Strana Andreje Babiše ANO 2011 je podobně asociální jako TOP 09


Evropský rozhled položil bývalému novináři MF Dnes Martinu Komárkovi (synovi známého politika a prognostika a bývalého čestného předsedy ČSSD, Valtra Komárka) tři otázky s důrazem na sociální oblast, zde jsou:


1) Jakého vývoje po volbách v říjnu 2013 se nejvíce obáváte? Na co je třeba si dát pozor?

Obávám se, že voliči nechají u moci staré tedy dnešní parlamentní strany, které nejsou schopny reformy.


2) Na jakou oblast se jako poslanec budete specializovat?

Lidská práva, transparentnost, otevřenost.


3) Váš otec, Valtr Komárek, byl orientovaný sociálně, vy jste vnímaný spíše jako pravicový komentátor. Jak podstatné jsou pro vás osobně sociální otázky, tedy zvyšující se problémy lidí zejména v chudých regionech? Jakou sociální politiku nabídne ANO levicovým voličům?

Prosím, podívejte se na stránky ANO, kde je podrobný program. Co se týče mne samotného, jsem liberál, ale vyznávám sociální spravedlnost, tedy vysokou míru solidarity s těmi, kteří pomoc potřebují.


Dali jsme tedy na doporučení a navštívili web ANO 2011 na webové adrese www.anobudelip.cz a našli program. Ohledně mého dotazu jsem našel první poznámku hned v úvodu webu:


Chceme prosperující stát, který zajistí lepší podmínky mladým rodinám, sociálně slabým, dlouhodobě nemocným i důstojný život seniorů.“ Zvláštně však zní první věta z třetího bodu programu: „Chceme solidární společnost bez zneužívání sociálního systému,“ která naznačuje, že hnutí ANO považuje zneužívání sociálního systému za vážný problém, který je třeba akutně řešit.


Obávám se, aby ANO nakonec nezvolilo podobný přístup jako nechvalně známý ministr Drábek z TOP-09, který prosadil systém DONEZ (DOcházka NEZaměstnaných), jehož metodou bylo, že nezaměstnaní se museli až 3× týdně hlásit na poště, jako by to byli otroci či trestanci. Tento odporný a ponižující systém byl nakonec zrušen, podobně jako neústavní nucené práce (ty byly zrušeny samotným Ústavním soudem). Za zmínku stojí, že cena za DONEZ, který obtěžoval celkem na 120 tisíc lidí (aby jich bylo téměř na 10 tisíc vyloučeno ze státního sociálního systému) byla 800 milionů korun a byl hrazen z evropských (!) peněz. („Projekt si pochvalovala i Česká pošta. Například v loňském prvním čtvrtletí jí vzrostly tržby. Mluvčí pošty tehdy uvedla, že podíl na tom měly i nové služby jako DONEZ“ – viz zde.) Asociálnost postupu neoliberální vlády ODS a TOP-09, která zákon schválila dokládá i tato informace: „Nezaměstnaní si na systém DONEZ stěžovali u ombudsmana Pavla Varvařovského. Upozorňovali přitom na vysoké náklady spojené s dojížděním a uváděli, že mají kvůli systému potíže s hledáním práce. Ombudsman se setkal i s případem, kdy nezaměstnaný kvůli tomuto nařízení procestoval až dva tisíce korun za měsíc.“ (Tamtéž.)


Proto je dobré si povšimnout této docela nenápadné věty v programu ANO, protože v tak stručném programu jsou pouze priority. Proto existuje vážná obava, že ANO bude následovat praxi TOP-09 a lidem přibudou další negativní zkušenosti s politickou snahou uměle snížit počet nezaměstnaných. Viz tyto konkrétní výpovědi:


Zdeňka Machová 2012-05-09 13:10 Dobrý den, je strašné, kam až tato republika došla, lidé tím, že nemají zaměstnání, tudíž žádný příjem, tak nemají právo ani na dovolenou s rodinou, musí být v udaný čas na poště. Sice se píše, že lze požádat o přerušení evidence, ale v Nové Jičíně na Úřadě práce to nikoho nezajímá, prý mají svá pravidla, kam až tohle šikanování má zajít…


Dáša 2012-11-21 16:20 Dobrý den, i mně na našem ÚP řekli, že na dovolenou NEMÁM NÁROK, protože jsem doma jako nezaměstnaná STÁLE. Jinými slovy: jakápak dovolená, když ji mám v podstatě pořád! A to jsem byla poprvé v životě na Úřadě práce, nepobírám žádné peníze a s prací jsem skončila po roce a půl marodění ze zdravotních důvodů… A představte si, že po půl roce mě hned zařadili na DONEZ… A prý, že je to pro dlouhodobě nezaměstnané, či pro ty co byli nezaměstnaní v posledních letech vícekrát… V tomto státě je něco špatně.


Zlata 2013-06-17 23:12: Teplice a systém DONEZ. V Teplicích zařazují do DONEZ každého bez ohledu na kritéria. Je to jasná šikana. Na poště Vám ani nepozdraví na pozdrav a nekomunikují s Vámi, tváří se jako citron, dívají se na Vás s despektem a zvou si Vás každý druhý den!


Macík 2013-08-14 11:30: Chodím na DONEZ 3× týdně. Je to ponižující říkat u okýnka, že jdu z ÚP! Ještě ke všemu tahle pošta má jen dvě okýnka a bez klimatizace. Fronta až po schodech dolů pokaždé. Musela jsem zrušit dovolenou s dítětem, takže to sedí celé prázdniny doma a já si připadám jako když jsem provedla něco hrozného a musím za to pykat. Je to fakt hnusný! Nemůžu se už dva dny dovolat na ÚP, protože to tam pořád nikdo nezvedá a chovají se ke mě jak ke špíně. Chci být nepřizpůsobivá! Ti nikdy nemakali a taky proč, když jim vypočítávají dávky z průměrného státního platu! Já bych taky nemakala. Nadávejte na komouše jak chcete, ale práci měl každý. Stydím se za to,že tu musím žít.


Bylo mně sděleno, že kdybych náhodou měla v době termínu na poště přijímací pohovor, musím si od potencionálního zaměstnavatele vyžádat potvrzení, že jsem u něj byla a to pak předložit úřadu práce. Přesně tohle mne ale z přijímacího řízení předem diskvalifikuje. Tohle nám říkala i personalistka v motivačním kurzu při rekvalifikaci.” (nezaměstnaná)


V příloze Vám zasílám potvrzení o uzavření smlouvy s Českou poštou na brigádu, kterou jsem si sama našla. Paní na úřadu práce mi opět tvrdí, že musím docházet na projekt DONEZ a zároveň do práce i za předpokladu, že práci ztratím díky tomuto projektu.“ (z dopisu nezaměstnané)


.

Doporučení voličům ANO-2011: Ptejte se politiků ANO 2011, zejména i Martina Komárka, zda ANO je strana pouze pro podnikatele a dobře zajištěné občany, protože nástin sociálního programu ANO 2011, který jsem na webu našel, navíc v případě východisek s prioritou až na 9. místě, osobně nepovažuji za nic víc, než za pouhé odškrtnutí sociálního tématu, prostě aby se neřeklo. V nástinu je napsané toto:


ANO sociálnímu systému podporujícímu rodiny s dětmi a jedince, kteří se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nebo jinému omezení nemohou o sebe postarat sami.

ANO důstojnému stáří, kvalitnímu a aktivnímu životu seniorů.

ANO pomoci osobám se zdravotním postižením, jejich integraci a uplatnění na trhu práce.

ANO motivaci a účelné pomoci vyloučeným komunitám, sociálně slabým a minoritám.


Ve zkráceném programu pak najdeme tyto sociální formulace:


Bod 2.: Zvýhodníme zaměstnávání absolventů, lidí nad 50 let a hendikepovaných


Současná nezaměstnanost absolventů činí přibližně 25 %, nezaměstnanost občanů nad 50 let kolem 40 %. Náklady veřejných rozpočtů na jednoho nezaměstnaného jsou cirka 180 tisíc korun ročně. Budeme proto prosazovat zavedení úlev pro zaměstnavatele absolventů a občanů nad padesát let. Zasadíme se o snížení příspěvků pojistného na sociální pojištění placených zaměstnancem. Pro pracující důchodce zajistíme nediskriminační pracovní podmínky bez omezení částky příjmu a bez omezení slevy na dani.


Podpoříme služby pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením a osoby se zdravotním postižením, které pomohou k jejich zapojení do pracovního a společenského života.


13. Chceme solidární a zdravou společnost, ale bez zneužívání sociálního systému


Priority sociální politiky vidíme v podpoře rodin a zároveň v zajištění kvalitního života seniorů a osob se zdravotním postižením či znevýhodněním. Budeme prosazovat změnu systému tzv. „regulačních poplatků“ ve zdravotnictví, zásadou bude spravedlnost a solidárnost, aby nebyli znevýhodněni chroničtí a sociálně slabší pacienti, zrušíme poplatek za recept, za pobyt v nemocnici a poplatky pro seniory. Výpadek rozpočtu je s ohledem na celkové náklady resortu zanedbatelný.


Prosadíme zavedení separátního důchodového účtu mimo státní rozpočet. Zasadíme se o zavedení tzv. minimálního starobního důchodu. Nedovolíme zpřísňování podmínek pro jeho získání. Chceme prosadit výrazněji se promítající zásluhovost v rámci prvního pilíře, chceme ponechat již přijatou valorizaci důchodů o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.


Chceme prosadit automatické členství v druhém pilíři pro nové účastníky pracovního trhu, zavedení automatického členství s možností vystoupení z druhého pilíře je kompromisem mezi jeho dobrovolností a dostatečnou robustností systému druhého pilíře.


14. Zamezíme vytváření sociálně vyloučených lokalit


Skoncujeme s byznysem, který vytváří sociálně vyloučené lokality a zhoršuje bezpečnostní situaci v regionech. Někteří takzvaní „podnikatelé“ si z dávky na bydlení dělají vlastní byznys a sestěhovávají nepřizpůsobivé občany do sociálně vyloučených lokalit. V daném regionu se pak zvyšuje kriminalita, znehodnocují se investice do nemovitostí a to vše vyvolává odpor velké části veřejnosti a napětí ve společnosti, které musí nákladnými zásahy řešit policie. Situace navíc využívají neonacisté i další extremistické skupiny. Dávka na bydlení nesmí automaticky směřovat k soukromému nájemci, výše dávky nesmí překročit v místě obvyklé nájemné.


.


Závěrem ocitujeme 2. bod resortního programu týkající se sociální oblasti:


Sociální politika a zaměstnanost


Základním pravidlem funkční sociální politiky státu je princip rovných příležitostí a solidarita s občany, kteří se dostanou nikoli vlastní vinou do tíživé sociální situace. Účinným nastavením kontrolních mechanismů zabráníme zneužívání sociálních dávek. Posílíme celospolečenský tlak na dodržování antidiskriminačního zákona, neboť žádná skupina obyvatel nesmí být neoprávněně znevýhodněna. Funkční trh práce pokládáme za základní podmínku pro zachování sociálního smíru ve společnosti. Priority sociální politiky vidíme v podpoře rodin a zároveň v zajištění kvalitního života seniorů a osob se zdravotním postižením či znevýhodněním.


Zavedeme daňové úlevy zaměstnavatelům při zaměstnávání znevýhodněných skupin občanů (zdravotní hendikep, 50+, absolventi, samoživitelky a samoživitelé) na sociálním pojištění, žádná skupina obyvatel nesmí být znevýhodněna při hledání zaměstnání, zajistíme efektivní čerpání dotací EU na rozvoj pracovních míst.


Budeme usilovat o zásadní změnu přístupu úřadů práce k uchazečům o zaměstnání. Naším cílem je kvalitní poradenství s individuálním přístupem, vhodně cílené rekvalifikační programy a vzdělávání. V nejbližších měsících je třeba prioritně vytvořit ucelený rekvalifikační program pro Moravskoslezský kraj.


Dávky pro dlouhodobě nezaměstnané podmíníme jejich aktivní snahou o zapojení do pracovního procesu. (Kdo to bude kontrolovat? Kdo nastaví pravidla? Kdo zajistí, aby nedošlo k ryze subjektivnímu výkladu kritérií? – pozn. autor.)


Podpoříme vznik a daňové zvýhodnění pracovních míst na částečný úvazek nebo sdílení pracovních míst u znevýhodněných skupin občanů.


Zajistíme jasné vymezení a podpoříme rozvoj sociálního podnikání jako významného prvku pro tvorbu pracovních míst pro zdravotně či sociálně znevýhodněné skupiny občanů.


Opětovně zavedeme společné zdanění manželů.


Podpoříme vznik miniškolek a podnikových školek s dodržením vzdělávacího programu a odbornosti učitele.


Legislativně zajistíme efektivnější vymahatelnost výživného.


Podpoříme rozvoj služeb zajišťujících péči o seniory v přirozeném domácím prostředí nebo v zařízeních rodinného charakteru.


Zajistíme sociální pomoc potřebným při zachování zásady efektivnosti a hospodárnosti, nastavíme pravidla pro efektivní kontrolu využívání sociálních dávek.


Poskytování dávek podmíníme plněním podmínek, např. výkonem veřejně prospěšných prací dle zaměření uchazeče, dodržováním povinné školní docházky dětí apod., podmínky budou stanoveny zákonem. (Sociální podpora v nezaměstnanosti je plněním sociálního pojištění a nikoliv darem od státu, proto ji nelze podmiňovat jakýmikoliv nucenými pracemi, viz výrok Ústavního soudu – pozn. autor.)


Podpoříme služby pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením a osoby se zdravotním postižením, které pomohou k jejich zapojení do pracovního a společenského života.


Budeme prosazovat, aby sociální bydlení řešily obce, protože považujeme za důležité, aby situace sociálního bydlení byla kontrolovatelná, dále budeme prosazovat stanovení maximální výše dávky na bydlení, která nebude překračovat místně obvyklé nájemné.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz