Schwarzenberg chce "darovat" Lobkovický palác Němcům


Při ústních interpelacích v PSP ČR hájil K. Schwarzenberg připravovaný prodej Lobkovického paláce, kde sídlí velvyslanectví SRN.


Jeho argument, že Němci tento palác považují za jeden ze symbolů doby, kdy docházelo k opětnému sjednocení Německa, nemůže obstát. Lobkovický palác provázel český národ dějinami více než 300 let a to je ve srovnání s německým zdůvodněním nesrovnatelně podstatnější.


Ani tvrzení pana „knížete“, že Němci jsou bohatší, a proto se budou starat o palác lépe než my, nemůže obstát. Touto a podobnou argumentací bychom mohli dojít k tomu, že je výhodnější Němcům mohli prodat většinu Prahy, nebo dokonce část republiky, poněvadž pak bude vypadat lépe. A nakonec přece se Praha, či část republiky, jak známo, nedá odvést, není-liš pravda? A právě zde se objevuje pověstné schwarzenbergovské čertovo kopýtko. Pan ministr je přece Böhme, nikoliv Čech, jak sám tvrdil. Prozradila to na něj jedna německá novinářka, jíž poskytl rozhovor. A to je podle našeho názoru ten hlavní důvod. Co je české, z toho krev neteče, a dá se prodat do rukou bémáků či kohokoliv jiného a je to přece záslužný čin.

Pan ministr Schwarzenberg dále uvažuje o prodeji zámku Štiřína. Opět, jak informovaní tvrdí, hluboko pod cenou. Veřejnost ale zklidňuje. Zámek se neprodává dnes.


Panu Karlu Schwarzenbergovi bychom měli zakázat prodej jakékoliv české nemovitosti. Jeho výprodeje v době, kdy vláda mele z posledního, republice škodí, asi zrovna tak, jako když rušil v některých ekonomicky rychle se rozvíjejících státech, např. v Jižní Americe, naše diplomatická zastoupení. Rozdíl je v tom, že diplomatická zastoupení republiky se dají poměrně rychle obnovit, ale paláce či části Prahy nebo republiky už do svých rukou nedostaneme. Pokud ano, tak za velmi tvrdých a málo přijatelných či téměř nepřijatelných podmínek.


Činnost celé jeho strany TOP09, počínaje exministrem Drábkem, přes Hégra, Hanákovou až po Kalouska, jak mnozí z nás jsou přesvědčeni, se výrazně negativně dotýká životních zájmů obyčejných českých lidí i celého českého národa.


Přestože jmenovaní topáci toho mají na svých bedrech nepřeberně, mluví se o nich, ve srovnání s ODS, značně méně. Ani jméno Karla Schwarzenberga, ač by si to zasloužil, neberou naše média, snad z důvodu nového „Božího přikázání“, „nadarmo“! Proč asi, proč?

J Kovář


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz