Stanovisko Českého národního sdružení

k událostem na Ukrajině


České národní sdružení(ČNS), které sdružuje členy národních a vlasteneckých organizací, nemůže zůstat lhostejné k událostem, které v poslední době zasáhly Ukrajinu.

Byla to zejména EU a USA, které svým jednostranným přístupem k událostem na Ukrajině a mediální a ekonomickou podporou extrémních sil, destabilizovaly politickou situaci na Ukrajině. EU a USA přispěly svou pasivitou, k nárůstu ultranacionalistických a fašistických sil na Ukrajině. To vše vyvolalo napětí ve společnosti a otevřelo tak cestu k rozpadu mnohonárodnostní Ukrajiny. EU navíc svou, až patologickou nenávistí k Rusku, vytvářela dlouhodobě podhoubí tohoto nacionalismu. Pod vlajkami extrémistů byl proveden puč a byla ustavena vláda, která nemá důvěru občanů. Svými narychlo schválenými zákony vyvolala obavy národnostních menšin i sousedů Ukrajiny. V rusky mluvících částech dnes probíhají demonstrace za ochranu občanských práv, proti nárůstu fašismu a nacionalizmu v zemi. Ukrajina se propadá do ekonomické beznaděje, nesplácí své závazky. Rady západních emisarů Ukrajině v této situaci, jsou jen prázdnými sliby. Zbylo tedy jen strašení Ruskem.


Také dnešní události kolem Krymu jsou jen logickým pokračováním tohoto záměrně vyvolaného chaosu na Ukrajině. EU a USA mají největší podíl na tomto vývoji. Připomínáme jejich podíl na rozbití Jugoslávie a bombardování Srbska. Připomínáme i svévolné odtržení Kosova od Srbska. To vše se stalo bez mandátu RB OSN. Jejich dnešní starost o vývoj na Ukrajině či na Krymu, je jen falešnou hrou na demokratickém řešení problému.


Ukrajinský lid by měl sám rozhodnout o své cestě, bez vnějšího zasahování. Obdobně tak, jako obyvatelé na Krymu. Zde je třeba jasně říci, že odtržení ruského Krymu N.S. Chruščevem (rodákem z Ukrajiny) od Ruska v roce 1954, bylo politickou svévolí, která postihla jeho obyvatele. Slovy obhájců práva, proto platí ….„ co bylo ukradeno má se vrátit“. Občané Krymu by měli mít právo si rozhodnout o své budoucnosti.


ČNS očekává od nové české vlády, že v zahraniční politice nebude v lokajském postavení k EU. Česká republika by naopak měla rázně vystoupit proti nástupu nacionalismu na Ukrajině. České národní sdružení proto rozhodně odmítá jednostranný pohled vlády ČR na události, které sužují dnešní slovanskou Ukrajinu.



České národní sdružení


RNDr. Viktor Trkal CSc., v.r. Přemysl Votava, v.r.

předseda ČNS místopředseda ČNS



V Praze 11.3.2014

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz