Stížnost Petičnímu výboru PS PČR na vyřízení petice, adresované K. Schwarzenbergovi, ministru zahraničních věcí ČR



Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu

České republiky

V Praze dne 10.3.2013

Věc: Stížnost na vyřízení petice ze dne 13. února 2013

adresované panu Karlu Schwarzenbergu, ministru

zahraničních věcí ČR


Vážený petiční výbore,

výše uvedenou mou petici vyřizovala paní Ivana Hlavsová, ředitelka odboru MZV ČR, dopisem ze dne 28. února 2013, čj.:94847/2013-TO, jehož celé znění přikládám.


Především chci zdůraznit, že paní ředitelka I. Hlavsová (dále jen paní ředitelka), neodlišuje dopis od petice, petici mnou podanou označuje za dopis, ač zákon č. 85/1990 Sb., o právu petičním, v § 5 odst. 3 jasně stanovuje způsob vyřízení petice; jednoznačně říká, že „V odpovědi (státní orgán) uvede stanovisko k petici a způsob jejího vyřízení.“

Bohužel paní ředitelka tuto povinnost uloženou zákonem o právu petičním ve své odpovědi nerespektovala. Její odpověď je natolik obecná, že ji lze použít na jakoukoliv další petici, zabývající se „kosovskou“ problematikou. Co všechno kdo v Kosově dělá, jaké jsou dlouhodobé záměry příslušných orgánů, v žádném případě nepovažuji za odpověď na zcela konkrétní otázky, které jsem ve své petici položil panu ministrovi K. Schwarzenbergovi.


Pokud na Kosovu skutečně dochází, a to je velmi a velmi pravděpodobné, k takovému rozsáhlému a dlouhodobému vandalismu a barbarství, kdy se nejen ničí srbské hroby, zneucťují se ostatky mrtvých, kdy jsou ohroženy životy mnohých, kdy místní policejní i justiční orgány řádně nefungují, pak pan ministr zahraničních věcí je povinen konat. Případnou jeho nečinnost v tomto směru považuji za hrubé porušení povinností, jež jako ústavní činitel má. Pak všechna slova MZV ČR a celé naší republiky o tom, jak důsledně všude bojujeme za lidská práva, považuji jen za planou rétoriku, která jen zastírá skutečný velmi smutný stav věci.


Pokud Petiční výbor PS PČR dovolí, aby tímto způsobem byly „vyřizovány“ petice, pak petiční zákon i příslušný článek Listiny základních práv a svobod jsou jen okrasou, fíkovým listem, stavu, který fakticky neguje zákonné a dokonce i ústavní normy, či jejich části. Nelze jen o demokracii mluvit, ale především je nutné chránit její základní instituty, k nimž petiční právo bezesporu patří.

Velmi prosím, aby Petiční výbor PS PČR vyvodil z uvedeného nutné důsledky a tak zjednal průchod právu.


Prosím, aby Ministerstvo zahraničních věcí ČR, především také pan ministr K. Schwarzenberg, byli poučeni o tom, jakým způsobem mají přijímat a vyřizovat petice a dodatečně na mou petici odpověděli v souladu s platnými právními normami. Dopis paní ředitelky za takový nelze ani vzdáleně považovat.

Děkuji za pozornost, kterou mé stížnosti věnujete.


S pozdravem

Josef Brhel, Böhmova 1982, 155 00 Praha 5 – Lužiny


Na vědomí prezidentu České republiky Miloši Zemanovi


Přílohy: Petice Karlu Schwarzenbergovi, ministru zahraničních věcí ČR ze dne 13. února 2013, příloha k této petici: „Albánský vandalismus na srbských hřbitovech na Kosovu a Metochii zesílil“, dopis paní ředitelky Ivany Hlavsové ze dne 28. února 2013, č.j. 94847/2013-TO



Odpověď MZV ČR na petici ze dne 13.února 2013 zaslanou Karlu Schwarzenbergovi, ministru zahraničních věcí ČR


Ministerstvo zahraničních věcí Odbor států jižní a jihovýchodní Evropy

České republiky Loretánské nám. 5, 118 00 Praha 1

tel.: +420224182286, fax: +420224182075

Ivana Hlavsová www.mzv.cz

ředitelka odboru V Praze dne 28. února 2013

Č.j.: 94847/2013 -TO

Vážený pane Brhele,

děkuji Vám za dopis, zájem v něm projevený o dění v Kosovské republice a za konkrétní otázky. Ministerstvo zahraničních věcí ČR dlouhodobě sleduje vývoj v Kosovu a jedná o něm jak přímo s kosovskými představiteli, tak prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Prištině a na všech úrovních v EU, kde se jedná o problematice západního Balkánu. Je zájmem ČR a celé EU, aby se Kosovská republika stala standardní demokratickou zemÍ. Zároveň je naším cílem nalézt modus vivendi mezi všemi etniky žijícími v Kosovu, což je úkol nadmíru složitý, avšak daří se jej postupně naplňovat.


Historie území Kosova není černobílá a pohledy na to, kdo v minulosti na tomto území způsobil druhému etniku větší příkoří, se značně liší. Nyní je třeba pokračovat nejen v Kosovu, ale též v regionu celého západního Balkánu, v úsilí o dosažení trvalé stability, která může být zajištěna pouze demokratizací, fungováním právního státu, ekonomickou prosperitou a usmířením mezi etnickými skupinami.

Pro to, aby k podobným projevům vandalismu, které popisujete, v Kosovu nedocházelo a viníci těchto skutků byli potrestáni, dlouhodobě podporujeme nastavení standardů fungování kosovských institucí a práci mezinárodních misí, které přispívají k zajištění bezpečného prostředí v zemi - EULEX, KFOR, OBSE a UNMIK (do září 2012 i ICO). Ve strukturách mezinárodních misí působí nemalý počet českých občanů. ČR podporuje plně profesionální kosovskou policii a další navýšení počtu policistů z řad kosovských Srbů. ČR v rámci rozvojové spolupráce úspěšně uskutečňuje projekty na podporu mezietnického soužití v Kosovu, do kterých jsou zapojeni jak kosovští Srbové tak Albánci.


ČR podporuje plné zapojení země do procesu evropské integrace s cílem začlenění do EU. Mimo jiné proto, aby v Kosovu byly zavedeny standardy obdobné těm v členských státech EU. ČR také dlouhodobě podporuje členství Kosova v mezinárodních organizacích a institucích. Tím bude Kosovo vedeno respektovat všechny závazky, které z členství v mezinárodních organizacích vyplývají, včetně ochrany menšinových práva kulturního dědictví.

Rezoluci RB OSN č. 1244 Česká republika uznává, stejně jako posudek Mezinárodního soudního dvora ze dne 22. července 2010 ve věci souladu vyhlášení nezávislosti Kosova s mezinárodním právem, vypracovaný na základě rezoluce VS OSN 63/3 ze dne 8. října 2008. Tento posudek konstatuje, že vyhlášení nezávislosti Kosovské republiky nebylo v rozporu s žádnou ze zásad mezinárodního práva ani s uvedenou rezolucí RB OSN.

Vážený pane, chtěla bych Vás na závěr ujistit, že ČR nemlčí k porušování lidských, menšinových nebo kulturních práv kdekoliv ve světě. Ochrana lidských práv patří mezi prioritní témata české zahraniční politiky.

S pozdravem

Ivana Hlavsová


Vážený pan Josef Brhel, Böhmova 1982, 155 00 Praha 5




Petice Karlu Schwarzenbergovi,

ministru zahraničních věcí České republiky


Vážený pane ministře,


v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracím s žádostí o vyjádření a odpověď na vznesené otázky.


Na výjezdním zasedání vlády v květnu 2008 jste se zcela mimořádně zasadil, aby vláda ČR uznala Kosovo jako samostatný stát, ač jste věděl o skutečnostech, které s tímto krokem byly v zásadním rozporu.

  1. 643. usnesení Poslanecké sněmovny PČR požadovalo mimo jiné, aby při určování statutu Kosova bylo vycházeno z platné rezoluce RB OSN č. 1244, která stanovovala, že Kosovo je součástí Srbska.

  2. Václav Klaus, prezident ČR, se jednoznačně vyslovil proti uznání Kosova za samostatný stát.

  3. Podle tehdejších průzkumů přes 60% občanů ČR bylo proti uznání samostatnosti Kosova, bylo proti novodobému Mnichovu, který tentokrát měl být spáchán na nám tak blízkém srbském národu.


Vzhledem k uvedenému nesete i nemalou část odpovědnosti za vše, co v Kosovu se děje, zvláště když proti tam vzkvétajícímu barbarství, nejde jen o obchodování určitých kosovských činitelů s orgány srbských zajatců, o prorůstání orgánů Kosova s narkomafií, o teroristické akce proti místním Srbům, atd., alespoň neprotestujete.

O co jde?

Podle informací v příloze této petice, i podle celé řady dalších obdobného charakteru, které Vám jako ministru zahraničních věcí musí být známé, dochází na Kosovu mimo jiné i k následujícím činům:

1. Kosovští Albánci ničí srbské pravoslavné kostely a kláštery.

2. Kosovští Albánci ničí pomníky a náhrobky na srbských hřbitovech. Přes 280 těchto hřbitovů zničili již zcela. Zničili již přes 10.000 pomníků a náhrobků. Ničí i pomníky obětí fašismu. V Prišitně zničili a svastikami posprejovali židovský hřbitov.

3. Některé hřbitovy, po zničení náhrobků, byly vyhozeny do vzduchu - jako ten ve Starém Gracku u Lipljan, kde bylo pohřbeno i 14 srbských ženců, zabitých albánskými teroristy v červenci 1999 Na místě, kde byli hřbitovy, dělají kosovští Albánci skládky, skladiště, pastviny či jinak je znesvěcují.

V dějinách evropské civilizace nebylo takové barbarství a vandalismu jednoho národa nad druhým, na jeho mrtvých, kromě období nacistické hrůzovlády, nikde zaznamenány.


Pane ministře:

1.Jaké kroky podniknete, aby byly v Kosovu odstraněny důsledky uvedeného či jiného vandalismu kosovských Albánců?

2. Jaké kroky učiníte, aby podobné skutky se na Kosovu neopakovaly?

3. Co učiníte pro to, aby ti, kteří jsou odpovědni za uvedené či podobné barbarské skutky byli potrestáni?

4. Uznáváte rezoluci RB OSN č. 1244?

5. Pane ministře, prohlašujete o sobě, že jste katolík. Myslíte, že k výše uvedeným činům můžete mlčet i jako katolík?

Děkuji Vám za odpovědi na 5 výše uvedených otázek.


V Praze dne 13.února 2013

Josef Brhel, Böhmova 1982,155 00 Praha 5 - Lužiny


Příloha:

Albánský vandalismus na srbských hřbitovech na Kosovu a Metochii zesílil.

2. února 2013, Zoran Vlaškovič - Kosovská Mitrovica


Během 20. a 21. ledna Albánci na Kosovu zničili stovky pomníků na desítkách srbských hřbitovů. Na dvou třetinách území Kosova - celkem na více než 10 886 km2 - od roku 1999 úplně zničili přes 280 srbských hřbitovů a víc než 10 000 pomníků a náhrobkůcož je v Evropě neslýchané barbarství. Ničí i pomníky bojovníků proti fašismu.


Poté, co byl usnesením srbské vlády 20. ledna z centra Preševa odstraněn nelegálně

postavený památník albánským teroristům z takzvané UÇPBM, Albánci na Kosovu a Metochii zesílili ničení srbských náhrobků na hřbitovech, ale i památníků postavených bojovníkům proti fašismu.


Během 20. a 21. ledna albánští vandalové na Kosovu zničili desítky památníků na srbských hřbitovech v Klokotu, 27 pomníků – v Prilužju, Plemetině, Goraždevaci, Prizrenu, 50 pomníků – v Biči u Kliny a na dalších místech. V Goraždevci znesvětili památník obětem agrese NATO a dětí, které byly zabity 13. srpna 2003 Albánci, když se koupaly v řece Bistrici. V centru Kosovské Vitiny 21. ledna zničili památník antifašistů z druhé světové války.

V Prišitně zničili a svastikami posprejovali židovský hřbitov.

Tato nejbrutálnější forma nábožensky a etnicky motivovaného násilí, které páchají Albánci na Kosovu a Metochii je prováděno ve jménu vlastenectví.


„Mezinárodní společenství by mělo co nejenergičtěji zasáhnout, aby zabránilo dalšímu ničení srbských hřbitovů a náhrobků a potrestat pachatele“, reagovala eparchie raško-prizrenská na poslední vlnu ničení srbských hřbitovů na Kosovu a Metochii.


Tímto nejnovějším ničením stouplo celkové číslo zničených srbských náhrobků a hřbitovů na Kosovu a Metochii po roce 1999 na 10 000.


Vygumované“ čtyři kostely

Od poloviny června 1999 až do dnešních dnů albánští extremisté zničili a spálili na Kosovu a Metochii 155 srbských kostelů a klášterů. Zcela byly „vygumovány“ čtyři kostely, protože na místech, kde stávaly, nezůstal žádný detail, který by nám připomněl, že tu bývaly svatyně. V centru města Djakovica byl zbourán a odvezen kostel Nejsvětější Trojice se třemi kupolemi, a na jeho místě byl postaven park s pomníkem Matky Terezy. Zcela odstraněn byl kostel v Petrovci u Kosovské Kamenice, kostel v blízkosti Kraljevice u Podujeva a kostel v centru města Suva Reka. Vojáci KFOR ještě dnes zajišťují bezpečnost klášterů Svatých Archandělů poblíž Prizrenu, Pećský patriarchát a klášter Visoke Dečani. Klášter Devič u Srbice a Gorioč u Istoku chrání kosovská policie.


Neslýchaný vandalismus

Podle notoricky známé a děsivé Hitlerova fašistické teorie z "Mein Kampf": "Jestliže zničíte památky nějakému národu, ten národ tam už v druhé generaci nebudou". Albánci na Kosovu a Metochii od roku 1999 systematicky ničí srbské kostely, kláštery, srbské hřbitovy a pomníky na nich, památníky srbských historických postav, pamětních desky, památná prameniště ...

Na území o velikosti 8 000 km2 z celkové plochy Kosova a Metochie (10.886 km2) neexistuje dnes ani jeden srbský hřbitov. V Metochii zůstaly zachovány pouze dva srbské hřbitovy: v Crkolezu v okrese Istok a ve vesnice Banje v okresu Srbica, zatímco na centrálním Kosovu, není zachován ani jeden srbský hřbitov. Na srbských hřbitovech bylo úplně zničeno 90 kaplí a zbývající srbské hřbitovy se stále vyhlazují, ničí, přeorávají či mění na skládky.


V dějinách evropské civilizace nebylo barbarství a vandalismu jednoho národa nad druhým, na jeho mrtvých, nikde zaznamenán. Albánská surovost páchaná na mrtvých se stává ještě větší, když si uvědomíte, že některé hřbitovy, po zničení náhrobků, byl vyhozen do vzduchu - jako ten ve Starém Gracku u Lipljan, kde bylo pohřbeno i 14 srbských ženců, zabitých albánskými teroristy v červenci 1999 při sklizni obilí. Na více než 60 hřbitovech rozhodně není ani jediný památník, ze kterého by nebyly odcizeny nebo poškozeny ohrady a ploty.


KFOR na plotech mnohých srbských hřbitovů navinul ostnatý drát, ale ani to nezastavilo vandaly při rozebírání a ničení náhrobků. Ostnatým drátem jsou ohraničeny velké srbské hřbitovy v jižní části Kosovské Mitrovice, ale ani to nepomohlo a nezabránilo to zničení 800 pomníků. Dalších více než 800 pomníků bylo rozbito a zničeno na srbském hřbitově v Prištině.


Na mitrovickém srbském hřbitově v jižní albánské části města, nejsou z bezpečnostních důvodů pohřbíváni mrtví Srbové od června 1999. Před několika lety dal UNMIK Albáncům peníze na čištění srbských hřbitovů, a oni tu akci prováděli tak, že ničili kříže na pomnících a odlamovali fotografie mrtvých.


Evropa je na Kosovu přítomna, ale bohužel nedělá nic, aby zabránila ničení srbských hřbitovů a svatyň. Nikdo toto barbarství a vandalismu neodsuzuje“, říká mitrovický kněz-stavrofor Milija Arsović.


Na prištinském srbském hřbitově bylo zničeno a rozbito více než 800 pomníků a policie UNMIK v srpnu 2004 oznámila, že jen během jedné noci toho měsíce bylo na hřbitově rozbito 70 pomníků a náhrobků. Na srbském hřbitově v Kosovu Polji byly všechny pomníky rozbité a byly ukradeny i desky náhrobků. Kolem 10. ledna 2013 na jednom ze dvou srbských hřbitovů v Kosovu Polji bylo zničeno 56 pomníků.


Kromě ničení pomníků, albánští vandalové pravidelně projevují nevídané barbarství a primitivismus na hrobech a mrtvých. Několikrát jsme na hřbitovech nalezli psí boudy a zvířecí kosti – pravděpodobně aby ponížili i mrtvé.


Všichni z mezinárodního společenství, kteří jsou na Kosovu a Metochii vědí o barbarství Albánců. Všichni to odsuzují, ale je nutné s těmito násilnostmi skoncovat“, říká kněz z Kosova Polje Nikola Dragičević.


Jazyková genocida

Srbský hřbitov v Bjelom Polju u Peći, na dohled od mezinárodních mírotvůrců, byl přeměněn ve smetiště, zatímco ten, který je na okraji Djakovice – a kde jsou pohřbeni i francouzští vojáci padlí za 1. světové války – byl změněn v deponii. Nyní tu není ani jeden detail, který by napovídal, že tu býval hřbitov.

Podle prištinského kněze Miroslava na hřbitovech na středním Kosovu a Metochii albánští vandalové otevírali hroby a z mnohých vyházeli posmrtné ostatky. To je i důvod, že se zvyšuje počet případů, kdy Srbové vykopávají posmrtné ostatky svých blízkých a znovu je pohřbívají někde v Srbsku, tak, kde našli nový domov. Zatím se nikdo nezabýval materiálními škodami vzniklým ničením pomníků a dalších objektů na srbských hřbitovech na Kosovu a Metochii. V každém případě materiální škody překračují 5 milionů eura, když se vezme v úvahu, že cena jednoho pomníku dělá průměrně 500 euro.

Dnes dělají Albánci na srbských hřbitovech cesty, proměňují je v pastviny, ve skládky, louky a pole, a z pomníků staví dokonce i ploty a zdi kolem svých domů. Zničené záznamy, nápisy, rukopisy, posvátné knihy a celé knihovny na Kosovu a Metochii je obtížné vůbec spočítat. Část, která byla nenapravitelně zničena, to jsou zničené pomníky a nápisy na pomnících na hřbitovech po celém Kosovu a Metochii. Ničením náhrobků na srbských hřbitovech činí Albánci nepochopitelný hřích na mrtvých, příbuzných a přátelích mrtvých, ale pustoší bohatství neocenitelných kamenných ornamentů a symboliky a také jazykové dědictví. „Náhrobní nápisy představují zachovaný spontánní a kolektivní jazykový materiál, který poskytuje nepřeberné množství důležitých informací pro studium vývoje jazyka, antroponyma, dialekta a další jazyková specifika“, říká lingvista profesor prištinské univerzity s dočasným sídlem v Kosovské Mitrovici Mitra Reljić.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz