Sudetoněmecký landsmanšaft, rušitel dobrých česko-německých vztahů


Začtete-li se znovu do projevů F. Pannyho a B. Posselta na letošním sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu (SDL) v Augsburgu . pocítíte – ač to zní v první chvíli paradoxně - radost. Proč? Nu že díky pádu Nečasovy vlády a změny "nájemníka" v Černínském paláci se leccos podařilo zarazit. Expremiér se tam nejen dopustil vlastně trestného činu proti své vlasti .ale podlehl doslova chvástavosti. A tak mnohé slíbil a dal sudetským Němcům naději, takže mohou dále útočit. Proto v jejich proslovech byla ta radost, že "Praha bude přístupnější“, musí už konečně vzít na vědomí…Na Nečase se opravdu hodilo to známé rčení "špatný pták ten, co kálí do vlastního hnízda ". Jenže sudetští Němci ve své ideologické zaslepenosti zapomínají, že sami Němci jim moc nefandí. Svědčí o tom jedna z obsáhlých úvah, kterou jsem objevil ve svém archivu. Tehdejší předseda Kruhu přátel česko-německého porozumění jí nazval "Podivné květy rozkvetly" a shrnul názory některých činitelů právě na naše bývalé spoluobčany. Podotýkám, že text pochází z doby dřívější a některé pasáže z nich nyní předkládám.


Zmíněné vedení Kruhu v úvodu označuje landsmanschaft za rušitele dobrých vztahů mezi oběma státy. Na prvním místě z našich občanů uvádí pak a kritizuje Petra Uhla, že přijal cenu SDL a navíc se nedůstojně přitom ještě jim podbízel.

Známá literární badatelka, autorka a překladatelka Alena Wagnerová také ostře zkritizovala chování a postoje Petra Uhla. Sama odsuzuje některé excesy, ke kterým došlo po válce u nás, ale, jak zdůrazňuje, nesmí se zaměňovat příčina s následkem. Vysloven byl podiv nad tím, že šéfredaktor listu Prager Zeitung Uwe Miller ve svém komentáři vyzýval k rozhovorům mezi českou vládou a předáky SDL. Což mu není známo, že partnerem pro jednání s pražskou vládou může být zase jen ústřední vláda v Berlíně? Krajanské sdružení SDL je vlastně spolkem. A jaký by to mohlo mít potom vůbec smysl?


Trochu to naznačil Johann Slezak (jak příznačné německé jméno, že), představitel SDL v Horním Bavorsku. Požadoval, aby Edmund Stoiber od nás chtěl "slyšet "nové české tóny“. Jinak řečeno více přitvrdit. Podle Slezaka vše by mělo vyznít tak, „abychom konečně jim vrátili uloupený majetek". Ano, my přece už dávno víme ,že za tím stále omílaným "právem na vlast“ je kulantně řečeno "chceme náš domek, pozemky, atd. ". Nahlas to neřeknou, moc dobře vědí, že naši lidi jimi vyhnaní z pohraničí odškodněni nebyli, kdežto oni ano, v jejich vlasti, kam chtěli. Nemluvě o reparacích - o tom si Nečas v Bavorsku nedovolil ani pípnout. Tyhle názory sudetských Němců nemají v Německu větší podporu.

V textech je i zmínka o pánu z Orlíku, který až nestoudně lže, když vyvrací názory, že je fandou SDL a označuje to za "hovadinu“. Je vzpomenuto jeho výroku, že odsun byl vyhnání a je třeba nazývat vše pravými jmény. A Němci sami uznávají, že transfer nebyl svévolným aktem z české strany. Byl to důsledek německé okupace, kterou sudetští Němci a jejich Henleinova strana plně schvalovali a podporovali. Není nejmenší známky, že by se SDL od tohoto distancoval, naopak. Směšné se zdá být tvrzeni, že došlo k porušení lidských práv. Cožpak se zapomnělo, že právě Němci nacismus, lidská práva nejpozději v roce 1939 (u nich dříve) v téměř celé Evropě postupně zlikvidovali?

Pro naši vládu proto neexistuje nic, v čem by měla něco vůči sudetům napravovat, vzít zpět. To, co kuli Nečas s pánem na Orlíku, naštěstí padlo. Nová vláda bude jistě dbát našich českých zájmů, což o dřívější říci nelze, ba právě naopak.

Tak vida, probíráte se listinami a co zajímavého se dozvíte.

Josef Sedlák, Plzeň


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz