Profesor proti Kalouskovi: Církevní restituce lze zvrátit referendem


Referendum k církevním restitucím je legitimní a správné, říká profesor ústavního práva Václav Pavlíček. Nic prý nebrání tomu, aby byl již schválený zákon změněn či úplně zrušen, prohlásil v České televizi.


Já jsem referendum o církevních restitucích navrhoval už v době, kdy je prosazovala Topolánkova vláda, tak je přirozené, že se i v současné době domnívám, že je to možné.“ Zvrátit probíhající restituční proces údajně lze. „To suverénně rozhodne lid. Já myslím, že by to namístě bylo. Když by Parlament rozhodl, že lze takové referendum uspořádat, nic by tomu nebránilo.“


Konfiskace církevního majetku komunisty byla demokratická

Uvedl také, že znárodnění církevního majetku komunisty po únoru 1948 bylo krokem demokratickým. „Rozhodnutí o zabavení majetku katolické církvi bylo typicky buržoazně demokratickým opatřením, nikoli opatřením komunistickým.“

Že Ústavní soud zákon o restitucích schválil, podle Pavlíčka na překážku není. „Ten rozhodoval o tom, jestli zákonem o církevních restitucích byla porušena Ústava nebo ne, ale nic nebrání tomu, aby lid svým rozhodnutím zákon, který byl přijat těsnou většinou, zrušil.“ A dodal, že majetek katolické církve byl vždycky veřejný, naopak až za komunistického režimu se stal soukromým.


Hraje se teď i o čas. Čím dříve budou restituce zastaveny, tím bude vše snazší. „Jde o to, jak postoupila ta jednotlivá rozhodování, jak pokud jde o finanční části, tak pokud jde o vydávání majetku, takže to jistě svou roli hraje.“ Nevylučuje proto ani možnost je zastavit zákonným nařízením Senátu.

Parlamentní listy


Zeman: Církevní restituce by mohla změnit nová Sněmovna


...Nová povolební Sněmovna by se měla podle prezidenta Miloše Zemana zabývat církevními restitucemi a případně změnit část zákona o finančním vyrovnání. Vidí to jako "daleko rychlejší a efektivnější řešení" než referendum, uvedl Zeman.


Pokud jde o referendum k církevním restitucím, Zeman byl podle svých slov zastáncem, když ještě nebyly schváleny příslušné zákony a smlouvy o vyrovnání s církvemi. Jak dále sdělil, vydávání nemovitostí církvím na rozdíl od finančního vyrovnání zvrátit nelze. Je ale nezbytně podle prezidenta prověřovat, kdy byl majetek církvi zabaven. Jsou dokumentovány případy, kdy majetek církvi byl zabaven ještě za první republiky, tedy před 25. únorem 1948.


Následné referendum je možné řešení, ale já se domnívám, že daleko rychlejší a efektivnější řešení by bylo změnit zákony parlamentní cestou,” nechal se slyšet Zeman s tím, že se to týká především těch zákonů, které se týkají finanční části vyrovnání. Jedná se o desítky miliar, pokud se k tomu přičte inflace, částka dosáhne až 100 miliard korun.

Novinky.cz

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz