Současná generace Čechů do konce svého života příliš nezbohatne


Finanční jmění domácností na celém světě rostlo v letech 2009 až 2014 osmiprocentním tempem ročně, rychleji než globální ekonomika. Bohatli i Češi, ovšem na úroveň západní Evropy dosáhne až generace narozená po listopadovém převratu v roce 1989.

Až v roce 2055 budou Češi stejně bohatí jako jsou Němci.


Vyplývá to ze závěrů rozsáhlé studie Global Wealth Report 2014 společnosti The Boston Consulting Group (BCG), která již 14 let sleduje vývoj soukromých finančních aktiv v 63 zemích světa.“

Novinky.cz


Poznámka:

Jak může růst bohatství českých domácností, když již řadu let vykazujeme přes 500.000 nezaměstnaných. K tomu číslu je třeba dále započítat tak 100.000 až 200.000 těch, kteří již ze statistik vypadli.


Nezaměstnanost, ale také nízké platy, které neuživí člověka, takže bere ještě i nějaké sociální dávky, mohou poznamenat životní úroveň celkově tak více než 2 miliony našich lidí. Ti žijí často z ruky do pusy. A ještě to nestačí. Sociální dávky i rodiny dostávají malé, takže do chudoby se dostává asi 15% obyvatel republiky.


Ještě horší je způsob rozdělování vytvořeného bohatství. Již v brzké době několik procent boháčů bude vlastnit 50% světového produktu, zatím co na další, zdrcující většinu, se dostane zbývající produkt.


Střední třída začíná početně chřadnout, bohatí bohatnou. Již i v Evropě žijí statisíce, spíše miliony dětí v chudobě, některé z nich už na vlastní kůži poznali bezdomovectví. Uvedený trend dále pokračuje. Jeho důsledkem budou otřesné sociální poměry.


Již několikrát nám naši politici říkali, že již brzy dostihneme ten či onen západní stát. Nyní se mluví o tom, že na úroveň Německa se dostaneme až někdy v r. 2055.


Jsme rádi i za hezká slova, za pohádky, které potěší. Vývoj však bude probíhat zcela jinak. Pokud se jeho trendy nezmění a pokud nás neobšťastní "naši" politici válkou, pak republika, Evropa, svět budou svírány silnými sociálními konflikty. Nastupující fašismus je může zpomalit. Nikoliv definitivně zastavit. Nutným důsledkem bude sociálně spravedlivější společnost, mír a rozvoj lidstva, který zajistí, aby každý člověk mohl prožít svůj život v důstojných lidských podmínkách.


Abychom k tomu dospěli, nenechme se štvát proti sobě. Rusové i Ukrajinci, zrovna tak i Američan a Němci i jiní, jsou stejní lidí jako my. Jsou mezi nimi lidé dobří i špatní. Jen propaganda našich vládců z některých z nich vytváří nepřátele, agresory. A pak hr na ně. A je válka. Kdo jsou skutečně špatnými lidmi, jsou ti, kteří nás do válek štvou, svými projevy, pomocí médií a lží, nekonečných a opakujících se nepravd. Poznáme je. Nevěřme jim. To všechno je v naší moci. Když alespoň to uděláme, způsobíme zlom v dalším vývoji a budeme mít šanci, nikoliv dostihnout Německo v r. 2055, ale odvrátit válku, žít v míru v rodině ostatních rovnoprávných národů za rovných podmínek. Neexistují národy nadřazené, natožpak vyvolené!

Člověk člověku ve své přirozenosti není vlkem, ale přítelem! Stejně je to tak i s národy!

Dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz