S neonacisty si Němci neví rady

Ing. Jiří Vacek

Článek s tímto titulem je z Lidových novin 31.1.2013, autor Luboš Palata.


Motto:

Henleinova strana poté, co se přežila, se opětně v poválečném západním Německu etablovala, a dodneška SL (sudetoněmecký landsmanšaft) drží její kontinuitu. K této rekonstitucionalizaci došlo vinou politické situace. Do roku 1948 byly sudetoněmecké a jakékoli jiné aktivity, navazující na nacistickou éru, okupačními orgány striktně potírány. Po stažení železné opony se však Velká Británie a USA rozhodly podporovat revizionistické požadavky proti svým bývalým spojencům a v rámci toho se dostalo i podpory SL. Podpora pak trvala i po vzniku Spolkové republiky Německo, a to jak finanční, tak politická. To vedlo k tomu, že se SL nikdo nepokusil zreformovat. Dnes vymírají nositelé původních henleinovských idejí, ale přicházejí nové generace. Dokud bude SL existovat, najdou si ty ideje nové nositele. Toto je třeba učinit předmětem česko-německé diskuse!“ Dr. Eva Hahnová na semináři v Ústí n/L v listopadu 2011)


Sudeťáci a jejich příznivci nás neustále přesvědčují, jak se Němci změnili, jak jsou demokratičtí, že nám od nich nehrozí nějaké nebezpečí a najednou tohle!

V Předním Pomořansku a v Sasku usedají v zemských parlamentech poslanci Národně demokratické strany Německa – NDP. Podobnost s názvem NSDAP určitě není náhodná. Stačí vypustit S a A a je to NDP. Strana navazuje, ovšem skrytě, jak jinak, na nacismus.

NDP spolupracuje s nejextrémnějšími skupinami vyhnaneckých organizací ( též se sudeťáky) a dokonce přímo hlásá územní požadavky na Polsko a naší republiku.

Neonacisté mají i své teroristické skupiny. Jedna z nich před svým odhalením, protože v ní byli i policisté, stihla zavraždit 20 lidí.

V těchto dnech jsme vzpomínali, jak se v roce 1933, 31. ledna dostal zcela demokratickou a zákonnou cestou k moci Adolf Hitler. To mu, kromě jiných sil, umožnila i katolická církev, která dobrovolně rozpustila svou stranu, aby mu nepřekážela.

Mein Kampf Hitler napsal v roce 1924. V roce 1933 byl již kancléřem, ač jeho plánům ze začátku nikdo nevěřil nebo možná věřit nechtěl. Tehdejší papež si velmi přál silné Německo.

Za 4 roky od svého zvolení Hitler obsadil Rakousko, za další rok české pohraničí a v roce 1939 Československo a rozpoutal 2. světovou válku.

Ve světle těchto skutečností by bylo podceňovat dnešní Hitlerovy následovníky velmi a velmi nezodpovědné. Hrozí, že se historie bude opakovat a sudetští Němci dělají vše pro to, aby se skutečně opakovala.

Představa o dnešní neotřesitelné německé demokracii je ve světle nedávných dějin i současných skutečností výtvorem, který má jen umožnit vzkříšení Hitlerova odkazu a zastřít nebezpečí, které hrozí celé Evropě.




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz