Střelný prach a nukleární Irán

Eur Ing Dr Bohumil Kobliha


Pozoruji kosy, které přikrmujeme k jejich chutným žížalám kuchyňskými zbytky. Ti hodní poctiví učenlivě zobou, co přilétlo. Tu a tam se ale přichomýtne drzý lenoch, ač také kos, a doslova vyzobne ze zobáčku souseda vyzkoušené sousto. Přírodopisných důvodů „agrese“ může být asi celá řada, ale nejsilnější myslím je, že to hotové, bezpečné, cizí a bez práce chutná lépe. Na mohutného holuba si ale drzý kos netroufne – dostal by klofanec do hlavy.

Že u pánů tvorstva je tomu podobně, víme z celých dějin.

Člověk jeskynní si u ohně urval sousto, jak mohl, dokud silnější a osvícenější vůdce nezjednal pořádek a sousta nepřidělil. Kultura řízení i odnímání/kradení rostla.

Byla krásná, ať Helena, Markéta, Jitka či jiná, a ta se i jinde/jinému zalíbila. Poněvadž v některých případech dohoda obou či tří stran není jednoduchá, tedy se unese/ukradne. Poškozený/okradený si to často nenechá líbit a je nepříjemnost či Trojská válka a tak dále.


Co je vlastně vůbec válka? Vojenský historik PhDr. Josef Dolejší, připomíná klasickou definici Clausewitzovu: „Válka je pokračování politiky jinými prostředky“ a osobitě ilustruje že „je-li politika svinská, je i válka svinská.

Politika by měla vést diplomacií k dohodě. Že to je dnes čím dál tím obtížnější, zažíváme.


K zápasení si od kultury kamenné až po dobu železnou člověk začal zvyšovat účinnost svých svalů nástroji. V to zahrnuje nástroje zápasů, řeží, až nakonec válek – totiž zbraně. Kdo měl lepší válečné „svaly“/zbraně vítězil. Nikdo nikomu a nikdy nemohl dost dobře mordovaní a války zakázat. Tedy ani zbraně pro ně.


V době nejmodernější OSN sice škrtla administrativně a slavně s podporou všech války, ale zabíjení a vraždění ve velkém bez vyhlášení války(!) pokračuje. K tomu přispívá pro třetí tisíciletí Bush/Wolfowitzova doktrína pro Americké století, která roznáší „demokracii“ a „svobodu“ válečnými prostředky, dróny v to zahrnuje. Jak by se ve Washingtonu asi tvářili, kdyby se tam nad Bílým domem objevily dróny někoho jiného, komu se nelíbí roznášení svobody americkým způsobem, a odkráglovaly tam kde koho včetně úřadujícího presidenta?


V Číně v předkřesťanské éře vymysleli pravděpodobně jako hračku či lék(?) něco čemu říkali „Yo“, droga, prášek… Pro pyrotechnické účely byl „Yo“ prach použit v Evropě při dobývání Konstantinopolu v roce 668 A.D. Nikoho ale nenapadlo „Yo“ – zakázat. Naopak. Po poznání jeho účinků, se na všech stranách rozvinul zbrojní průmysl, puškami všeho druhu počínaje a děly, moždíři jako Tlustou Bertou za I. světové války nekonče. Pro zajímavost zaznamenejme že anglický františkánský mnich Roger Bacon ve své knize Opus Tertium z 13tého století „Yo“ nazývá „střelný prach“ a popisuje ho jako směs prášku z dřevěného uhlí, síry a ledku.


Dovolili by zbrojní magnáti zákaz zbraní? Jistěže ne!

Do situace přišel švédský chemik Alfred Nobel (1833-96) a vyvinul nitroglycerin, kterým plnil dřevěnou buničinu a přinesl nám tak pyrotechnický skvost – dynamit. Z výdělků na dynamitu pak byla zřízena v roce 1901 Nobelova cena, tedy posmrtně. Dynamit nebyl zakázán, ale naopak byl drtivě použit v podkopech zákopů první světové války. Přes smrtící vynálezy jsme se dostali k druhé světové válce kdy, jak mnoho z nás pamatuje, byla vyvinuta v USA pod vedením fyzika Roberta J. Oppenheimera atomová bomba. Tou byla zakončena válka na Východě – nad Japonskem.

Od data prvního svržení (6. srpna 1945) se nukleární zbraň stala hrůzou i strašákem. Nakonec si ji opatřil i maličký mladičký Izrael, jak jsme se v únoru 1988 oficiálně dozvěděli od agenta Mossadu Mordechala Vanunu. Ovšem nikdo Izraeli v atomovém ozbrojování nezabránil tehdy, ani nezbraňuje v současnosti, natož aby se proti němu vytáhlo do boje. Přestože se o jeho expanzivní a agresivní politice neustále přesvědčujeme. Naopak, okolní státy Izrael obviňuje, že mají nebo chtějí mít také podobné zbraně.

Jak víme Izraelský Mossad dal údajným odhalením o irácké atomové bombě podklad k nespravedlivé a děsné válce, vedené spřátelenými Spojenými státy a Británií. To samé chce teď Izrael opakovat v případě Iránu a chce rovnou zaútočit na laboratoře/centra vývoje nukleárního paliva.

A propos připomeňme, že výsledky britského Veřejného slyšení (Public Enquiry) proč a jak vznikla vražedná válka proti Iráku nebyly dosud zveřejněny! Slyšení skončilo roku 2011 v létě a výsledky byly přislíbeny jak toho roku na podzim, a pak letos na jaře. Nic! Inu pravda je bolavá.


Rozumní lidé celého světa ví, že nukleární zbraň nelze použít, aniž by se rozpoutal celosvětový Armageddon. Po něm by zbylo jen spáleniště sotva obyvatelné pro vyšší živočichy. Naopak vyvážený stav ve výzbroji zajišťuje určitou, i když ne zcela pohodlnou stabilitu.

Naposledy byl tento argument znovu zvážen americkým profesorem Kolumbijské univerzity Kennethem Waltzem, jak uvedeno v The Sunday Times z 15.7.2012 (str.20) v článku „We´re better off with nuklear Iran“ (Budeme na tom lépe s nukleárním Iránem). Připomeňme, že prof. Weltz není žádný laciný mluvka, ale člověk mající značnou vědeckou autoritu. To můžeme vidět potvrzeno v jeho angažmá jako hostujícího profesora i na dalších univerzitách jako New York, California a Berkeley.

Otevřeně řečeno, atomově ozbrojený Irán by skutečně byl pro Střední východ stabilizující. Iránská hrozba jak je prezentovaná Izraelem je, dle prof. Waltze, silně přehnaná. Waltz je přesvědčen – s každým kdo nevyhledává konflikty ale stabilitu – že nukleární Irán by ji na Středním východě pomohl budovat a zajišťovat.


Ať tak či onak, argumentující strany bohužel stále přehlížejí skutečnost, že současné války mají podklad v touze po světovládě, pro kterou globální vlastnictví energetických zdrojů – a především nafty – je kardinální. A tu Irán bohužel také vlastní, dokonce jako druhý na Středním východě. Pro tu naftu přece už byl od „tyranů“ osvobozen Irák a Libye!

Kdo chce může dnes naříkat s US presidentem Obamou nad nevděčností Arabů, kteří se proti Americe bouří!

Londýn, 19.9. 2012


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz