Šrámkovu odkazu - věrni zůstaneme

Stanislav Lukáš


Už náš slovutný Msgre Jan Šrámek, zakladatelský vůdce křesťanského hnutí lidového, razil srozumitelné heslo k činnosti - „nefňukat, ale pracovat“. To bylo i pobídkou pro 11 statečných činovníků z někdejší lidové opozice, tj. Křesťanskosociální unie / v činnosti let 1992 – 1996 /, kteří to nevzdali a po různých zvratech se rozhodli pokračovat v Dědictví otců. I přes svou snad marginální podobu, a je tomu již 15 let, bylo rozhodnuto ustavit Sdružení J. Šrámka – SJŠ. Bez zbytečného heroizování lze říci, že přes neschůdnosti to byla cesta poctivá, prostá neférovosti / kolik jí bohužel politická scéna dnes stále přináší /. Osobně mohu garantovat pravdivost tohoto tvrzení, neboť je to i o tom, že část delegátů sjezdu ČSL v Jihlavě, na jaře 1992, odmítla nastolenou pravicovou politiku vedení své strany a také odmítla i nový název KDU – ČSL. Tato opozice se prohlásila za pokračovatelku středové, křesťansko-reformní a solidaristické politiky někdejší Šrámkovy strany z let 1918 – 1948. Že potom byl na podzim t.r. přijat název Křesťanskosociální unie, se dnes jeví problematickým. Ano, názorově to bylo správně, než název měl navazovat na ČSL. My zasvěcení víme, že bylo sebráno více podpisů k registraci pro název Lidová strana – LS, srozumitelnější název pro starolidovce a určitě i pro sympatizující. Dále si ještě připomeňme, že na počátku léta roku 1992 byly poslední federální volby, kde strana vedená Ing. Luxem dosti ztratila oproti výsledkům pro ještě ČSL v r. 1990. Tehdy bylo zaútočeno i na naši lidovou opozici, ba někteří z nás za to zaplatili i existenčně, protože jsme údajně zmátli většinu křesťansky orientovaných voličů. Je třeba po pravdě uvést, že KSU měla ve své krátkodobé historii pouze 470 registrovaných členů, nejvíce na Moravě: hlavně to bylo Zlínsko, Kroměřížsko a Uherskobrodsko, z Čech snad nejpočetnější enkláva pouze v Praze. Přes statečnost některých vedoucích funkcionářů KSU, jiní svou aktivitu postupně vzdávali – kariéry nebyly na obzoru. Nakonec i ekonomická nemožnost rozhodla, že tato nová strana byla donucena brzy ukončit svou samostatnou činnost. Rozhodnutím svého vedení na jaře 1996 se rozhodla zapojit do volební koalice – Českomoravské unie středu / ČMUS /. Je vhodné na místě dopovědět, že z části vedení KSU / ale už třeba bez početného Zlínska/, se z členstva zapojila pouhá čtvrtina – asi 120 členů. V rámci možností nového politického subjektu jsme si dokonce vyjednali autonomii, jako Křesťanskosociální sekce ČMUS a udrželi i náš Sekretariát v Uherském Brodě. Není pro toto pojednání podstatné zabývat se anabází ČMUS, alespoň dopovězme, že tato složka skončila debaklem ve volbách 1996. Sice jsme ještě sehráli pozitivní úlohu pro usmíření rozladěných moravských subjektů, ale i tak marně.

Proto v létě 1997 se rozhodli někteří funkcionáři z  původní ČSL, následně KSU a ČMUS - sekce, ustavit novou, na principu osvětové práce zaměřenou organizaci, naše zmíněné Sdružení. Inspirací nám byla a je vždy věrnost cyrilometodějské tradici národa, v politickém názoru i vlastenecký odkaz Msrge Šrámka. Z počátku šlo pouze o funkcionářský sbor činovníků z 5 moravských okresů, později vznikly důvěrnická místa i v Brně a Praze. Ústředím zůstal nadále Uherský Brod / sekretariát však byl ztracen k 1.5.1998/. Tato naše nepočetná složka sestávala pouze z 35 členů, dnes je to ještě méně. V čele SJŠ stál prvních pět roků bratr Bohuslav Bogar, přechodně po dobu jednoho roku řídil SJŠ místopředseda bratr Stanislav Guryča. K dnešku předseda bratr Ing. Josef Kapsa, tito všichni z Uherskobrodska. Organizační práci zajišťuje tajemník bratr Stanislav Lukáš. Většina akcí se koná v Uherském Brodě, některé vzpomínkové akce na posvátném Velehradě. Za těch 15 roků jsme uspořádali celou řadu osvětových přednášek, skvělých odborníků, témata byla náboženského, historicko-politického, ale i literárního rázu. Je nutné zřetelně říci, že náš dík patří za výpomoc všem lidem dobré vůle, bez ohledu na politické smýšlení. Čas běží svým tempem a možná jdeme do finále. Před námi je význačné výročí národa – 1.150 let od příchodu Věrozvěstů Slovanských. Při svých možnostech chceme k tomuto jubileu důstojně přispět, právě jako organizace cyrilometodějská... A dále? – Jak dá Pán Bůh. Mnozí z nás jsme pokročili věkem a následovníků téměř není…

SJŠ chce oslavit své 15leté výročí vzniku v sobotu 10. listopadu, v úvodu děkovnou bohoslužbou, tradičně v dominikánském kostele. Akce bude pokračovat Aktivem SJŠ a odpolední přednáškou Prof. Miloše Trapla, historika z Olomouce, taktéž k letošním výročím nám blízkým: vzpomeneme osobností Dr. Mořice Hrubana a P. Františka Hály.

Na závěr chceme poděkovat za spolupráci zpravodaji Křesťanský sociál, konkrétně bratru Dr. Ogňanu Tuleškovovi, za dlouholeté pochopení.

Autor je tajemník SJŠ


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz