Summit BRISC ustupuje od dolaru

Alexandr Christenko


V New Delhi skončil summit BRICS. Hlavy Ruska, Brazílie, Indie, Číny a Jižní Afriky předložily závěrečné prohlášení a podepsaly dohodu o poskytování úvěrů v národních měnách. Mimo ekonomických byly projednávány i politické otázky. Jak řekl Dmitrij Medveděv, země BRICS jsou v pohledu na způsob mírového řešení situace v Sýrii jednotné.


Údajný terorista, přistižený v předvečer summitu BRICS s kilogramovou bombou, byl tibetský aktivista, který se pak upálil – neklidná situace přiměla policii New Delhi zesílit bezpečnostní opatření a obyvatelům nařídit, aby se jich na ulicích neshromažďovalo více jak čtyři.


To vše proto, aby se mohla pětice vůdců BRICS v klidu sejít. Prezidentka Brazílie byla v sestavě jedinou ženou. Přítomnost prvních dam na setkání protokol nepředpokládal. Navíc by měl prezident Jižní Afriky nejednoduchou volbu – která z jeho 7 žen je první dámou. Jacob Zuma má v souladu s tradicemi Zulu více žen a je šťastným otcem 20 dětí.


BRICS nyní sjednocuje 3 miliardy lidí, téměř polovinu obyvatel planety. Ale hlavní je, že Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR představují dokonce i v době krize motor světové ekonomiky, téměř 50% přírůstku globálního GDP.


Všichni máme zájem na reformování zastaralého finančně-ekonomického systému, a nyní taková reforma probíhá,“ řekl ruský vůdce. „Ale dnes jsme vyjádřili naši nespokojenost s tím, jakým tempem to probíhá, což se odráží v návrhu našeho prohlášení. Tento systém stále ještě nezohledňuje novou roli, kterou země BRICS a další státy z řad vynořujících se ekonomik v globální ekonomice hrají. Přitom se naše ekonomiky vzájemně doplňují a společenské systémy a občanská společnost našich zemí stojí před vážnými výzvami, souvisejícími s modernizací mnoha oblastí sociálního života.“


Rusko a Čína se již v některých vypořádáních obejdou bez dolaru a euro. Nyní se 5 zemí v rámci BRICS chystá poskytovat úvěry v národních měnách.


To není jen symbolický krok a signál, že národní měny zemi BRICS mohou plně sloužit jako účetní a vypořádací měny ve vzájemném obchodu, ale je to i signál toho, že svět přestává být jednopolárním,“ tvrdí předseda Vněšekonombank Vladimir Dmitrijev.


Na rozdíl od ekonomiky je to s politikou v rámci samotné aliance složitější. V předvečer summitu skupina indických vojenských představitelů, diplomatů, včetně poradce pro národní bezpečnost, zveřejnila zprávu, ve které označila Čínu za pravděpodobného vojenského nepřítele Indie. Důvodem jsou územní spory. Nicméně doposud se zemím BRICS dařilo postupovat jednotně. Poprvé vystoupil tento ekonomický spolek v roli diplomatické aliance vloni, v otázce Libye. Dnes v záležitosti Iránu a Sýrie.


Považujeme za důležité nedopustit vnější zásah do záležitostí Sýrie, poskytnout možnost vládě na jedné straně, a opozici na straně druhé zahájit dialog, a neznemožňovat ho tvrzeními, že od samého počátku je tento dialog odsouzen k neúspěchu, a že pořádek mohou přinést pouze vojenské akce. To je velmi krátkozraký a nebezpečný přístup. A budeme napomáhat úspěchu tomu odpovídajícího dialogu,“ sdělil Medveděv.


Mimo to musí, podle názoru vůdců, BRICS v principu zmařit pokusy využívat OSN „jako pláštík pro krytí změn nepohodlných režimů“.


Doba konání tohoto setkání na nejvyšší úrovni není náhodná – čeká nás summit G20 v Mexiku, na kterém již dvacet názorů být nemůže. U většiny mezinárodních otázek dospěla pětice BRICS k jednotnému názoru.


Саммит БРИКС сделал шаг от доллара vyšel 29. března na vesti.ru.

Překlad Zvědavec, 30.3.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz