Srbská pravoslavná církev - Dohoda je vydáním Kosova


Svatý synod Srbské pravoslavné církve prohlásil, že dohoda mezi Bělehradem a Prištinou je "vzdání se Kosova a Metochie."


Synod vyzval s parlament a srbského prezidenta, aby uvážili morální a historickou odpovědnost při rozhodování o udělení nebo odepření souhlasu Srbska jako státu k tomuto znění dohody.


V otevřeném dopisu k veřejnosti, který podepsal i srbský patriarcha Irenej se píše, že dohoda která byla podepsána v Bruselu představuje nepřímo a mlčky, ale fakticky uznání systému vlády na Kosovu a Metochii nezávislého na stávajících státních strukturách Srbska.


Synod srbské pravoslavné církve konstatuje, že není pochyb o tom, že "po zaplacení takové vysoké ceny za ono famózní datum o zahájení přístupových jednání s EU, jednání s neznámým počtem nových podmínek a s nejistým výsledkem, bude cenou za eventuální vstup do EU formální uznání "nezávislého Kosova" ze strany Srbska a jeho povinnost nezasahovat do získání členství Kosova v OSN."


"Jak to vypadá, podstatou je spíš čistá kapitulace, než jakýs takýs prodej našeho vlastního, ve smyslu duchovním a historickém, staleté a nejpodstatnější části našeho území, načasovaná ze strany velkých scenáristů, kdysi našich věrných přátel a spojenců, na sté výročí osvobození historického Starého Srbska po pěti stech letech osmanského otroctví," uvádí se v prohlášení.


Vzhledem k této dohodě, říká synod Srbské pravoslavné církve, i rozdělení území by bylo lepší, spravedlivější a udržitelnější řešení.


A také se ptáme, o co se naše vrcholná státní delegace před několika dny v Moskvě snažila, když byla připravena přijmout maximum možného, které pak bylo menší než minimum požadovaného z hlediska základních státních a národních zájmů Srbska," uvádí se v prohlášení.


Synod srbské pravoslavné církve vyzval srbský lid, který přežívá na Kosovu a "veškerý další srbské lidi, ať žijí kdekoliv," bez ohledu na rozhodnutí státního vedení Srbska "aby neuznal diktát síly a nespravedlnosti, ale aby Kosovo a Metochii navždy považoval ze svoji zemi, aniž by zpochybňovala jakýmkoli způsobem skutečnost, že se jedná také o zemi Albánců, kteří na ní žijí po staletí společně se Srby."


"Srbská pravoslavná církev zůstává v každém případě se svými lidmi a jejich svatyněmi na Kosovu a Metochii. To jí dává právo a ukládá povinnost předložit tento apel," uvádí se v prohlášení.


Zdroj: http://www.radiokim.net/vesti/spc-sporazum-je-predaja-kosova.html, 23.dubna 2013



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz