Puč

Paul Craig Roberts


Před bezbřehou zvůlí alarmuje i tvůrce “reaganomiky”


Vršit následující řádky věčný smolař, sakrující z vybydlené garsonky, dalo by se to brat jako výron osamělých chmur. Píše je ovšem ten, kdo byl náměstkem ministra financí za Reagana – i autorem scénáře, křtěného jako “reaganomika”. Léta byl elitním komentátorem amerických médií. Česká mu nedávají slovo z principu. S čím nosí kůži na trh Paul Craig Roberts, sráží nafukovacím elitám hřebínek, tak jako máloco:


Americký lid je obětí puče, váhá si to však přiznat. Režim vládnoucí ve Washingtonu postrádá ústavní a právní legitimutu. Američanům vládnou usurpátoři, nárokující si nadřazenost výkonné moci nad zákonem a mající za to, že Ústava Spojených států je čirým ´cárem papíru´.”


Už Otcům-zakladatelům neuniklo, že “hlavním nepřítelem Ústavy je sama vláda”. Moc, která si “nepřeje být ničím omezována a pracuje permanentně na tom, jak se zbavit všech zábran”. Dnešní Ameriku “řídí moc lží a hrubé síly, a ne práva a Ústavy”. Než “režim ve Washingtonu”, byl či dosud je “legitimnější i jihoafrický režim apartheidu”, “izraelský režim apartheidu v Palestině”, “Talibán” i “Muammar Kaddáfí a Saddám Husajn“.


Jedinou “ústavní ochranou” tak zůstává “Druhý dodatek k Ústavě”, opravňující k držení zbraně. “Žádný občan však sebe a svou rodinu neubrání proti Ministerstvu bezpečnosti s jeho 2.700 tanky, nebo proti bezpilotníkům, či po zuby ozbrojeným speciálním jednotkám v neprůstřelných vestách.”


Občana Spojených států si tak – “zrovna jako otroka za doby temna” – může “podat anonymní článek výkonné moci” a “držet ho vězení i mučit, aniž by pro to snesl jakékoli důkazy před soudem” (či aspoň “vyrozuměl jeho příbuzné”). Stejně snadno se nic netušící občan ocitne na “černé listině, zbavující ho i práva cestovat letecky”.


Každá komunikace všech Američanů” – s “výjimkou konverzace z očí do očí v prostředí, chráněném před odposlechem” – se “odposlouchává a zaznamenává”. A sice v režii „National Stasi Agency“ – „Národní agentury Stasi” (jak Roberts přezdívá National Security Agency, centrále globální elektronické špionáže). Na seznam “domácích extremistů” dostane, koho si zamane.


Kde by svévoli, pasoucí po izolaci nepohodlných jedinců, hrozilo až příliš práce, umí s “občanem skoncovat raketou, odpálenou z bezpilotníku”. Tady se dokonce “nažádá ani žádné zdůvodnění. Pro tyrana Obamu je lidská bytost, určená k extermninaci, jen jménem ze seznamu.”


Puč výkonné moci proti Americe probíhá úspěšně. Dnešní výkonná moc se skládá ze lhářů, zločinců a zrádců. Pozemské zlo se zkoncentrovalo ve Washingtonu.”


Snowdenova kauza ilustruje, že Washington si - “navzdory domácímu i mezinárodnímu právu” – dopřává “špionáž proti celému světu” (“pomsty na zákonu a lidských právech”). Na “rozkaz Washingtonu odmítly evropské loutkové státy právo vzdušného tranzitu bolívijskému letounu prezidenta Moralese. Donutily ho k přistání v Rakousku a jeho palubu podrobily razii. Zatčení Snowdena bylo pro Washington důležitější, než respektovat mezinárodní právo a diplomatickou imunitu.”

Kdy asi “Washington nařídí své britské loutce, aby vyslala své ostré hochy vytáhnout násilím Juliana Assange z ekvádorského velvyslanectví v Londýně a předat ho na waterboarding CIA?”


Verzi, že “Snowden je zrádce”, už nespolkla ani “americká veřejnost”. Pro “většinu Američanů je whistleblower”, což prokazují i průzkumy veřejného mínění. Tím, koho “Snowdenova odhalení poškozují, nejsou Spojené státy”, ale “zločinecké elementy ve vládě Spojených států, jimž vyšel puč proti demokracii, Ústavě a americkému lidu”. Po “Snowdenově skalpu” pasou “kriminálníci, kteří se prodrali k moci, a ne americký lid”.


Není to zdaleka “jen Snowden, komu pod Obamovou tyranií hrozí exterminace”. To riziko visí “nad každým Američanem, neváhajícím říkat pravdu”. Janet Napolitano – “boss Ministerstva bezpečnosti, nedávno za své služby tyranii odměněný postem rektora University of California” – se nechal slyšet, že teď se od “muslimských teroristů” přechází hlavně na boj proti “domácím extremistům”. Což je “gumový a blíže nedefinovaný pojem, hravě uplatnitelný na ty, kdo říkají pravdu tak jako Bradley Manning a Edward Snowden” – a “uvádějí tak vládu do úzkých tím, že odhalují její zločiny”.


Pokud se Američané puči nepostaví na odpor, koledují si o pouta tyranie.”

To ovšem nehrozí zdaleka jen jim.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz