Protestující studenti a ztracená generace


Když se podíváte na fotografii demonstrace 17.listopadu 2014 na Hradčanském náměstí, vidíte na ní především mladé lidi, vysokoškolské, středoškolské studenty a možná i mladíky z odborných učilišť.


A právě o těchto se již delší dobu píše jako o ztracené generaci. Když studenti vyjdou ze škol, mnozí z nich těžko hledají zaměstnání. Někteří berou opakovaně dokonce i různé krátkodobé brigády, jež nemají nic společného s jejich vzděláním. Nouze láme i železo. Je to totiž východisko jak odlehčit rodičům, aby je nemuseli živit. Důsledkem nepříliš dlouhého času je postupující ztráta kvalifikace, daná studiem. Údajně pro nedostatek praxe těžko hledají místo. Jistě i to může být důvod. Je však na systému, aby problém se ztracenou generací řešil a vyřešil.


Co však vidíme v Evropě? Že tam existuje „ztracená generace“ již delší dobu, aniž bychom si toho byli vědomi. Někde dokonce dosahuje nezaměstnanost mladých až 20% či dokonce 30%. A nejde jen o krátkodobou nezaměstnanost, v řadě případů o delší. Proto také vznikl termín „ztracená generace“.


Samozřejmě, že některé státy se snaží mladým lidem všelijak pomáhat. Pozitivní výsledky jsou, ale na celkové nezaměstnanosti mladých moc nemění. Ta pokračuje ve vysokém procentu i dále.


Myslím si, že studenti by se měli zajímat, a to již v době svého studia, jaké vyhlídky budou mít při hledání zaměstnání. Ale nejen to! Měli by začít společně usilovat o to, aby společnost již přestala jen „plakat“ nad ztracenou generací, ale aby intervence proti ztracenosti mládeže byly účinnější. A podle toho, která politická strana vezme jejich zájmy do programu a bude je naplňovat, také strany hodnotit a volit.


Samozřejmě tím neupírám právo mladým lidem demonstrovat proti něčemu nebo někomu, sám spolu s několika spolustudujícími kolegy jsme v 50. letech vyšli ze zákrytu a dostali jsme se jako muklové do uranových dolů na Jáchymovsku, ale mělo by jít především o zcela zásadní společenské otázky či jejich, řekněme třeba stavovské interesy. Demonstrovat však nutně neznamená na někoho vrhat vajíčka či jiné předměty, či pískotem a řevem rušit studentskou hymnu nebo vzpomínkové obřady, na nichž jsou zastoupeny též hlavy jiných států. Výtržnictví není projevem svobody projevu, ale jeho zneužití.


Ještě jednu jistě ne nezajímavou skutečnost bych rád uvedl. Vajíčka se u nás již házela dříve. Jejich adresátem byl Jiří Paroubek, předseda ČSSD. Nyní je to M. Zeman, také dřívější předseda ČSSD. Někteří komunisté to schytali ještě hůře. A to nechci mluvit o pokusu zavraždit jednoho z předsedů KSČM. Na štěstí vyvázl jen s těžkým zraněním. Nevím, že by na pravicové politiky mládež něco metala. Ti u nás dlouhodobě vládli a jistě mají zasloužený podíl na „ztrátě mladé generace“, pokud ji sami neztratili. Zešpidlovatělá dřívější ČSSD asi i na tom nějak participovala.


Zájmy mládeže jako sociální skupiny nejsou totožné s cíly sledovanými TOP 09 nebo ODS, KDU-ČSL. Pokud to mladí lidé nepochopí, nezačnou ani zápasit sami o sebe. Ztracená generace bude tak dále bobtnat. Její vstup do života bude těžší a těžší. Klín klínem se dlouho vytloukat nedá.

Dr. O. Tuleškov

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz