivé členy skupiny po dvou a třech letech působení (1942 až 1944) vypátrat a zorganizovat jednotlivá zatčení. K historii skupiny se pojí též dramatický únik dvou drválovických odbojářů Blahy a Sedláka, ze spárů brněnského gestapa. Ti přestože byli zatčeni, v lese na místě gestapem fingované schůzky u Ochozu u Brna, se vyrvali z rukou gestapáků, a po přestřelce unikli do lesů, odkud přešli až na Slovensko a činně se zúčastnili Slovenského národního povstání... Vynikajícím znalcem skupiny Za svobodu a jejím pomocným členem byl zesnulý místopředseda ČSBS v Boskovicích Mgr.Karel Klemsa, který o její historii psal mnoho statí do boskovických zpravodajů.


Zástupci okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Boskovicích dne 16.července 2014 uctili památku dvanácti popravených a zavražděných odbojářů před pomníkem u továrny MINERVA v Boskovicích. Boskovická Minerva, proslulá svými šicími stroji již v minulosti, byla totiž zaměstnaneckým domovem těchto odbojářů. Podnik MINERVA ve spolupráci s Boskovicích ČSBS se o pomník vzorně stará, a nedávno také pomník krásně renovoval. Patří mu za to vděk nejen odbojářů, ale i celé okolní veřejnosti.

Členové okresního výboru ČSBS kromě obvyklého věnce věnovali památce každého odbojáře jednu rozžatou svíci, aby toto světlo připomínalo všem kolemjdoucím, že odkaz a památka těch, co padli za naši svobodu,nejsou zapomenuty. Pietního aktu se zúčastnili mimo jiné i dva pozůstalí - nedávno vyznamenaná členka Okresního výboru Boženka Kavanová, rozená Kubínová, které takto padl její otec, a syn. Marie Blahové, pan Blaha ze Svitávky, který se pravidelně účastní akcí boskovických odbojářů. To právě jeho otec unikl pařátům gestapa...avšak jeho matka zaplatila svůj odboj životem, byla popravena, a její fotografie spolu s fotografiemi dalších členů odbojových skupin je vystavena v galerii odbojářů v Literárním památníčku odboje v boskovické sokolovně. Tyto fotografie nedávno vysoce ocenila novinářka Russkoj gazety z Moskvy, paní Tatjana Zelenina, která navštívila naši okresní organizaci a měla interwiew s našimi veteránkami J. Hlouškovou a O. Kakáčovou.


Na pietních aktech, které pořádá Okresní výbor ČSBS Boskovice, nesmí chybět jeden význačný atribut. Je to kniha pražských nakladatelů Jiřího Vacka a Jiřího Krušiny "Vraždění po německu". Je to proto, aby se vědělo, kdo všechny hrůzy okupace, protektorátu a II.světové války způsobil, a kdo je jejich základním viníkem - a jako symbolická protiváha dnes vytahovanému pseudofilmu "Vraždění po česku", jehož autor za tento lžidokument byl navíc vyznamenán sudeťáky...V očích boskovických odbojářů však především zůstává hořet světlo za jejich padlé a popravené druhy. Ti přinesli pro republiku oběť nejvyšší. Važme si jí - a nezapomínejme!


Za OV ČSBS Boskovice,

Dr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz