Prof. Jan Keller - K čemu poblahopřát


Miroslav Kalousek získal od byznysmenů již podruhé ocenění nejlepší ministr financí transformujících se zemí.

Místopředseda sociální demokracie Michal Hašek přispěchal s gratulací a s prohlášením, že tento akt v něm vzedmul pocit národní hrdosti.

Ty, kdo mají na vyznamenání jiný názor, již dopředu označil za grafomany, kteří to s našimi občany nemyslí dobře.

Michal Hašek bohužel nekonkretizoval, za co přesně bychom měli ministru financí poblahopřát. To je velká škoda. Reformy, které prosazuje TOP 09 a její koaliční doprovod, jsou v každém z bodů přímo protikladné programu sociální demokracie.

Až budou tyto reformy dovršeny, rozpadne se obyvatelstvo do tří skupin. Malá skupinka těch nejlépe situovaných si bude moci dovolit zaplatit tučný nadstandard nejen v medicíně.

Masa zadlužených domácností jako nejpočetnější skupina bude vydána na milost exekutorům. Třetí skupinou budou zbytky středních vrstev působících především ve veřejném sektoru.

Tito tradiční voliči sociální demokracie budou ze stagnujících příjmů hradit téměř všechny výdaje státu. Kromě toho budou financovat soukromé fondy, aby neklesli na úroveň těch, kdo zůstanou bez pojištění. .

Tento scénář nepochází z dílny grafomanů. Bude výsledkem souběžného působení penzijní, zdravotní, sociální a daňové reformy, jež jsou prosazovány dnešní koaliční vládo. Všechny mají společné, že zhorší situaci velké části středních a nižších příjmových kategorií, tedy skupin, z nichž se rekrutuje většina dosavadních voličů sociální demokracie.

Přitom vůbec není jisté, zda vládní opatření zabrání dalšímu růstu zadlužování země. Nijak totiž nevylepšují příjmovou stránku rozpočtu, neobsahují impulsy hospodářského rozvoje a neumenšují černé díry korupce, v nichž nemalá část vybraných peněz mizí.

Michal Hašek by měl prozradit, co konkrétně se mu na tomto systému nejvíce líbí. Mohl by přidat i vysvětlení, proč se rozhodl budovat svoji kariéru právě v řadách strany, která se snad stále ještě snaží proti takovému rozštěpení společnosti něco dělat.

Měl by to srozumitelně vysvětlit voličům sociální demokracie, aby také oni věděli, na co mají být při dnešním směřování své země hrdí.

(Autor je sociolog)

Právo, 27. září 2011, str. 6


28.9.2011

BRITÁNIE:

Labouristé "zlikvidují neodpovědný kapitalismus, zaměřený na rychlé zisky"


Šéf britských labouristů Ed Miliband přislíbil na výročním kongresu své strany v Liverpoolu, že zlikviduje dlouhá desetiletí neodpovědného kapitalismu, jemuž jde jen na rychlé zisky na úkor všeho ostatního. Dodal, že je tady od toho, aby "rozbil konsensus a nikoliv aby se mu podřídil."


Přislíbil, že vybuduje nový kapitalismus, založený na britských hodnotách, které odměňují těžce pracující zaměstnance a podnikatele, nikoliv dravé šelmy a tuneláře. Konzervativci ho okamžitě obvinili, že jeho projev byl úprkem "doleva".


Miliband přislíbil, že bude regulovat a zdaňovat firmy podle toho, zda budou investovat do dlouhodobé budoucnosti a ne jen pro rychlé zisky. Musejí vychovávat učně a nikoliv tunelovat.


Někteří blairovci v Labouristické straně byli znepokojeni, že Miliband zaujal "protipodnikatelský tón". To popřeli Milibandovi stoupenci, kteří jsou přesvědčeni, že v Británii převládá nálada, která chce změnu. Miliband ve svém projevu spojil bankovní krizi, krizi v médiích, spojenou s ilegálním odposloucháváním mobilů občanů, s krizí v parlamentě a v anglických městech. Uvedl:


"Dovolili jsme hodnotám, které tvrdí, berte si, co chcete, každý sám pro sebe, aby vytvořily příliš nerovnou Británii. Lidé nahoře si berou neospravedlnitelné odměny a to není špatné jen pro ekonomiku. Vysílá to do společnosti signál ohledně toho, jaké hodnoty jsou údajně správné. A nerovnost posiluje výsady několika málo lidí." Miliband se charakterizoval jako syn přistěhovalců, jako outsider, který "je rozhodnut uzavřené kruhy v Británii rozbít".

Britské listy

Poznámka redakce: Naší sociální demokracii „kvalifikované čekání“ a jen trochu rozumná politika může přinést vítězství ve volbách do parlamentu a tím i možnost zrušit asociální tzv. reformy současné národně velmi vlažné pánské koalice. To také většina našich občanů, zvláště voličů sociální demokracie, očekává.

Čeho jsme však svědky? Politika Michala Haška je zřejmě málo průhledná, někdy i málo sociálně demokratická. Nabízí se vysvětlení, že tento pán má asi větší osobní ambice, které někdy povyšuje nad program sociální demokracie. Kam až chce zajít?

Faktem je, že část i našich sociálních demokratů poněkud blairovatí.

Zneuznaný pan ing. Paroubek uvažuje o založení nové strany, tak to již dříve udělal ing. Miloš Zeman. Ten měl proto to alespoň nějaké důvody, kdežto pan Paroubek, pokud je známo, nikoliv. Ať již je to jakkoliv, v konečném součtu hlasů budou chybět sociálním demokratům desítky tisíc hlasů, které získají tyto strany. Toto je však špatná zpráva pro ty občany, kteří očekávají, že sociální demokracie po volbách, v kterých jasně zvítězí, bude moci provádět nikoliv současnou asociální nebo polovičatou nějakou koaliční politiku, ale tradiční sociálně demokratickou politiku.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz