Smír Titánů - že by

Eur. Ing. Dr. Bohumil Kobliha


Aby nebylo mýlek, řekněme rovnou, že navazujeme na esej „Válka Titanů" ze 7.srpna 2011. Tehdy jsme zaznamenali útok na světové IT a tiskařské magnáty - rodinu Murdochů. Naznačili jsme, že nepřízeň byla nejspíše zapříčiněna žertovným komentářem v The Sunday Times (dále jen S.T.) z 9.srpna 2009 k fotografii Lorda Rothschilda s Lordem Mandelsonem z jejich jachtařské dovolené na Corfu, který zněl: "...budu jim vládnout z pláží..", což byla parodie na válečné slavné Churchillovo prohlášení. Štiplavá poznámka podráždila zřejmě Lorda Jacoba Rothschilda k odvetě. Mýlím se?

Kdysi jsem měl šéfa židovského původu, který tvrdíval, že nejlepší vtipy o Židech vymýšlejí sami Židé. Dle mého soudu "technika" byla z období, kdy se Židé začali prosazovat a popularizovat tak, aby se o nich mluvilo, vědělo a dovídalo. Dělání si vtipů a vydávání anekdot na sebe (byť zdánlivě negativních) vždy sloužilo k zlidšťování a sebepopularizaci. Tato "technika" k sebepropagaci byla u Židů zastíněna teprve procesem vzniku a samotným vznikem státu Izrael. Od té doby se Židé představují jako světově důležití, závažní, dožadující se uznání a respektu, leč v současnosti spíše strach, ne-Ii hrůzu budící. Do toho procesu vniku státu Izrael zahrňme jejich zastrašující terorismus počínaje akcemi Stern gangu, Irgun Terror Grupy, Hagany a současně Mossadu. Konec legrace!


Že žádný teror, útisk, násilí a totalita nesnese humor jsme poznali dostatečně za komunismu. Některým ovšem jako Rupertovi Murdochovi humor až donedávna zůstal, ale s růstem mocí bankéřů světa (viz také esej "Století bankéřů světa" z 3.října 2008) mu byl, zdá se, zmrazen. Žertík vynesl zaostření na činnosti všech Murdochových novin, ovšem z jiného důvodu, totiž pro nelegální získávání informací. Byla fotografie Lordů ze S.T.z 9.srpna 2009 také získána ilegálně? Nyní je proti desítce Murdochových šéfredaktorů a redaktorů veden soud. Rupert Murdoch musel také zastavit vydávání populárního denníku "News of The World“ s nákladem kolem 7,5 milionů kusů. Finanční ztráty jdou do miliard. Nejnověji se Rupert rozhodl vzdát kontroly všech svých novin ve Velké Britanii a přesunul se do USA, kde řídí činnost IT medií včetně televizních stanic jako je SKY TV.

Přes bolestivý solar plexus se zdá, že Titanovi Murdochovi jde o podání ruky Titanovi Rothschildovi k usmíření. Z Rothschildů si totiž legraci dělat nelze. Můžete v důsledku tratit nějakou tu miliardu. To zatím.


Proto se v Murdochových S.T. z 10.června 2012, objevilo v příloze Business na str. 6. celostránkové interview s Lordem Jacobem Rothschildem. Ovšem třetinu stránky zabírá barevná fotografie Lorda, evidentně odborníky na PR pečlivě navržená. Představuje ztělesněné dobrotisko ve sportovním saku lichotivé béže, v černém svetru, šedé košili s velmi střídmou vázankou a černých kalhotách. Z fotografie není patrný jejich materiál, ale Lord adoptoval prý lidový bavlněný aksamit, manšestr - anglicky zvaný corduroy. Prostě žádný "bankéř světa", ale spíše lepší chalupář se silně prořídlou šedivějící ustupující kšticí, připomínající blížící se osmdesátku. Všechno v režii pohody - leč žraločí úsměv a lišácký pohled zastřít nelze.

Jeho osobní majetek je dle uvedené statistiky pouhých 465 milionů liber.


Kam se tedy on hrabe na ruské oligarchy miliardáře jako pány Berezovského, Abramoviče a jiné, kterým poskytl jeho klan půjčky na nákupy sovětské nafty.

I jeho vlastní syn Nat ho také už trumfl a je už švýcarským miliardářem. Jak pomáhají charitativní kroky Lordu Rothschildovi k trilionům v akcích?

Z dobročinnosti vystavěl v Izraeli budovu jejich paramentu (Knesset), budovu nejvyššího soudu a staví v přítomnosti Národní knihovnu. Nic za to... Interviewující reportér (David Davidson) píše o Lordu Jacobovi, jinak Čtvrtém Baronu Rothschildovi, jako o pilíři britské filantropie.


Proto tím více obdivujeme, že z toho milionářského "skoro nic" co osobně vlastní založil celou řadu fondů a nyní z titulu předsedy RIT Capital Partners (RIT=Rothschild Investment Trust) se "vkoupil" ("bought into"), kapitálově vnikl do amerického Rockefeller's Finacial Services. Zde má RIT 37% akcií. Pěkný balíček! RIT se ovšem představuje spíše jako poradenská banka, která slouží konsultacemi celému světu. Nejposledněji se zajímá o pomoc Číně. Do čeho tam budou investovat, či co radit, bude zajímavé. Dá se Čína?


To co přenášíme z interview "Banking baron..." je ovšem jen zlomek. Na opatrně kladenou otázku redaktora Davidsona, zda se Rothschildové snaží o nějaké spojování kapitálu a nějakou jeho nadvládu, se Lord Jacob prezentuje jako duše umělecká, která se vzdala své akademické dráhy jen proto, že někdo se prostě musel ujmout rodinné banky a se vším co k tomu patří. On sám byl skoro chudý, všechno jen podědil. Připomíná to vtip o B.B. když se učila anglicky: "My jsme chudí, náš šofér je chudý, náš kuchař je chudý, náš zahradník je chudý..." atd. S ostatními z klanu si Rothschildi jen podávají/drží ruce. Nemají prý ale zájem na spojování. Naopak s francouzským Baronem Benjaminem de Rothschild se prý Jacob rozcházel v mnohém. lnu... "všechno je jinak' řekl ten rabín synovi, v té staré známé židovské anekdotě.


Z časopisu New Statesman, dále jen N.S., str. 52. z 18.6.2012 zaznamenejme že pro Lorda Rothschilda navrhlo studio OMA Rema Koolhaase v londýnském City (čtvrt EC4) v uličce Walbrook jeho nový světový hlavní štáb pro nové funkce a operace. Doslova dle N.S.: "dnes (jeho) operace není hra s penězi, ale obchod s vyššími komoditami: informacemi". Budova která byla zadána v roce 2006 obsahuje v přízemí rozsáhlou recepční halu, kde je vše obloženo luxusním travertinem. Ani autoři informace z N.S. neví, proč tak impozantní hala? Budou tam bály či schůze? Budova, vedle jiného, schraňuje archiv rodu Rothschildů z Frankfurtu, jejichž bankovnictví sahá až do osmnáctého století. Zakladatel Mayer Amschel Rothschild (1743-1812) poslal svého syna Nathana Mayera Rothschilda do Londýna z rozválčené Evropy do relativně bezpečné Ostrovní říše, aby zde zapustil kořeny. Připomeňme napoleonské války a nakonec Waterloo 18.6.1815, kdy Nathan skoupil vše.


Zdá se že dokumenty o pokladech a tajích Rothschildlandu se deponují v Londýně dnes opět z nějakého závažného důvodu. Je to proto, že dřívější centrály v Izraelském Tel Avivu a jinde mohou být ohroženy válečným dobrodružstvím, které se etablovalo na Středním východě a může se neblaze rozpoutat i nad střechami Izraele, zatímco Britanie aspiruje nepokrytě na nové světové impérium?

Vše pozitivní, co Murdochova media nyní o Lordu Rothschildovi prezentují, nemůže nebýt snaha po usmíření. Zatím ale výsledek není zřejmý. Vkoupí se Rothschildland do panství Murdochů?

Londýn, 9.9. 2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz