Rusko - slovanská velmoc


Jiří Pehe v článku "Náš ruský problém" opakuje především jen známé protiruské názory. Zbytečné se k nim vyjadřovat. Ale přece alespoň pár vět.


My, Češi, pane Pehe, máme jeden problém. A to nedostatek vděčnosti k těm, kteří nás osvobodili z nacistického jařma. Pokud jde o západní spojence, dostávají své. Vzpomínáme na jejich úsilí v druhé světové válce s úctou. Na Rusy, kteří přinesli největší oběti v boji s německým nacismem, bychom, alespoň někteří z nás, jako například vy, nejraději zapomněli.


Nejde to však! Nacisté chtěli náš národ zlikvidovat, část postavit ke zdi, druhé pak vyhnat z domovů, jiné pak germanizovat. Česko-moravský prostor měl být poněmčen. Že k tomu nedošlo, vděčíme spojencům, všem bez rozdílu, tedy i Rusům. Nebýt jich, neměli bychom dnes, jak píšete, ruský problém. Nemohli bychom ho mít, poněvadž bychom již neexistovali. Rusové, tehdy Sověti, se zasloužili o to, abychom v současnosti tento problém, jak to vidíte vy, mohli mít. Jde však o pseudoproblém, který je uměle vnášen do našeho národa lidmi jako jste vy. Většina našich lidí cítí svou sounáležitost se slovanskými bratry na východě a lituje krev, která na jihovýchodě Ukrajiny teče. Nejsou to Rusové, kteří ji prolévají. Rusové jsou oběťmi. Ztrácejí vše, co měli, domky, byty, majetek i životy. Z těch, kterým se podařilo utéci do Ruska, a jsou jich statisíce, se stali běženci, bez domova.


A to je problém, kterým by se měl svět zabývat. Ruská federace běžence z Ukrajiny přijímá, poskytuje jim potřebnou pomoc. Jsou stovky mrtvých a tisíce zraněných, obyčejných lidí. Jak dlouho svět k tomuto barbarství bude ještě nečinně přihlížet? Jak dlouho bude Západ štvát proti Rusům, dělat z nich agresory a zločince? Jak dlouho bude ještě podporovat zločince z Pravého sektoru a novobanderovce, kteří se neštítili upalovat lidi v Oděse nebo zabíjet raněné domobrance. Zločince je třeba pronásledovat a ne jejich oběti!

J. Skalský

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz