Sudetští Němci chtějí financovat lidický památník. Lidice se bouří. Strčte si to za klobouk, peníze od potomků našich vrahů nechceme

Radim Panenka |


Lidický památník chystá pro své návštěvníky novinku - interaktivního hlasového průvodce. Je tu však problém. Studio, které celý projekt připravovalo, přijalo finanční dar i od dárce k tomuto účelu poněkud problematického, velmi jemně řečeno. Sudetoněmecký landsmanschaft. Ten prostřednictvím své pražské kanceláře (jejíž samotné otevření před lety provázely protesty) daroval tvůrcům projektu osm tisíc korun.


Je to pěkné gesto, myslíte si? Pak si z paměti vylovte či z dostupných zdrojů najděte veřejné projevy, stanoviska a celkovou politickou linii, kterou potomci sudetských Němců hlásají. Potomků těch Němců, kteří ve většině po léta tyranizovali své české spoluobčany a těch, kteří se často v noci z 9. na 10. června 1942 na likvidaci Lidic přímo podíleli. Velel jim jistý knihkupec z Karlových Varů. Karl Hermann Frank se jmenoval…


Dnešní "Sudeťáci" samozřejmě nejsou K. H. Frank. Ano, nejsou, ale pamatujete na loňskou pietní vzpomínku na vyhlazení Lidic? To dnešní sudetští Němci vykřikovali, právě v době výročí bestiálních vražd všech lidických mužů, většiny žen a dětí zavražděných výfukovými plyny, že chtějí po České republice a prezidentu Václavu Klausovi omluvu za příkoří, které jsme JIM prý způsobili MY. Takových podobných proslovů a nestydatých požadavků založených na z 99 procent vylhaných skutečnostech slýcháme v uplynulých dvaadvaceti letech mnoho, o majetkových nárocích nemluvě.


Takoví Němci chtějí nám Čechům přispívat osmi tisíci korunami na zkvalitnění dnešního lidického památníku? Neděkujeme a nechceme! Přesně podle toho se také morálně správně s myšlenkou na své tehdejší zavražděné spoluobčany rozhodlo vedení obce Lidice. V okamžiku, kdy zjistili, jak se věci mají, dali autorům projektu jednoznačně najevo: Buď vrátíte Sudeťákům jejich dar, nebo naše spolupráce končí. Tečka.


O co zarážející však byla reakce autora onoho projektu. Ne, on neprotestoval, naopak řekl, že pokud si to budou Lidice přát, dar vrátí. Takový postoj je ale naprosto alarmující! Ukazuje totiž na naprostou neznalost historických faktů a současných reálií se sudetoněmeckým landsmanchaftem spjatých. Kdyby tvůrci dar odmítli vrátit, bude to pochopitelně na okamžité ukončení spolupráce a oprávněné opovržení. Jenže kam to ale spějeme, jestli lidé přestávají znát historickou pravdu? Tu pravdu, za jejíž vítězství na frontách druhé světové války (již mají celou na svědomí Němci), v koncentračních táborech (jejichž hrůzy mají na svědomí Němci), v mučírnách Gestapa a na popravištích (kde Němci vraždili hrdiny našeho odboje), umírali naši hrdinové, ať už profesionální vojáci, obyčejní tátové od rodin a všichni, kterým nebyl lhostejný osud jejich národa.


Při pohledu na televizní obrazovku na člověka, který evidentně vůbec nemá tušení o čem je řeč, a přitom má na starosti zpracování celého projektu pro lidický památník se mi, dámy odpustí, zvedal žaludek a vařila krev v žilách. Rád bych, aby si čtenář z toho celého zapamatoval alespoň toto zásadní sdělení a myšlenku: Znalost základních historických pravd se naprosto vytrácí, je za pět minut dvanáct - trvejme na tom, aby byl v rámci státních maturit jako povinný předmět zaveden dějepis. Nejsou-li k těmto znalostem schopni vést své děti rodiče (kteří ony znalosti mnohdy také už většinou nemají), není tu jiná možnost. Jinak jednou, a nemusí to ani dlouho trvat, skončíme jako národ tam, kde nás chtěli mít lidé typu Karla Hermanna Franka, Reinharda Heydricha a další jim podobné zrůdy.

Pozn.: Reportáž o pojednávaném tématu vysílala ČT v hlavních Událostech v pondělí 30. dubna 2012. Záznam je dostupný z videoarchivu.

Převzato z EUportal.cz


Pozn. red.: Protesty proti zřízení tzv. sudetoněmecké kanceláři v Praze byly ostré a dlouhotrvající. Silně se v nich angažoval PhDr. Pavel Macháček, tajemník Kruhu občanů ČR vyhnaných v r. 1938 z pohraničí, spolu s PhDr. Václavem Kuralem, CSc., a dalšími. Bylo až zarážející, že v podstatě všechny protesty vyzněly téměř naprázdno. Obdobně dosud celkem neúčinné jsou protesty proti ČT, která za naše peníze vyrábí řadu programů se sudetoněmeckým viděním našich dějin.

Jak toto vše je možné. Pokračujme přesto ve svých protestech! Žádejme, aby z  ČT především odešli všichni tzv. konzultanti sudetoněmeckého landsmanšaftu a aby tzv. sudetoněmecké velvyslanectví v Praze bylo zavřeno.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz