Rok po změně moci na Ukrajině - zbídačení obyvatelstva a vysoká úroveň zločinnosti


Rok po státním převratu, který měl přinést Ukrajině evropskou budoucnost a odpovídající životní úroveň, se tato zem stále víc propadá do sociálně-ekonomické krize. Za pouhý rok se propadl kurz národní měny, ceny stoupají, mnozí lidé přišli o práci, zhoršila se i kriminogenní situace.


Lidé jsou stále víc zklamáni eurointegrací na ukrajinský způsob, údaje sociologických průzkumů svědčí o tom, že víc než polovina obyvatel má strach ze státního bankrotu a očekává další zhoršení situace.


Podle údajů průzkumu uspořádaného agenturou Research & Branding Group na sobě pocítilo tou či onou měrou 89% obyvatel vliv krizových jevů v ekonomice, přitom přes 60% pocítilo, že se jejich příjmy snížily. Takže je třeba stále víc šetřit, někdy se to týká i toho nejnutnějšího.


Hřivna padá do propasti…


Nejcitelnějším úderem zasazeným peněženkám Ukrajinců, se stala devalvace hřivny. Za rok, co je u moci nová vláda, byla národní měna znehodnocena víc než třikrát: kurz se zvýšil z 8 hřiven za dolar na 27 a dál se zvyšuje.


Dlouhou dobu se ukrajinská Národní banka snažila uměle udržovat hřivnu a omezila prodej dolarů obyvatelstvu. To ale mělo účinek naprosto opačný – hřivna se dál propadala a dolar se stal v bankách nedostatkovým zbožím. Zato začal vzkvétat černý trh, kde se dalo koupit jakékoli množství valut, kurz ale byl neúměrně vysoký. Lidé neměli strach dokonce ani z trestní odpovědnosti za podobné konání. Teprve v únoru roku 2015 se Národní banka rozhodla, že přejde k tržnímu kurzu a ve směnárnách se dolar v důsledku toho sice objevil, stál už ale 25 hřiven, jako na černém trhu.


To mělo za následek, že zdražilo zboží z dovozu, občané jsou nuceni vzdávat se zahraničních výrobků ve prospěch levnějších domácích. Zdražila i dovolená v cizině, dokonce zájezdy do Turecka a Egypta, které už byly v posledních letech pro Ukrajinu tradiční, si už mnozí nemohou dovolit.


Propad kurzu hřivny způsobil značné problémy i těm, kdo brali půjčky ve valutách. Pro ně to už byl druhý propad za posledních sedm let. Banky jsou ochotny v každém konkrétním případě projednávat otázku restrukturalizace dluhu, moc ochotně to ale nedělají, a každý podobné povolení nedostane. Koncem roku 2014 přijala Nejvyšší rada zákon zakazující odebírat nemovitost, kterou dlužník ručí za splacení dluhu ve valutě. Tento zákon ale nenabyl platnosti, protože ho vetoval prezident Petro Porošenko.


a ceny dál stoupají.


Další ranou zasaženou životní úrovni obyvatel se stala inflace, jejíž tempo překročilo ty nejpesimističtější prognózy – za pouhé dva roky činil její růst z 0,5% v roce 2013 na současných 23,9%.


Podle oficiálních údajů potraviny a nealkoholické nápoje za rok zdražily v průměru téměř o 25%. Nejvíc ale zdražila rýže a ovoce – o 56-77%, dále pak ryby, vajíčka, sádlo, těstoviny a cukr – o 23,37%.


Ceny za zdravotnické služby se zvýšily o 17-30%, růst jízdného činil téměř 42%. Automobily zdražili téměř na dvojnásobek, benzín víc než dvakrát. Nájemné a poplatky za elektřinu, plyn a vodu se zvýšily o 34,3%. A v roce 2015 ceny dál rostou. Podle údajů Národní banky se v souladu s programem MMF o poskytnutí Ukrajině finanční pomoci plánuje značné zvýšení poplatků pro obyvatelstvo – plyn o 280%, a teplo asi o 66%. Takže ke konci roku dosáhne inflace 25-26%.


Přitom úřady už v roce 2014 zmrazily platy a důchody a kromě toho omezily řadu sociálních programů.


Lidé šetří…


Údaje státní statistické služby svědčí o tom, že průměrné nominální měsíční platy se zvyšují o 5,9% za rok. Nyní jsou na úrovni asi 140 dolarů podle současného kurzu.


Dluh státu ve vyplácení mezd se za rok víc než zdvojnásobil: z jedné miliardy (asi 40 milionů dolarů) v roce 2013 se zvýšil na 2,4 miliardy (asi 96 milionů UDS) v roce 2014. Přičemž největší je tento dluh ve východních oblastech Ukrajiny – v Doněcké, Luhanské, Charkovské a Dněpropetrovské oblasti.


Natalja, která žije v Kyjevě a pracuje jako prodavač-konzultant v jednom z kyjevských supermarketů, nám řekla, že kvůli krizi musí její tříčlenná rodina – ona, manžel a syn, žák třetí třídy – přešetřovat svůj rodinný rozpočet.


Naše příjmy se nezměnily. Můj plat je stejný jako dřív – 2 tisíce hřiven (asi 80 dolarů), manžel pracuje v ochraně a vydělává 2,5 tisíce hřiven (asi 100 dolarů). Zatímco dřív se na tyto peníze dalo žít normálně, teď musíme přemýšlet, jak přežijeme do konce měsíce, všechno zdražuje“, svěřila se nám žena.


Za byt platíme skoro dvakrát víc, za třípokojový byt to dělá 1,3 tisíce hřiven (asi 50 dolarů) za měsíc, místo dřívějších 700 hřiven (asi 30 dolarů). Výdaje za dopravu se zvýšily na dvojnásobek, na rodinu je to asi tisíc hřiven (40 dolarů) měsíčně. Takže zbývají jen 2 tisíce hřiven na jídlo pro tři lidi. Na divadlo, kino nebo restauraci musíme zapomenout, nemůžeme šetřit ani peníze na dovolenou – na to také musíme zapomenout, doma se díváme na televizi“, řekla dále Natalja.


Na východě je humanitární katastrofa.


Zvlášť těžká situace nastala pro Ukrajince žijící v Doněcké a Luhanské oblasti. Přestože oficiálně se to nepřiznává, je v regionu prakticky humanitární katastrofa. Lidé se nacházejí pod neustálou palbou, některá města jsou celé týdny bez elektřiny, tepla, vody a potravin. Záchranou je humanitární pomoc a volontéři. Podle nejnovějších údajů OSN přesáhl od začátku konfliktu počet obětí 5,6 tisíc, 13,4 tisíce lidí byly zraněny.


Kyjev stále doufá, že znovu získá kontrolu nad ztracenou částí Donbasu. Přesto ale od prosince roku 2014 zavedly ukrajinské úřady ekonomickou blokádu území, která nekontrolují, všem obyvatelům navrhli, aby opustili pásmo konfliktu a aby se odtud odstěhovali. Státní podniky a instituce byly spěšně evakuovány. Lidem, kteří nemohli nebo nechtěli odjet, přestali vyplácet mzdy a důchody.


Podle údajů OSN se v pásmu konfliktu stále ještě nachází asi 5 milionů lidí. Dnes jsou mnozí z nich bez existenčních prostředků a celé dny jsou nuceni se schovávat před dělostřeleckou palbou ve studených sklepech.

Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2015_02_20/Rok-po-zmene-moci-na-Ukrajine-zbidaceni-obyvatelstva-a-vysoka-uroven-zlocinnosti-7537/

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz