Spojené státy potřebují válku. Válku všude

Nikolaj Mališevskij

Řádné volby v USA 4. listopadu probíhaly v atmosféře nebývalé militarizace jejich zahraniční i domácí politiky. Pro dolar je vždycky prospěšná zahraniční nestabilita a válka. Tehdy po něm a po státních obligacích silně roste poptávka.


Téměř současně se zahájením nového finančního roku (1. říjen) ohlásil Pentagon, že nálety na Islámský stát (IS) v Iráku a v Sýrii přijdou americký rozpočet denně na 8,3 miliony USD. Oproti dřívějšku je to velký nárůst. Zvýšení plánovaných nákladů vysvětluje Pentagon zvýšením četnosti náletů v posledních týdnech.


Akce proti IS jsou placeny ze zvláštního rozpočtu Pentagonu určeného pro vedení válek, který není součástí celkových výdajů amerického ministerstva obrany. Americký Kongres určil strop tohoto rozpočtu v novém finančním roce na 85 miliard USD. Polygony budoucích válek, Blízký východ a Ukrajina, se připravují. Nový generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že za největší nebezpečí pro alianci považuje IS a Rusko. Podobně hovoří americký ministr obrany Hagel. Americká armáda prý musí odolávat islámským teroristům a Rusku, a proto „Pentagon potřebuje hodně peněz“.


Ve významný výroční den USA 11. září vydal Obama rozkaz k mohutnému zvyšování válečné kampaně na Blízkém východě. Spojené státy pod záminkou boje proti IS zahájily vedle Iráku také bombardování Sýrie. Dne 13. září na vojenském hřbitově v Itálii při pietní vzpomínce na 1. světovou válku vyhlásil papež František, že na zeměkouli plane 3. světová válka, „válka postupná, sestávající ze zločinu, masových vražd a ničení“.


Z toho co se ve světě děje nejvíc těží americký vojensko-průmyslový komplex. Ostatní státy se snaží snižovat deficit rozpočtu a USA jej soustavně zvyšují. Po ukončení jedné válečné akce se snaží rozdmýchat válku v dalším místě. Letecká válka v Iráku a v Sýrii je skutečným požehnáním pro americké výrobce zbraní. Při této poslední akci na Blízkém východě se silně zvedly akcie dodavatelů firem a samotných firem tvořících vojensko-průmyslový komplex ​​(Raytheon​​, Lockhed Martin, Northtrop Grumman, General Dynamics). Za 3 dny po zahájení bombardování podepsal Pentagon kontrakt na 251 milionů USD na nákup Tomahawků.


Islámský stát se démonizuje a do jedné řady s ním se staví Rusko. Podle sociologických průzkumů zveřejněných vydavatelstvími prý je Rusko hrozbou číslo 1. Jiná vydavatelství, včetně britských Timesů provokují sděleními, že má IS snahu získat jaderné zbraně za pomoci Kremlu.


Nikolaj Starikov napsal: „Spojené státy potřebují válku. Válku všude. Záchranou dolaru je válka. Nejlépe omezená jaderná a nejlépe cizíma rukama. Budou ji zahajovat všude, kde to jen bude možné.“


Převzato z Fondsk.ru


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz