Půlka lidstva - SCO je proti celosvětovým vojenským intervencím


.

Summit Šanghajské rady pro spolupráci (SCO) poprvé zažil, že lídři všech členských států SCO stáli při sobě a o mezinárodních problémech mluvili jedním hlasem. S rostoucí ekonomickou silou a jasnou pozicí se nadnárodní blok stane klíčovou silou pro mír ve světě.


Když lídři členských států SCO uzavírali ve čtvrtek svůj summit, tak veřejně odmítli vojenskou intervenci jako způsob vyřešení mezinárodních problémů. Podle prohlášení, které přišlo po summitu, se všechny členské země SCO postavily proti vojenské intervenci v Sýrii a odmítly myšlenku změny režimu.


Lídři také odmítli myšlenku využití vojenských prostředků pro vyřešení íránského jaderného problému a místo toho podporují dialog a další diplomatické metody. Tyto hlavy států položili dostatečné základy pro požadování míru a stability a pro podporu mírového řešení těchto problémů.


Po celém světě od středního východu až po severní Afriku smrtící konflikty a teroristické útoky pořád končí smrtí nevinných, zvláště když se loni spousta zemí potopila do chaosu. S vědomím, že bezpečnost a stabilita jejich vlastních zemí jsou spojeny se zeměmi v těchto problémových regionech se lídři SCO rozhodli, že mír může být jedině vytvořen pomocí mírových prostředků.


V historii lidstva, jak v nedávné, tak i v té vzdálené, je běžnou zkušeností, že nahrazení násilí násilím může přinést jedině větší ztrátu života a způsobit těžce nevyléčitelnou nenávist. Uběhl víc jak rok od doby, co letectvo NATO začalo bombardovat Libyi, aby vytlačili tehdejší vládu, země je ale pořád v chaosu.


Uběhlo už víc jak 10 let od doby, co Spojené státy a jejich koaliční partneři svrhly režim Talibanu v Afghánistánu, který sdílí hranice se zeměmi SCO. Když Washington připravuje plány pro stažení se zdá, že je o schopnosti Afghánistánu postavit se na vlastní nohy optimistických jen pár lidí, když se vezmou v úvahu slabé bezpečnostní složky a neustálé sebevražedné útoky.


A tak přišel čas říct NE vojenskému zásahu, bolestivé zkušenosti z minulosti by se neměly opakovat.


Summit SCO poprvé zaznamenal, že lídři všech stejných států stojí při sobě a o hlavních mezinárodních problémech mluví jedním hlasem. S rostoucí ekonomickou silou a jasnou pozicí se nadnárodní blok stane klíčovou silou pro mír ve světě.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz