Rozpoznat a jednat

Eur Ing Dr Bohumil Kobliha


Britský konzervativní poslanec Mark Pritchar oslovil ministerského předsedu Davida Camerona s požadavkem na vyhlášení referenda ohledně členství v Evropské Unii. Zprávu přinesla TV BBC1 (Ceefax 106 v pondělí 19. září 2011). Mark Pritchar je váženým členem parlamentu a je tajemníkem důležitého parlamentního konzervativního komitétu „1922“. Tento výbor je prakticky myšlenkovým trustem, který doporučuje (ne-li určuje) kroky konzervativců.

Zatím co Německo jménem paní Merkelové usiluje v EU o stále silnější svazky až k omezení suverenity jednotlivých států, Britové vždy chápali EU jako útvar, který měl zjednodušit a upravovat obchodní vztahy v Evropě a neměl mít politické ambice.

Pritcharovo hnutí je momentálně vyvoláno neschůdným hospodařením EU, zejména přítomným nesmyslným zadlužením většiny států EU, a hrozícím krachem eura. Ten ohrožuje i GB, i když Britanie má stále svojí libru. Pritchar (a „1922“) soudí, že kroky EU zotročují Britanii.

Ovšem nezávislý pozorovatel nemůže nevidět, že hlubší problémy EU leží v dávnější minulosti, tedy zejména v tom, že EU byla použita k nešťastnému prostrkávání politiky NATO (North Atlantic Treaty Organisation) do celé Evropy. Či rovnou že Evropa má převzít tíhu důsledků politiky NATO.


Připomeňme si, že NATO bylo ustaveno 18.března 1949 za účasti osmi států jako těleso proti agresi a na ochranu proti tehdejší rozpínavosti SSSR. Katalyzátorem pro vznik NATO byla možná i drastická skutečnost komunistického únorového puče 1948 v Československu, které se tak stalo satelitem Sovětského svazu. Puč potvrdil rozdělení Evropy podle Jaltské konference o zásazích válečných sil v závěru II.světové války.

Leč SSSR už dávno nejejstvuje a tedy i NATO řízené USA by také mělo byt rozpuštěno. Bohužel ale trvá, a navíc samo zdegenerovalo v nástroj agrese za opanování světových zdrojů nafty, uranové rudy a dalších nerostů.


Ideje a myšlenkové proudy lidstva jsou většinou vyvolány pozitivní potřebou – vývojem. Nicméně celá současná nebezpečná situace světa a loupeživé trendy velmocí ukazují, jak snadno lidstvo uklouzne a jak těžko se ze svých, v průběhu času a posléze zdegenerovaných projektů dostává.


V letech 1975 až 1979 jsem pracoval v kontrakt managementu projektu ERP (Energy Recovery Plant) pro využití energie z naftového odpadu. Zařízení bylo vyprojektováno dobrými německými inženýry, ale chyba v logice „toku chladicího vzduchu“ vyvolala katastrofický nárůst teploty. Tu nezachytil včas a nestihl automaticky zkorigovat management hořáků, což způsobilo roztavení velmi drahého vyložení rotační pece ze zvláštní oceli. Na štěstí zařízení nevybuchlo.

Co příkladem chci naznačit je, že musíme své cesty hlídat a korigovat včas, i třeba za cenu opuštění originálně dobře míněných projektů, cest a ideologií. Dokud není pozdě. Čas bývá neúprosný soudce idejí – zastarávají…

Londýn, 21.9.2011.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz