Spojené státy zlikvidují iránskou jadernou bombu zevnitř

Sergej Balmasov


V posledních týdnech jsou vztahy mezi Západem a Íránem nápadně napjaté. V návaznosti na nedávnou zprávu expertů OSN o pokračování íránského jaderného programu, EU a USA přemýšlejí o zpřísnění sankcí proti islámské republice. V tomto okamžiku se sankce mohou dotknout 100 íránských společností.

To, co se děje, silně připomíná psychologickou válku. 19. května rodiny obětí teroristických činů z 11. září 2001 podaly žalobu proti Íránu u Manhattanského federálního okresního soudu v New Yorku. A američtí novináři jakoby již zapomněli na bin Ládina, jemuž jsou přičítány údery na mrakodrapy, se hned pustili po "íránské stezce". Před pár dny Okresní federální soud ve Washingtonu odsoudil Teherán k zaplacení 600 milionů dolarů jako odškodné rodinám obětí USA, ke kterým došlo v roce 1995 a 2003 v důsledku útoků Hamasu a Islámského džihádu, které jsou údajně financovány Íránem. Nicméně USA nemá žádnou možnost vykonání rozsudků po islámské republice vymáhat, ale advokáti obětí můžou na základě tohoto rozsudku hledat íránské účty v amerických bankách a žádat jejich zabavení a předání žalobci.


Na druhou stranu Írán oznámil odhalení špionážní sítě CIA čítající 30 lidí. Dle představitelů bezpečnostních složek islámské republiky VEVAK, bylo jejich cílem protivládní propaganda a vyvolání nespokojenosti ve veřejnosti. Zadržení špióni rovněž připravovali sabotáže na citlivá zařízení, včetně jaderných středisek, komunikační center, zbrojních společností a elektráren.


Kromě toho američtí agenti působili v těch zemích, které jsou nejvíce navštěvované íránskými turisty - Turecko, Spojené arabské emiráty a Malajsii. Lidé pracující pro CIA s diplomatickým krytím se pokusili navázat kontakty s íránskými podnikateli, specialisty v jaderné fyzice, telekomunikacích, leteckými inženýry, bankéři…, s cílem zjistit jejich zvyky a ochotu poskytovat informace pro Washington. Kromě toho, se pokoušeli naverbovat nové agenty z řad místních obyvatel.


Podle íránské zpravodajské služby, mnoho z agentů CIA bylo zpětně naverbováno íránskou tajnou službou za účelem poskytování záměrných dezinformací Američanům.


K tomuto je třeba doplnit prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, jenž obvinil Západ, že s využitím klimatických zbraní se v Íránu snaží vytvořit sucho. Někteří odborníci se domnívají, že je možné zadržovat dešťové mraky v jistých oblastech, jak tvrdí prezident Íránu.


Západní média to však označují za výplod choré fantazie některých íránských politiků a snahu íránského vedení svalovat problémy země na mezinárodní embargo a na vnějšího nepřítele.


Ovšem podvratnou činnost západních zpravodajských agentur vyvrátit nelze. Pokusy organizovat něco v duchu "arabská ulice", či "barevných revolucí" byly v Íránu provedeny v roce 2009, a na začátku tohoto roku.


MI6 a CIA používají proti Íránu zkušenosti s organizováním převratů, jež získaly během studené války. Jsou používány všechny druhy nevládních organizací a nadací včetně plného pokrytí právní a finanční podpory podvratné činnosti. V době internetových technologií a sociálních sítí je to ještě snadnější.


Nicméně, úroveň veřejné nespokojenosti je příliš nízká k tomu, aby došlo k prozápadním protestům. Zpravodajské služby cizích mocností však pokračují ve své podvratné činnosti. A to se děje na několika frontách: podporou nejcitlivějších skupin populace, sabotážemi a explicitními akty teroru. Jen nezapomeňte, že v důsledku teroristických útoků v posledních letech, Írán ztratil značný počet jaderných fyziků.


Zvláštnímu zacházení se těší příslušníci menšinových skupin, včetně obyvatel Kurdistánu a Ázerbájdžánu. Taktika je založena na tom, přivést tyto skupiny k nespokojenosti v "hodině X".


O co ale doopravdy Západu jde? Chce změnu nezávislého íránského kurzu. Nejde tak jen o notoricky známý íránský jaderný program. Jde o převzetí kontroly nad ohromnými ​​zásobami ropy a zemního plynu, jež jsou mnohem větší než ty v Libyi.


V neposlední řadě mají Západ i Izrael strach z rostoucích ambicí Íránu a jeho velmocenských snach ve strategicky významné oblasti. Nicméně, použití vojenských prostředků není v této chvíli možné.


Proč se Západ rozhodl použít tuto taktiku proti Íránu? Problém je v tom, že neexistuje jednota mezi vojenskými a politickými představiteli zemí NATO a Izraele v postupu proti islámské republice. Varianta přímé agrese není příliš atraktivní. Za prvé, by to stálo hodně sil a potenciální agresoři jsou již angažováni v Afghánistánu a Libyi.


Za druhé, verze jugoslávského omezování Íránu leteckým bombardováním nebude fungovat, protože Írán je v současné době řádově silnější z vojenského hlediska, než Libye a Irák dohromady. Kromě toho, nikdo nezná přesný seznam všech jaderných zařízení, které by měly být zničeny.


V takovém případě se nabízí irácká varianta, tudíž okupace země. Nicméně, Írán má mnohem větší území než Irák, jehož kontrola by pro okupační síly byla velmi problematická.


Navíc, na Západě se obávají, že pro islámskou republiku, a to i za velmi nepříznivého vývoje, by bylo snadné přepsat navigaci v mělkých vodách Hormuzského průlivu, přes který plují tankery, což by v kombinaci s ničivými raketovými útoky na ropný průmysl země v Perském zálivu, mohlo vést k největší energetické krizi v historii.


A nemůžeme zapomenout ani na postavení Číny, pro kterou je Írán významným partnerem a hlavním dodavatelem ropy a zemního plynu v budoucnu. Takže, na rozdíl od Libye, Írán, u Číny neprojde. Je proto pravděpodobné, že odpůrci Íránu budou sázet na tajnou podvratnou činnost, jejíž konečným cílem je změna režimu.


http://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/24-05-2011/1077932-ciavia-0/,CFP, 24.5.2011

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz