Schwarzenbergova veřejná lež dekrety nezruší

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli


Veřejná televizní debata obou postupujících kandidátů v presidentských volbách - pánů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana v České televizi - měla bezesporu svůj ideový vrchol ve sporu o dekrety presidenta republiky a Národního shromáždění z let 1940 až 1946.


Zatímco pan Miloš Zeman zcela objektivně a historicky věrně definoval dekrety jako nedílnou a stále platnou součást našeho právního řádu, u pana Karla Schwarzenberga byl pravdou opak.


Pan Karel Schwarzenberg před miliony diváků tvrdil veřejnou nepravdu, že dekrety prý údajně "neplatí od momentu přijetí české ústavy a Listiny základních práv a svobod od roku 1993" (!). (Citováno podle Práva 18.1.2013,s,2, zn.rsk.) Dále se pan kandidát Schwarzenberg dopustil podle odbojářů velké urážky presidenta Beneše a jeho vlády výrokem "Vždycky jsem říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně presidenta Beneše, ocitla v Haagu." (Dle téhož zdroje.)

Pan Karel Schwarzenberg dále vyčetl našim předkům, že uplatnili "princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli byl někdo k republice loajální nebo se proti ní provinil, to vyčítám našim předkům."


Nelze předpokládat,že by tak vzdělaný a sečtělý muž, jako pan Schwarzenberg, neříkal tak nehoráznou lež bez důvodu. Sám musí - a jeho bývalá funkce kancléře a nynější funkce ministra zahraničí to přímo vyžadovaly - vědět a být dobře zpraven o tom, že výsledek II.světové války předurčil jak dekrety, tak odsun. Musí vědět,že odsun nevymyslil ani dr. Beneš ani jeho exilová vláda, ale spojenecké velmoci, především Velká Británie, jež dokonce uvažovala i o trvalém rozdělení Německa a zbavení Německa průmyslové základny navždy. Dále musí vědět, že dekrety byly obrazem závěrů Postupimi,zejména článku 13 této dohody velmocí o transferu německých menšin z okupovaných zemí - z Polska, Československa, Rumunska, Maďarska, Ukrajiny,Jugoslávie a z baltských zemí. Musí vědět, že velmoci nikdy pro tento akt nepoužily jiný termín než "transfer" - odsun, nikoli etnické vyhánění - zde pan Schwarzenberg buďto nevědomě mluví nepravdu - a pak je nekvalifikovaný ministr zahraničí ! - anebo záměrně veřejnosti lže. Místo vyčítání kolektivní viny Čechům by si měl prostudovat závěry Postupimské dohody, dále tzv. Pařížské reparační dohody, stanovící, že žádný konfiskovaný německý majetek - u nás majetek zrádců, kolaborantů a sudetských Němců provinilých proti ČSR ! – nesmí být vrácen do německých rukou, a rovněž čs.žalobu proti sudetské menšině uplatněnou na Norimberském soudu! Tato žaloba byla Norimberským soudem nejen projednána,ale též přijata - a zasloužil se o to též generál justiční služby JUDr. Bohuslav Ečer, jediný zástupce malých států spojenecké koalice na Norimberském soudu !

Pan Swarzenberg svou lží smetl se stolu dějin i závěry Norimberského soudu o drtivé většině sudetských Němců - jest si přečísti v knihách dr.Ečera "Jak jsem je stíhal" a "Norimberský soud". Tam je celá stať o čs.žalobě proti sudetským Němcům. A to cituji jen českou literaturu - o Norimberku existují tisíce dalších titulů a mnoho kilogramů dokumentace jen ke zločinům sudetských Němců proti ČSR. A za toto by pan Schwarzenberg posílal symbolicky dr. Beneše s vládou do Haagu ?? Co je to za neuvěřitelnou drzost ? Vážený pan ministr kandidát presidentské funkce vážně myslí, že všichni Češi už natolik zhloupli a zapomněli na vlastní i na světové dějiny ?

Dále bych mu doporučil knihu Dr. Rostislava Kocourka "Svět žaluje v Norimberku", veškeré kapitoly o zločinech sudetských Němců. Norimberk přijal kolektivní vinu nejen sudetských Němců, ale i dalších skupin reichu, prohlášených za zločinecké - i když se tomu tehdy představitelé anglické justice bránili, avšak byli v té věci přehlasováni spojeneckými právníky U.S.A., Francie i SSSR.

V reichu pak byl vyhlášen spojenecký kontrolní zákon o kolektivních zakázaných nacistických organizacích č.2, podepsaný sovětským gen.Sokolovským.


Konečně pan kandidát Schwarzenberg pronesl naprosto historicky - a domnívám se i právnicky - nemožnou nepravdu,ne-li lež - o rušení dekretů přijetím Listiny práv od r.1993. Toto je pyramidální blud, který může poděsit jen neinformované. V Evropském právu je vyloučena tzv. retroaktivita nových zákonů vůči staršímu právnímu stavu. To znamená neplatnost nového zákona vůči zákonům starším (pokud je nová ústava nebo zákon vyšší právní sily, např. ústavní zákon neruší.) Listina práv vyhlášená r.1993 z principu nemohla vyrušit nebo zneplatnit dekrety z let 1940-1946!

Tyto dekrety se v otevřených kauzách stále užívají, zkoumá-li se právní stav tzv.rozhodné doby pro kauzy z let okupace a poválečného období.

Toto vše speciálně vzato však již nespadá do perimetru historického zkoumání, nýbrž do oblasti právní. Historik však může - a dokonce je povinen - na tyto aspekty otázky dekretů poukázat. zvláště, když někdo v zápalu politického boje tyto věci nepravdivě podává - anebo dokonce selhává. Historikové takovým výkladům říkají "falšované modernizace dějin" - pan Schwarzenberg se dopustil nepřípustného zjednodušování dějin vytržením jednoho faktu - odsunu, který navíc nepravdivě nazývá "hrubým porušením lidských práv" - z dobových souvislostí - tak nějak by to snad popsala emeritní ústavní soudkyně, dnes senátorka vážená paní JUDr. Eliška Wagnerová, není-liž pravda ?


Česká veřejnost se nemůže nechat donekonečna ohlupovat nepravdami a vyloženými lžemi o odsunu "Sudetů", jak jim dnes říkají naši mladí.

Je třeba otevřeně říci - vážený pane Schwarzenbergu nelžete o našich moderních dějinách ! Chcete-li lhát, běžte zpět do zahraničí. Tam Vám snad uvěří. Dost bylo lží o Sudetech !

Autor je předsedou ČSBS Boskovice


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz