Stane se prznění památníků osvoboditelů trpěným zvykem republiky?


Ještě kulturní veřejnost a odbojáři v Brně dostatečně nevydýchali prznění obelisku Rudé armády v Brně-Králově Poli, které se stalo předmětem nebývalého kulturního skandálu s politickým šaškodramatem - prezentací různých skupin odpůrců srpu a kladiva -, když v malé jihomoravské obci došlo již ke druhému zprznění krásného památníku krasnoarmějců. O které obci na jižní Moravě hovořím? Je to krásná, vzorná obec Nemochovice na hranicích vyškovského okresu.


Obec Nemochovice je spolu s nedalekým městysem Brankovicemi jednou z významných lokalit dějin konce okupace republiky. Právě ve zdejším terénu se mnohokráte utkali partyzáni a ruští vojáci s nenáviděným fašistou (tak se tehdy říkalo, a partyzáni přísahali na smrt fašismu). Zde bylo jedno z působišť partyzánského oddílu Olga, v jehož řadách bojovali s Čechy též Rusové, jako třeba sedmnáctiletý partyzán Ivan Korš, který padl v boji s okupantem nedaleko obce. Jeho pomník obec pečlivě udržuje.

Nemochovičtí se o své památníky vskutku vzorně starají. Opravují je, kladou k nim květiny, snaží se je chránit. Ale proti opakovaným útokům jistého idiota a jeho společníků se již dvakrát stali bezbrannými oběťmi.


Zpráva policejní mluvčí, zveřejněná o případu v moravském Deníku z 27. 5. 2014 (Černá kronika), zamlčela podstatnou okolnost. Nešlo pouze o "krádež" makety samopalu na anonymním památníku. Opak je pravdou. Památník je věnován Rudé armádě osvoboditelce a partyzánům. Zde je nutno připomenout na okraj vyšetřování závažnou skutečnost. V republice platí od roku 2004 Zákon č. 122 Sbírky o válečných hrobech a pietních místech, který nahrazuje a doplňuje předchozí zákon o pohřebnictví. Podle tohoto zákona je nemochovický památník jakožto kenotaf Rudé armády a partyzánů - viz mé fotografie z místa činu - pietním místem pod ochranou v gesci Ministerstva obrany České republiky. Je rovněž v zájmové sféře Ruské federace, jejíž Generální konsulát v Brně věnuje všem takovým památníkům ruských a sovětských občanů padlých při osvobozování republiky výjimečnou a záslužnou pozornost. Jako odbojáři a legionáři se snažíme s Ruskou federací o co nejužší spolupráci při dokumentování a ochraně všech těchto památníků.


Z hlediska zákona o pietních místech se kriminálník a jeho společnici dopustili nejen trestného činu krádeže (de facto loupeže, protože násilím uřezali držáky, jež pevně spojovali maketu automatu s pomníkem!), ale rovněž správního deliktu poškozování pietního místa, zásahu bez svolení Ministerstva obrany. Tento správní delikt se podle zákona trestá pokutou až do výše 100.000 korun!


Leč realita naší republiky je poněkud odchylná. Jakýsi duševní deviant pocházející odjinud (údajně z nedalekých Vícemilic?) již před časem uloupil zmíněnou litinovou maketu samopalu vzoru Špagin (s pověstným kulatým zásobníkem). Věc byla vyšetřena policií a souzena Okresním soudem ve Vyškově. Soud tehdy udělil kriminálníku pokutu 40.000 korun. Výsledek ? Policie zjistila insolvenci kriminálníka, který údajně byl bez majetku a ani prý neplatil výživné. Kriminálník se tehdy odstěhoval z Vícemilic na Znojemsko a byl posléze nedostupný. Obci v roli oběti zůstala škoda a nedobytná pohledávka, kterou jí navíc kontroloři kraje započetli do účetnictví. Teprve nedávno mohlo dojít k jejímu odpisu pro nedobytnost uniklého lumpa. Tyto africké poměry se nyní po druhém útoku kriminálníků (?) opakují. Obec na stěstí má dřevěnou maketu tohoto samopalu, podle níž se vyrábí další replika. Avšak kam jsme se to v našem kraji dostali. Kolikráte ještě bude tato vzorná obec vystavena útokům takových deviantů, kteří nakonec zůstávají de facto bez trestu ??

Nemochovice, které mají neuvolněného starostu, a kde řadu pracovních funkcí zastává jediná účetní, mají určitě nárok na pomoc nadřízených orgánů i kulturní veřejnosti. Nebylo by od věci, kdyby Ministerstvo obrany nebo jiný orgán, třeba Ministerstvo kultury, poskytlo obci finance na zakoupení TV kamery k ostraze objektu, což doporučuje okresní policie.

Neustálá prznění těchto památníků našich osvoboditelů totiž nejen poškozují samotnou obec. Poškozují dobré jméno a obraz naší republiky zejména v očích Ruské federace - státu našich osvoboditelů z II. světové války. A samozřejmě též v očích celé antifašistické veřejnosti v evropské unii. Stát konečně musí účinně, nikoli bezzubě bránit tomu, aby se ničení a prznění ruských a dalších antifašistických památníků, stalo beztrestným zvykem v naší zemi.


Dr. Jiří Jaroš Nickelli,

člen výboru ČSOL Brno I - předseda OV ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz